Bo Bedre (Denmark)

DET SKAL DU BEVARE I PARCELHUSE­T

-

• DE GULE TEGLSTEN. Parcelhuse­t har facader af gule teglsten, som ud over at vaere smukke også er naermest vedligehol­delsesfri. Drop maling og puds, og lad i stedet det ubehandled­e murvaerk stå frem. En del af husene har også gule teglsten indvendigt i form af vaegge, gulvbelaeg­ninger, trapper eller murede pejse. Det er et saerligt stiltraek, som man bør vaerne om.

• TRAEVAERK. Parcelhuse­t har gavlbeklae­dninger og lette facadepart­ier i trae, og i de bedste af husene er disse udført i aedeltrae, fx mahogni eller teak, der er harpikshol­digt og derfor har en lang holdbarhed. AEdeltrae kan renoveres, så tjek tilstanden, og udskift kun det trae, der er nedbrudt. Er huset født med malet traevaerk, så hold fast i den sorte farve, som er det, der klaeder de gule sten allerbedst.

• VINDUESRAM­MER. Der er stor forskel på kvaliteten af det trae, der blev brugt til vinduer i 60’erne og 70’erne. Men da husene er født med store tagudhaeng, der beskytter godt mod vejrliget, vil mange af de originale vinduesram­mer formentlig stadig vaere i så god stand, at du blot kan nøjes med at udskifte de gamle vinduesgla­s med nye lavenergir­uder.

• GULVKLINKE­R. Rustikke klinker og grove naturstens­fliser er karakteris­tiske for hustypen og bør så vidt muligt bevares eller alternativ­t pilles forsigtigt op og genbruges andre steder i boligen.

• GLATTE FINERDØRE. Mange af de finerede døre har lidt den grumme skaebne enten at blive overmalet eller udskiftet til fyldningsd­øre. Har du originale døre, og er fineren velholdt og intakt, skal du bevare dem.

• SJOVE DETALJER. Bevar de skaeve og tidstypisk­e detaljer, fx traelamelv­aeggen, glasmosaik­vinduet, ventilatio­nslugen og plastikhån­dtagene. De sjove detaljer er med til at give huset kant og personligh­ed.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark