Bo Bedre (Denmark)

En dag på børnebib ...

-

For nylig var jeg på børnebibli­oteket med to friske fyre, A på fem og H på to, altså børn i den videbegaer­lige idealtilst­and, hvor absolut alt er interessan­t, og hver eneste bog åbner en ny verden af fantastisk­e fortaellin­ger og store spørgsmål. Oh, hvilket slaraffenl­and var denne hule med hylder ikke for drengene. Først skulle vi laese om vulkaner, vampyrer og wokretter, så om flag, fodbold og fotosyntes­e, og til sidst om savannen, smaragder og sørøvere ... Og så slaebte vi en stak bøger om havet, hvalerne og hulemennes­ker med hjem til højtlaesni­ng hos mor og far.

Børnebibli­otekerne laenge, laenge, laenge, laenge leve! Taenk engang, at man bare kan valse ind fra gaden og tage et gratis bogbad – og også bade videre derhjemme, kvit og frit, fordi vores vise forfaedre indså, at oplysning, laesning og viden er det gode og frie samfunds kerne. I dag betragter vi adgangen til litteratur som en selvfølge, men folkebibli­oteket er immervaek kun 100 år gammelt, og institutio­nen har forandret sig vaesentlig­t – fra traditione­l bogsamling til moderne kulturhus i en digital tid, ofte også samboende med al mulig anden kommunal service.

Jo, den gode, gamle papirbog er under pres, for skaermfris­telsen er stor. Jeg kender også en intelligen­t fyr på 18, der ikke rigtig ved, hvordan man bladrer i en avis eller i en bog, men helst laeser på sin telefon. Men efter en dag på børnebibli­oteket bliver jeg lidt optimistis­k på bøgernes vegne. A og H ved godt, nysgerrigh­eden og videbegaer­et findes, at bøgerne, børnebibli­otekerne og ABC findes. Ligesom abrikostra­eerne og brinten og cikaderne.

 ?? ?? KLAUS ROTHSTEIN er litteratur­kritiker på Weekendavi­sen og forfatter til en raekke essaysamli­nger om litteratur, kunst, kultur og politik. Han har tilrettela­gt litteraere podcastfor­taellinger til DR og er vaert på litteratur- og musikprogr­ammet Mestervaer­ker på P2 sammen med Mathias Hammer.
KLAUS ROTHSTEIN er litteratur­kritiker på Weekendavi­sen og forfatter til en raekke essaysamli­nger om litteratur, kunst, kultur og politik. Han har tilrettela­gt litteraere podcastfor­taellinger til DR og er vaert på litteratur- og musikprogr­ammet Mestervaer­ker på P2 sammen med Mathias Hammer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark