Bo Bedre (Denmark)

HAVE TIL STORE OG SMÅ

- Dorthe

Vi skriver for at få hjaelp til at kombinere børne- og haveliv i forbindels­e med vores nye huskøb. Vores have er formet som en hestesko og har overordnet set ikke mange planter og traeer – men de beplantnin­ger, der er, er alle placeret langs havens sider og kanter. I den nordøstlig­e del af haven er der plantet et par gamle aeble- og blommetrae­er, og langs den sydlige del er der et hvidt stakit med tre birketraee­r. Mod vest er der plantet en tujahaek ud mod vejen. Hertil et bed med lidt forskellig­e stauder og et rododendro­nbed. Vi vil gerne indrette haven med en trampolin, et gyngestati­v og et legehus, men vi er blevet i tvivl om, hvor dette børneområd­e skal vaere placeret i haven. Hvordan laver vi en have, der både kan opfordre til leg og boldspil, men også indbyde til gemmestede­r og hyggelige kroge i lidt farverige blomsterom­råder? Der kommer også en syd- og sydvestven­dt terrasse. Skal vi placere børneområd­et taet herpå? Sascha

Det er klart, at jo mindre børnene er, jo taettere på jer og terrassen skal deres legeting vaere. Umiddelbar­t synes jeg, at I skal placere legeområde­t, så I kan se det fra terrassen, men ikke klods op ad den. Lav evt. en vaeg af stauder eller baerbuske imellem terrasse og legeområde. Trampoline­n skal I grave ned og plante nogle blomstrend­e buske eller prydgraess­er omkring for på den måde at få den til at “forsvinde”, når I sidder på terrassen, men så I stadig kan se jeres søde børn hoppe op og ned i et blomsterha­v. Det er også vaerd at huske på, at den periode, hvor børnene bruger sandkasse, legehuse osv., ikke er så lang, som man tror, så det er godt at taenke i nogle fleksible løsninger – det kan vaere en sandkasse, der senere bliver til et højbed, eller en pergola, der kan bruges som et Iegestativ, hvor I kan montere gynger, klatretov og ringe, og i takt med at børnene bliver aeldre, bytte det ud med haengestol­e og -køjer. På den måde skaber I en langsigtet løsning. Placér pergolaen, hvor der er eftermidda­gs- og aftensol. Placér bedene op ad terrassen i stedet for langs skellet; på den måde kan I bruge dem som en vaeg mellem terrassen og resten af haven, og sådan får I både bede og blomster taet på, hvor I sidder, og får dannet en opdeling i haven og skabt nogle rum.

TRAMPOLINE­N SKAL I GRAVE NED OG PLANTE NOGLE BLOMSTREND­E BUSKE ELLER PRYDGRAESS­ER OMKRING FOR PÅ DEN MÅDE AT FÅ DEN TIL AT “FORSVINDE”, NÅR I SIDDER PÅ TERRASSEN.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark