Bo Bedre (Denmark)

Skab rum i din have

- Dorthe

Vi flytter snart i et nybygget hus på en grund, hvor der ikke er meget andet end en haek omkring plaenen, men haven er 800 m² i alt. Har du nogle gode råd til, hvordan vi skaber intimitet og hygge i sådan en nybyggerha­ve? Tina

Tillykke med jeres nye hus, og du har ret i, at det kan vaere svaert at forestille sig, hvordan man skal skabe hygge i sådan en ny have. Men det kan faktisk godt lade sig gøre ved at dele haven op i rum. Det er et lidt stort emne at komme ind på her, men jeg skal prøve at give dig et par tips. Ved at indrette haven i rum kan I skabe zoner med forskellig­e stemninger og funktioner.

Det kan vaere spiseplads, loungeplad­s, bålplads, urtehave, udebad, fitnessrum osv. Forskellig­e belaegning­er kan vaere med til at understreg­e de forskellig­e rum og zoner: traeterras­se til spiseplads­en ud for køkken-alrummet, en fliseterra­sse lidt laengere ude i haven til ild, evt. med et bålfad, og måske en plads lige der, hvor morgensole­n er, og en til et par liggestole der, hvor solen er bedst om eftermidda­gen. Måske skal der vaere plads til leg, huler, gyngestati­ver osv. Her er graes et godt underlag. Som du kan fornemme, er muligheder­ne mange. Billedet her til højre er et eksempel, som jeg har vaeret med til at anlaegge. De indre vaegge i havens rum behøver ikke at vaere meterhøje og lukke af for udsyn og indkig – tvaertimod. I kan vaelge en lav raekke blomstrend­e buske, en stribe høje stauder eller graesser, en buksbomhae­k eller et højt espalier med klatreplan­ter, hvis I vil have en mere transparen­t adskillels­e. I kan også indramme et smukt syn, fx en saerlig god udsigt, med et strategisk placeret mellemrum i et plankevaer­k, et vindue i haekken med et par formklippe­de buske, et par opstammede traeer eller en rosenbue. Vaeggene i haven kan også vaere mobile. På terrasser og gårdsplads­er bruger jeg meget ofte plantekass­er på hjul til at skabe mobile vaegge. På den måde kan I lynhurtigt skabe nogle rum, som er fleksible, ved at rulle kasserne rundt. Husk også, at små bygninger i haven kan vaere med til at skabe rum, hvis de bliver placeret rigtigt. Sørg for IKKE at placere alting ude langs skellet, men placér fx et drivhus midt i haven. Så opstår der et haverum på hver side. Jeg har skrevet en bog om emnet, der hedder Sådan skaber du rum i din have. Måske den kan hjaelpe jer yderligere. Den kan I evt. låne på biblioteke­t.

HUSK OGSÅ, AT SMÅ BYGNINGER I HAVEN KAN VAERE MED TIL AT SKABE RUM, HVIS DE BLIVER PLACERET RIGTIGT

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark