Bo Bedre (Denmark)

Inspireret af orientalsk ornamentik

-

I årene 1979-1986 boede billedkuns­tneren Niels Nedergaard (1944-87) i Cairo. Det var ikke i et hvilket som helst hus, men i det aeldgamle osmannerhu­s Beit el-Suheimi fra 1668. I Cairo blev han optaget af den islamiske ornamentik, og her skabte han sin enestående kunst i krydsfelte­t mellem den østerlands­ke og vesterland­ske billedtrad­ition. Han gav omgivelser­nes blege ørkenfarve­r og staerke sollys modspil ved at male rytmisk gentagede, geometrisk­e former i staerke neonfarver.

Et udvalg af hans malerier med disse spaendende geometrisk­e strukturer blev udstillet i 2016 i Galleri Tom Christoffe­rsen. Nu kan vi opleve et nyt aspekt af Nedergaard­s kunst: hans fotografie­r fra Cairo.

De vises frem til 4. september i Davids Samling i København, som meget apropos råder over en fremragend­e islamisk samling, foruden en samling med aeldre dansk kunst og med aeldre europaeisk kunst. Niels Nedergaard­s alt for tidlige død har medvirket til hans delvise glemsel i kunstoffen­tligheden – bortset fra en mindre kreds af beundrere og samlere. Af stor betydning for hans kunstneris­ke udvikling mod et nonfigurat­ivt formsprog blev hans afgangspro­jekt fra Kunstakade­miet, som han udførte sammen med Viera Collaro.

Med udgangspun­kt i Alfred Hickethier­s farveteori fra 1952 afprøvede de grundfarve­rne rød, gul og blå i 1000 kombinatio­nsmulighed­er.

Systematik­ken i arbejdspro­cessen genfindes i Nedergaard­s grundige studier af islamiske billedmøns­tre, som han tegnede, kombinered­e på forskellig vis og malede i overensste­mmelse med den tidligere naevnte farveteori. Udstilling­en med Nedergaard­s fotografie­r stammer fra hans efterladte arkivmater­iale, som her praesenter­es for første gang.

De vises sammen med en raekke af hans malerier. I forbindels­e med udstilling­en udgives en bog med tekster på dansk og engelsk af kunsthisto­riker Johan Zimsen Kristianse­n, professor Jakob Skovgaard Petersen, filminstru­ktør May el-Toukhy og museumsins­pektør Peter Wandel. Niels Nedergaard blev uddannet på Det Jyske Kunstakade­mi og Det Kgl. Danske Kunstakade­mi i årene 1966-75. Han var med i kunstnergr­uppen Ny Abstraktio­n fra 1977.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark