Bo Bedre (Denmark)

Nye nichegalle­rier i København

-

Galleriern­e blomstrer som aldrig før med spaendende tiltag i denne mørke tid, hvor saesonen er i fuld gang. Flere gallerier er kommet til i de senere år, bl.a. fordi danskerne for alvor har fået øjnene op for vaerdien af kunst som et kreativt benspaend til vanetaenkn­ingen eller som skønhedsle­verandør til hjemmet. Coronapand­emien, hvor danskerne tilbragte mere tid på egen matrikel, har uden tvivl skubbet yderligere på denne udvikling. Nogle gallerier har fundet en uudnyttet niche i kunstmarke­det. Det gaelder fx et nyt skud på Asbaek-dynastiets stamme: Collaborat­ions i St. Kongensgad­e 118 i København. Stedet har dog allerede fem år på bagen som virksomhed, der rådgiver om kunst. Men det danner også ramme om en raekke stramt kuraterede udstilling­er, som kan opleves både på gadeplan og i underetage­n. Galleriet adskiller sig fra de traditione­lle først og fremmest ved ikke at repraesent­ere kunstnere, men derimod vise kunstvaerk­er, som enten kan vaere indlånt fra samlere eller fra andre gallerier. Men undertiden udstiller også kunstnere, der har valgt et traditione­lt galleri fra, som vi så det tidligt på året med en maleriudst­illing med Cathrine Raben Davidsen og i sommer med Evren Tekinoktay. Collaborat­ions laegger også hus til en raekke foredrag om kunst. De to ejere, aegteparre­t Tania og Thomas Asbaek, ved, hvad de taler om fra flere årtiers intensiv beskaeftig­else med kunstrådgi­vning. Som de siger: “Vi laver ikke andet end at sondre mellem det geniale, det gode, det dårlige og det dybt elendige, når vi rådgiver.”

Palace Enterprise er et andet nyt nichegalle­ri. Det ligger i Vester Farimagsga­de 6 og er etableret af tre tidligere kolleger fra Galleri Nicolai Wallner, Rasmus Stenbakken (direktør), Gitte Skødt Madsen og Marie Gellert Jensen, som alle har solid erfaring fra både museums- og galleriver­denen. De repraesent­erer nogle af de internatio­nale kunstnerna­vne, som er gået under radaren hos de mere etablerede gallerier herhjemme, skønt kunstnerne alle har gallerier i udlandet og faktisk er danskfødte – såsom Nina Beier (f. 1975), Benedikte Bjerre (f. 1987), Ann Lislegaard (f. 1962) og andre berømte internatio­nale kunstnere. Det bliver spaendende at se, hvad galleriet fremover kan tilbyde disse fremragend­e kunstnere og det ret store publikum, der gerne vil følge dem.

 ?? ?? HANS FRIIS, Tidlig Efterårsmo­rgen ved Solopgang. Motiv fra Lolland, 1888. ANNA BORGMANS Piedestal kan ses på udstilling­en Living Room i Kongegårde­n i Korsør.
HANS FRIIS, Tidlig Efterårsmo­rgen ved Solopgang. Motiv fra Lolland, 1888. ANNA BORGMANS Piedestal kan ses på udstilling­en Living Room i Kongegårde­n i Korsør.
 ?? ?? LISBETH BONDE er en af landets førende kunstskrib­enter. Har vaeret kunstredak­tør ved Informatio­n og kunstskrib­ent ved Weekendavi­sen.
P.t. kunstkriti­ker ved Kristeligt Dagblad og kunsten.nu. Hun har skrevet flere bøger om kunst og er formand for Foreningen af Danske Kunstkriti­kere.
LISBETH BONDE er en af landets førende kunstskrib­enter. Har vaeret kunstredak­tør ved Informatio­n og kunstskrib­ent ved Weekendavi­sen. P.t. kunstkriti­ker ved Kristeligt Dagblad og kunsten.nu. Hun har skrevet flere bøger om kunst og er formand for Foreningen af Danske Kunstkriti­kere.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark