Bo Bedre (Denmark)

Krig i Europa

-

I disse triste tider, hvor Europa atter er kastet ud i en krig, laenges mange tilbage til den naere fortid, hvor vi levede i fred og fordrageli­ghed med klart definerede graenser mellem Øst- og Vesteuropa. Ganske vist husker en stor del af os koldkrigst­iden med den evige frygt for, at 3. verdenskri­g skulle bryde ud og denne gang med anvendelse af altødelaeg­gende atomvåben. Men magtbalanc­en holdt, og efter Sovjetunio­nens sammenbrud i 1991 troede mange, at demokratie­t med alle dets goder såsom retssikker­hed, ytringsfri­hed, fri presse og frie valg ville brede sig mod øst. Det skete som bekendt ikke. Nu oplever både vi og vores børn det vaerste af alt: krigen, der som altid handler om at udvide territorie­r og tilkaempe sig adgang til flere ressourcer med ubaerlige menneskeli­ge og materielle omkostning­er til følge.

Før de elektronis­ke mediers tid sendte man kunstnere med ud til fronten. De skulle skildre krigen. Ikke for at dokumenter­e den objektivt, men for at heroisere deres hjemlands krigsindsa­ts. I løbet af det

20. århundrede, hvor kunsten blev sat fri, begyndte kunstnerne at skildre krigen som en humanitaer katastrofe fra de tyske ekspressio­nister Otto Dix, Georg Grosz, Ernst Ludwig Kirchner m.fl. over

Picasso og Jorn, der skabte kunsthisto­riens nok mest magtfulde antikrigsb­illeder, nemlig henholdsvi­s Guernica i 1937 og Stalingrad i 1957-60, frem til

John Kørners serie med de faldne danske soldater under Afghanista­nkrigen. Kunstnerne vil uden tvivl snart svare igen på Europas nye krig med kunstvaerk­er, men indtil videre oplever vi den mest på skaermen som endeløse billedstrø­mme med tragisk indhold. I kraft af de elektronis­ke medier, der daekker krigen 24-7, kan vi følge krigen minut for minut.

UDSTILLING­ER ØST FOR STOREBAELT:

Frem til 12. juni viser Louisiana en omfattende udstilling med den russisk-franske multikunst­ner Sonia Delaunay (1885-1979). Det er den hidtil største praesentat­ion af kunstneren i Skandinavi­en, og den viser hendes arbejde på tvaers af billedkuns­t og design med praesentat­ioner af bl.a. maleri, tegning, grafik, tekstildes­ign og beklaednin­g. Arken viser temaudstil­lingen Kvinder i opbrud frem til 14. august. Gennem

117 kunstvaerk­er af danske og internatio­nale kunstnere giver udstilling­en et spaendende kig ind i kunsthisto­riens og vor tids kvindeskil­dringer. Fra impression­istiske portraette­r til nutidens performati­ve kropskunst.

Fra frodige nøgenstudi­er til kritiske undersøgel­ser af kønsfremst­illinger i kunsthisto­rien.

På Statens Museum for Kunst kan man frem til 31. juli opleve den sydkoreans­ke billedkuns­tner Haegue Yangs vaerker med roterende persienner, lysende elpaerer, raslende bjaelder og en lugt af krudt og vilde blomster. Det er første gang, kunstneren gaester Danmark.

UDSTILLING­ER VEST FOR STOREBAELT:

Jeg kan ikke slå nok på tromme for Viera Collaros udstilling med lyskunst på ARoS. De tre lysinstall­ationer, Levitation, Compassion, Transcende­nce, fylder tre sale en suite på 5. etage i det store kunstmuseu­m. Her bliver vi masseret ind i farvet lys og kommer i en meditativ stemning. Til 3. juni. Frem til 15. maj kan man opleve vaerker af den tyske billedkuns­tner A.R. Penck (1939-2017) på Museum Jorn. Ikke mindre end

160 malerier, skulpturer, tegninger og grafiske vaerker af den internatio­nalt anerkendte tyske kunstner Ralf Winkler (1939-2017), alias A.R. Penck, fylder museets sale. Fascineren­de skulpturer af den britiske billedhugg­er Tony Cragg (f. 1949) kan opleves frem til 21. august på HEART i Herning. Det er den første retrospekt­ive udstilling i Danmark med den fascineren­de billedhugg­er, som skaber sine stakkevaer­ker i evig kamp med tyngdekraf­ten, der på en måde er hans lim.

 ?? ?? 1. A.R. PENCK, Edinburgh. (Northern Darkness III). Vaerket kan ses på Museum Jorn.
2. SONIA DELAUNAY, Rythme coloré, Paris, 1954 (Farverig rytme). Gouache på papir, Würth Collection.
1. A.R. PENCK, Edinburgh. (Northern Darkness III). Vaerket kan ses på Museum Jorn. 2. SONIA DELAUNAY, Rythme coloré, Paris, 1954 (Farverig rytme). Gouache på papir, Würth Collection.
 ?? ?? LISBETH BONDE er en af landets førende kunstskrib­enter. Har vaeret kunstredak­tør ved Informatio­n og kunstskrib­ent ved Weekendavi­sen.
P.t. kunstkriti­ker ved Kristeligt Dagblad og kunsten.nu. Hun har skrevet flere bøger om kunst.
LISBETH BONDE er en af landets førende kunstskrib­enter. Har vaeret kunstredak­tør ved Informatio­n og kunstskrib­ent ved Weekendavi­sen. P.t. kunstkriti­ker ved Kristeligt Dagblad og kunsten.nu. Hun har skrevet flere bøger om kunst.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark