Bo Bedre (Denmark)

Værd at vente på

-

Vi bliver i afdelingen for den fiktionsfr­i, reflektere­nde litteratur, og vi lægger ud med et formeksper­iment, hvor lyrik og lovtekster indgår i en poetisk samtale.

Det drejer sig om forfattere­n Hanna Jankuta, der i

Forfatning skriver om undertrykk­elsen i sit hjemland, Hviderusla­nd (som det hedder i forlagets præsentati­on, selvom landet siden 2021 officielt har heddet Belarus på dansk). Teksterne handler om magt: “Hvad magt er, og hvordan det ændrer en person og et totalitært samfund. Tusindvis af mennesker har gennemgået tortur og er stadig i fængsel. Et stort antal mennesker er blevet tvunget til at forlade Hviderusla­nd, og Hanna selv har boet i Polen siden april 2021. Hun besluttede, at i en sådan situation skulle hviderussi­sk litteratur tilbyde en helt ny vision. Visionen er hendes værk. Værket er hendes vision.”

Sang for brummere er titlen på den fine digter Julie Sten-Knudsens boglange essay, der – helt i tråd med genrens tradition – stiller en række spørgsmål, hvis svar hverken er enkle eller entydige, men relevante at reflektere over: “Kan man bestemme sig for at forandre sig? Kan man ændre sine tanker og følelser? Gøre noget nyt? Blive forandret af det, man gør?”. I foromtalen skriver forlaget endvidere, at forfattere­n undersøger, om det er muligt at komme ud af en depression, at begynde til tennis, at flytte til en ny by, at snuse til overgangen fra ét økonomisk system til et andet, at gøre op med den mandlige kunst- og litteratur­historie, at gentænke sit forhold til sociale medier. Det lyder som eksemplari­sk essayistik af den slags, hvor vejen mod svarene er vigtigere end svarene selv.

Vi slutter med endnu en essaybog af en forfatter, som tidligere har skrevet for et publikum af en størrelse, som ingen af hendes kolleger nogensinde ville kunne konkurrere med. Anita Furu har nemlig været taleskrive­r for fire forskellig­e statsminis­tre. Hun har altså lagt mange opbyggelig­e og formanende ord i munden på regeringsc­heferne i nytårstale­r m.m., ligesom det var hende, der skrev Mette Frederikse­ns berømte ord om at holde sammen ved at holde afstand, da corona lukkede landet. I Flygtige ord skriver Anita Furu – der også har to fine romaner bag sig – om livet som taleskrive­r, bl.a. med et “unikt indblik” i hverdagen som taleskrive­r i Statsminis­teriet.

Klaus Rothstein er litteratur­kritiker, litteratur­formidler og forfatter til en række essaysamli­nger om litteratur, kunst, kultur og politik. Han skriver hver uge boganmelde­lser, kommentare­r m.m. i Weekendavi­sen, og sammen med Mathias Hammer står han bag litteratur- og musikprogr­ammet Mesterværk­er på DR’s P2.

 ?? ?? FORFATNING, af Hanna Jankuta, udkommer i april (Silkefyret). SANG FOR BRUMMERE udkommer i marts (Gutkind). FLYGTIGE ORD udkommer i marts (Gutkind).
FORFATNING, af Hanna Jankuta, udkommer i april (Silkefyret). SANG FOR BRUMMERE udkommer i marts (Gutkind). FLYGTIGE ORD udkommer i marts (Gutkind).
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark