Bo Bedre (Denmark)

KARDEMOMME

-

er et virkelig laekkert, aromatisk krydderi, hvis dejlige smag passer perfekt i bagvaerk. I København har de trendy bagerier for laengst opdaget krydderiet­s fortraeffe­ligheder, og der findes ikke en bager med respekt for sig selv, som ikke saelger enten kardemomme­boller eller -snurrer.

Stødt kardemomme­pulver er ofte fladt og kedeligt i smagen, så gå uden om det, og køb i stedet de hele kardemomme­frø/-kapsler. De er grønne og indeholder små, fedtede sorte korn, som gemmer på den intense kardemomme­smag. Ristes de på en tør pande, inden de stødes i en morter, får man den kraftigste og laekreste kardemomme­smag.

KOLDHAEVED­E KARDEMOMME­SNURRER 18 STK.

Gaerdejsfa­voritten med en pikant smag af grøn kardemomme og en uimodståel­ig remonce med marcipan og naturligvi­s kardemomme. Dejen haever koldt natten over, så smagen af kardemomme fremhaeves, og jeg lover dig, at snurrerne bliver gode!

GAERDEJ

1 spsk. kardemomme­frø 2 dl sødmaelk

10 g gaer

2 aeg

25 g sukker

1 tsk. salt

Ca. 550 g hvedemel

100 g blødt smør

KARDEMOMME­REMONCE

75 g marcipan

100 g blødt smør 75 g lyst rørsukker Kardemomme 1 aeg til pensling Mandelflag­er

DAG 1/GAERDEJ

• Rist kardemomme på en tør pande et par minutter. Stød den i en morter. Fjern skallerne, og stød kardemomme­frøene.

• Lun maelken, og haeld den i en skål. Opløs gaeren heri, og tilsaet aeg, sukker, salt og

2/3 af kardemomme­n.

• AElt hvedemel i vaesken lidt ad gangen sammen med smørret. AElt, til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildaekket til haevning i køleskabet til naeste dag.

DAG 2/

KARDEMOMME­REMONCE Riv marcipanen groft. Rør smør med rørsukker, marcipan og resten af kardemomme­n.

GAERDEJ

• Tag dejen ud af køleskabet, og del den i to lige store dele.

• Rul først det ene stykke dej ud til en stor firkant, ca. 30 x 40 cm.

• Fordel halvdelen af remoncen på halvdelen af dejen. Fold den anden halvdel af dejen over, og klap dejen lidt sammen. Gentag med det andet dejstykke.

• Skaer hvert stykke dej ud i strimler på 2-3 cm’s tykkelse. Sno hver strimmel ved at tage fat i hver ende og sno dejen modsat, og fold sammen, inden snurrerne fordeles i forme, ca. 8 cm i diameter. Fordel snurrerne på to bageplader med bagepapir, og lad dem haeve et lunt sted i ca. 1 time.

• Pensl snurrerne med sammenpisk­et aeg, og drys med mandelflag­er. Bag dem i ovnen ved 180° i ca. 15 min., til de er gyldne. Afkøl på en bagerist.

JULEBOLLER MED KARDEMOMME, POMERANS, KOREND OG CHOKOLADE 12 STK.

Årets juleboller bages af en blød gaerdej med masser af kardemomme, pomerans, korender og hakket chokolade. Nyd dem nybagte eller daggamle efter en tur på brødrister­en.

JULEBOLLER

100 g smør

1 dl maelk

25 g gaer

25 g sukker

2 aeg

½ tsk. flagesalt

1 tsk. vaniljesuk­ker 2 tsk. kardemomme­frø 50 g pomerans

50 g korender

100 g mørk chokolade Ca. 400 g hvedemel 1 aeg til pensling

PYNT

Hasselnødd­eflager Perlesukke­r til pynt

JULEBOLLER

• Smelt smørret, og lun maelken til fingervarm­t. Haeld vaesken i en skål, og opløs gaeren heri. Rist kardemomme på en tør pande et par minutter. Stød den i en morter. Fjern skallerne, og stød kardemomme­frøene. Hak pomerans, korender og chokolade.

• Kom sukker, aeg, salt, vanilje, kardemomme, pomerans, korender og chokolade i dejen sammen med lidt af melet. Tilsaet melet lidt ad gangen, og aelt, til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildaekket til haevning et lunt sted i ca. 1 time.

• Del dejen i 12 stykker, og tril til boller. Laeg bollerne i en form med bagepapir, og lad dem haeve tildaekket i ca. 30 min. Pensl med sammenpisk­et aeg, og drys med hasselnødd­eflager og perlesukke­r. Bag juleboller­ne ved 180° varmluft i ca. 15 min., til de er gyldne.

WIENERBRØD­SSNEGLE MED KARDEMOMME­REMONCE OG SUKKERGLAS­ERING 12 STK.

Smøroverlo­ad … hjemmelave­t wienerbrød­sdej med kardemomme­remonce. Bages sneglene i forme, bliver de smukke, og remoncen flyder ikke ud. Husk, at alle ingrediens­erne til dejen skal vaere kolde.

KARDEMOMME­REMONCE

2 spsk. kardemomme­frø 200 g smør

100 g sukker

2 tsk. stødt kanel

WIENERBRØD­SDEJ

2 ½ dl koldt vand

50 g gaer

1 aeg

2 spsk. sukker

1 tsk. salt

Ca. 500 g hvedemel + lidt mel til udrulning

400 g koldt smør

SUKKERGLAS­ERING

½ dl vand

½ dl sukker Perlesukke­r til pynt

REMONCE

Rist kardemomme på en tør pande et par minutter. Fjern skallerne, og stød kardemomme­frøene.

Rør smør og sukker sammen med 2 tsk. kardemomme og kanel. Saet remoncen på køl.

WIENERBRØD­SDEJ

• Sørg for, at alle ingrediens­er er køleskabsk­olde.

• Kom vandet i en skål, og opløs gaeren heri. Tilsaet aeg, sukker, salt og ½ spsk. kardemomme. AElt hvedemel i vaesken lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig.

• Rul dejen ud til et kvadrat på ca. 1 cm’s tykkelse –

40 x 40 cm.

• Skaer smørret i skiver, og fordel det på midten af dejen. Bank det lidt ned i dejen, og fold siderne ind mod midten.

• Rul nu dejen ud, så du får et aflangt stykke, ca. 50 x 25 cm. Fold dejen sammen i tre dele ind over hinanden, og laeg dejen koldt i 30 min.

• Gentag udrulninge­n, og rul igen dejen ud til ca. 50 x 25 cm – igen foldes siderne sammen mod midten. Laeg dejen koldt i 30 min.

• Gentag udrulninge­n, og rul igen dejen ud til ca. 50 x 25 cm, og igen foldes siderne sammen mod midten. Laeg dejen koldt i 30 min.

• Rul dejen ud til en stor firkant, og smør med remonce. Rul dejen sammen som til en roulade. Skaer den i skiver på 2-3 cm’s tykkelse, og fordel sneglene i forme med lukningen nedad. Pres midten udad med to fingre, og stil sneglene tildaekket til haevning et lunt sted i ca. 1 time.

• Bag sneglene i en forvarmet ovn ved 180° varmluft i ca. 15 min., til de er gyldne.

• Imens tilberedes sukkervand­et.

SUKKERGLAS­ERING

• Kom vand og sukker i en gryde, og kog op, til sukkeret er opløst. Pensl de lune snegle med sukkervand, og drys med lidt perlesukke­r.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark