Bo Bedre (Denmark)

Vi er fabulerend­e dyr

-

At litteraert overs aet telses arbejde al dri gerligetil, fremgår af Karen Fastrups arbejde med Hanne Ørstaviks nye roman, hvor ordet “giftelse” pludselig springer i øjnene. Giftelse? Burde der ikke stå “aegteskab”. Jo, det burde der. Og nej, det burde der ikke. Direkte adspurgt forklarer forlaget, at forfattere­n selv har ønsket netop denne løsning. Men det ved laeseren jo ikke, og mange vil studse over ordet, måske tro, at det er en fejl eller sløseri fra den danske oversaette­r. At omsaette en bog fra et sprog til et andet er ofte et utaknemmel­igt job, for når oversaette­lser fungerer bedst, taenker hverken anmelderen eller laeseren over, at der har siddet et profession­elt menneske og overvejet adverbier og metaforer ned i mindste detalje. At oversaette er at omskrive, og hvad skulle vi gøre uden dem, der omformer litteratur­en fra norsk, svensk, engelsk, tysk, fransk, spansk, islandsk, italiensk, japansk, hollandsk, kinesisk, arabisk, eller hvad ved jeg for et sprog, til vores lille modersmål, dansk. Oversaette­lse er en svaer og usynlig kunst, som udføres af litteratur­ens mange diskrete tjenere, som vi andre alt for nemt kommer til at tage som selvfølger, når vila e ser. Heldigvis yder Dansk Overs a etter forbund en god indsats for at gøre dette vigtige litteraere arbejde synligt, ligesom oversaette­rnes eget webtidsskr­ift Babelfiske­n slår med halen for at markere overs a etter politiskep­ointer overfor forlag og medier. Også flere forlag begynder at fremhaeve oversaette­rens navn og meritter. Som laesere bør vi huske og anerkende oversaette­rnes fremragend­e indsats, når vi nyder den fremmedspr­ogede litteratur på godt dansk.

 ?? ?? KLAUS ROTHSTEIN er litteratur­kritiker, litteratur­formidler og forfatter til en raekke essaysamli­nger om litteratur, kunst, kultur og politik. Han skriver hver uge boganmelde­lser, kommentare­r m.m. i Weekendavi­sen, og sammen med Mathias Hammer står han bag det nye litteratur- og musikprogr­am Mestervaer­ker på DR’s P2.
KLAUS ROTHSTEIN er litteratur­kritiker, litteratur­formidler og forfatter til en raekke essaysamli­nger om litteratur, kunst, kultur og politik. Han skriver hver uge boganmelde­lser, kommentare­r m.m. i Weekendavi­sen, og sammen med Mathias Hammer står han bag det nye litteratur- og musikprogr­am Mestervaer­ker på DR’s P2.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark