Bo Bedre (Denmark)

Vaerd at vente på

-

Vi lever i alvorlige tider, hvor alvorlige maend skriver alvorlig litteratur om alvorlige emner, og lige om hjørnet er tre bøger, som det er vaerd at holde øje med. Vi laegger ud med forfatterf­aenomenet Karl Ove Knausgård, der altid har noget nyt på hjerte og et litteraert blik, der vender begge veje: mod hans eget inderste og mod alt det faellesmen­neskelige i eksistense­n.

Ifølge forlagets oplysninge­r foregår romanen Ulvene fra evighedens skov i Norge og Rusland fra 1977 og frem til i dag. Romanen begynder, da en 12-årig dreng ser en lysstråle i vandet under en bro; det er en forulykket bil. Han ved, at han bør skaffe hjaelp, men han tager hjem og falder i søvn. Et andet romanspor handler om en kok i den norske haer, som efter Tjernobylk­atastrofen finder oplysninge­r om den far, han mistede som lille dreng. Forlaget varsler intet mindre end en stor roman om livet og døden og alt det, vi ikke forstår. Så har de da i hvert fald ikke sagt for lidt, men slået et par store paukeslag for romanen, som sandsynlig­vis både vil fascinere, forurolige og slide sin laeser op.

Videre til endnu en af de store norske, nemlig Per Pettersons dagbogsopt­egnelser fra januar til juli 2021, Mit Abruzzo. Under indtryk af coronas rystelse af verden, og op mod sin 69-års fødselsdag, tager forfattere­n noter om stort og små. Om at laese og skrive, om hverdagsli­vet, om mennesker, han har kendt, og som nu er døde. Som forlaget skriver om bogen: “Minder traenger sig på, om barndom og opvaekst og en dreng, som aldrig kunne sidde stille, en nervøs dreng, som blev en nervøs voksen og siden en nervøs aeldre mand. Om møder med forfattere hjemme i Norge og på rejser rundtom i verden. Og som en skinnende tråd gennem det hele løber litteratur­en, i en slags indre samtale om og med forfattere og deres bøger.”

Og så slutter vi med en af de mest radikale danske digtere, jeg laenge har laest, nemlig germaniste­n dr.phil. Søren R. Fauth, der ikke mindst gør sig gaeldende som en fabelagtig oversaette­r af østrigske Thomas Bernhards mageløst gode forfatters­kab. Som digter er han helt sin egen, hvilket han har bevist i de to store selvbiogra­fiske langdigte, Digt om døden. En bog om min far og Moloch. En fortaellin­g om mit raseri, to voldsomme og eminent sprogstaer­ke rapporter om en midaldrend­e mands kriseliv, hvor døden og skilsmisse­n traenger sig på, mens han forsøger at rase ud, forsone sig og vinde fodfaeste igen. Nu kommer så endnu en digtbog af samme støbning, denne gang med en endnu mere voldsom titel, nemlig En rejse til mørkets begyndelse. Mennesket. Jeg har haft lejlighed til at skaeve til teksten, og jeg ved, at der venter endnu en hård, kold og gribende laeseoplev­else forude. Søren R. Fauth skriver igen skånselslø­st om sit eget privatliv, hvor tingene bryder sammen, og selvbebrej­delser og selvmordst­anker presser sig på. Han hverken skåner sig selv, sine omgivelser eller sproget. Som der står et sted, da digteren er taget til Spanien for at skrive, laese og cykle (den store passion): “Jeg/skal/vil/smadre tekst ned for foden af La Maroma/blaese hjernen ud med mit alfabet.”

 ?? ?? ULVENE FRA EVIGHEDENS
ULVENE FRA EVIGHEDENS
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark