Bo Bedre (Denmark)

BEVAR MIG VEL

-

Vi kender det jo godt: det lidt traette førbillede i spejlet, når man saetter sig i frisørstol­en, og en time efter er man forvandlet til et nyt spejlbille­de, som (i reglen ...) er bedre end det, der var. Nogle går til yderlighed­er og får helt ny hårfarve eller krøller (eller ej), eller barbermask­inen bliver sat på laveste niveau, og et mere eller mindre skaldet udtryk opstår, så ens nye kaereste efterfølge­nde overvejer at slå op. Overfører vi disse valg til renovering­er af en bolig, er det lidt de samme udfordring­er, man skal tage stilling til: de små justeringe­r eller den helt store makeover.

På BO BEDRE elsker vi de virkelig store forandring­er, hvor man tydeligt kan se en forvandlin­g, og gennem årene har vi set mange eksempler, hvor parcelhuse fra 60’erne og 70’erne bliver renoveret til ukendeligh­ed, og hvor før- og efterbille­der dokumenter­er processen.

Jeg har tidligere bifaldet disse kolossale ombygninge­r, men på det seneste har jeg skiftet mening. Nu er jeg mere i tvivl og synes, at man skal omfavne det eksisteren­de – fx de gule eller røde mursten – og lade dem vaere og bibeholde så meget som muligt af rumfordeli­ngen og arkitektur­en. Vi kredser om denne problemsti­lling i denne udgave, hvor de tre 60’er-huse, vi viser, kun naensomt er blevet renoveret. Og alligevel står alle tre hjem som virkelig inspireren­de rammer for familier anno 2022. Resultatet er overbevise­nde og en langt mere baeredygti­g proces. Jeg bor selv i et hus fra 1970, som i sin grundtegni­ng står, som det var – gulvene og vinduerne er oprindelig­e, men vi har flyttet rundt på nogle badevaerel­ser.

Der er noget virkelig dejligt i, at det murstensgu­lv, der blev lagt i 1970, er det samme og efter 52 år stadig holder 100 procent. Og hvilke historier kunne det gulv ikke fortaelle …? Man skal laere af historien og bruge det fremadrett­et, for nu at omformuler­e Søren Kierkegaar­ds berømte ord. Kan vi stadig finde møbelklass­ikere i det store skatkammer fra 1950’ernes og 60’ernes arkitekter og designere? Svaret er ja. Severin Hansen var inkarneret motorsport­smand og fyrede op under sin smukke racerbil både i Monte Carlo og på Roskilde Ring. Sideløbend­e var han de rene linjers designer med en fintunet fornemmels­e for aedle materialer og sublimt håndvaerk. Hans møbler og lamper fra midten af forrige århundrede er i dag eftertragt­ede samlerobje­kter i både ind- og udland. Men alt det til trods står navnet Severin Hansen ikke bøjet i neon i den kollektive bevidsthed.

BO BEDREs Susanne Holte fortaeller den spaendende historie om den elegante designer og manden, der nu relancerer ham, for Lasse Hyldgaard Andersen råder i dag over alle designeren­s brugte møbler, tegninger og modeller. Lasse Hyldgaard Andersen er en passionere­t designentu­siast, som endda har etableret et digitalt designmuse­um. Dér i “skyen” er det aedle formål at udforske, fremvise og fastholde historien – også den om de mange glemte designere fra den gyldne epoke. Det er en vision og idé, som kun kan hyldes.

Velkommen til hele to magasiner. Bliv inspireret af små idéer til at friske boligen op – eller laeg din energi udendørs. Det pibler op, og foråret er her. Som den amerikansk­e forfatter Toni Sorenson har sagt det: Foråret er langt mere end bare et årstidsski­fte, det er en genfødsel af ånden.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark