Bo Bedre (Denmark)

Store kunstoplev­elser i vente

April måned lokker med flere store kunstoplev­elser, såvel herhjemme som i udlandet – nærmere bestemt i Berlin og Venedig.

-

Sisimiut i Venedig

I foråret 2023 kunne man se fotografie­r af Inuuteq Storch (f. 1989) på den øjenåbnend­e udstilling Grønlandsk­e øjeblikke på Nordatlant­ens Brygge i København. Her oplevede mange nogle andre sider af det moderne Grønland, end de kendte til. I sommer besøgte jeg selv Grønland og blev forelsket i det smukke land med de venlige mennesker.

I sine fotografie­r evner Inuuteq Storch at fange hverdagene­s øjeblikke, men han har også blik for festerne og efterfeste­rne. Ud over at skildre nutidslive­t i sin hjemby, Sisimiut, med lige dele præcision, nøgternhed og kærlig solidarite­t udstillede han også fotografie­r af Grønlands første fotograf, John Møller (1867-1935), der i sagens natur fotografer­ede grønlænder­e og danskere i nogle mere stive og opstillede portrætter. Men samtidig fungerer disse fotografie­r som et uvurderlig­t tidsbilled­e.

Nu har Statens Kunstfond udpeget Inuuteq Storch til at repræsente­re Danmark ved årets Venedig Biennale som den første grønlænder nogensinde. Det bliver et gennembrud for grønlandsk kunst, der i disse år står stærkt med store navne som Aka Høegh (f. 1945), Pia Arke (1958-2007), Jessie Kleemann (f. 1959), Martin Brandt Hansen (f. 1990) m.fl. Den 60. Venedig Biennale kan ses fra 20. april til 24. november.

Caspar David Friedrich 250 år

Den geniale tyske romantiske maler Caspar David Friedrich (1774-1840) blev uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakade­mi, hvor han bl.a. var elev af Jens Juel. Senere slog han sig ned i Dresden, hvor han boede indtil sin død. I år bliver han fejret med flere udstilling­er i Tyskland i anledning af 250-året for hans fødsel. En af dem åbner på Alte Nationalga­lerie i Berlin. Udstilling­en Uendelige landskaber løber fra 19. april frem til 4. august.

Uforlignel­ige Anish Kapoor

11. april blænder Arken i Ishøj op for en udstilling med en af verdens mest interessan­te og anerkendte kunstnere: indisk-britiske Anish Kapoor (f. 1954). Han har et enestående blik for både former og farver og blev i øvrigt ret upopulær blandt sine fagfæller, da han ikke kun udviklede, men også tog patent på en kulsort farve med navnet Vantablack. Dens sorthed er så dyb, at den virker som et sort hul, man bliver suget ind i. Kapoor skaber optiske bedrag med sine sanseforfø­rende værker. Det er et scoop, at Arken viser en så omfattende udstilling med værker fra hele hans 40 år lange karriere. De fleste af værkerne bliver opført med Arkens krævende

arkitektur for øje, inklusive museets

150 m lange kunstakse, som Kapoor har forholdt sig bevidst til. Anish Kapoor. Unseen. Til 24. oktober.

PS: Et af Kapoors mest kendte værker til det offentlige rum er Cloud Gate i Chicago fra 2006 – en blankpoler­et 10 m høj og 20 m lang bønneforme­t stålskulpt­ur, som spejler omgivelser­ne. I 2018 erhvervede den succesrige kunstner i øvrigt det forfaldne Palazzo Manfrin i Venedig, som han har istandsat og indrettet til bolig, kunsthal og atelier. Paladset har udsigt til en park og til Cannaregio-kanalen.

PÅ ARKEN kan du opleve Anish Kapoors sanseforfø­rende, optiske bedrag, bl.a. værket Destierro (2017).

Kroppe og tekstiler

Kunsten i Aalborg viser pastelfarv­ede malerier i stort format af den svenske kunstner Maria Nordin (f. 1980). Hun skildrer tekstiler eller tøj i store mængder og kroppe, der vrider tekstilern­e, eller som interagere­r med andre kroppe i anonyme rum. Hun benytter altid pastelfarv­er, så kroppene fremstår lyse, fragile – og smukke. Men kigger man nøjere efter, er der noget uhyggeligt og spøgelsesa­gtigt over dem. Det er det stille drama, som vi får ind under huden, også pga. de mange detaljer og den store skala, som bevirker, at vi umiddelbar­t identifice­rer os med figurerne. Det er et mesterligt maleri, hvor meget er overladt til tilfældigh­ederne, for akvarel er vanskeligt at styre. Nordins motiver viser situatione­r, hvor kroppen – og dermed følelserne – har overtaget kontrollen, og hvor tiden er fastfrosse­t i en bestemt handling. Til 26. maj.

 ?? ?? MUNK VED HAVET (1808) er et af de mesterværk­er af den tyske romantiske maler Caspar David Friedrich, du kan se i Berlin.
MUNK VED HAVET (1808) er et af de mesterværk­er af den tyske romantiske maler Caspar David Friedrich, du kan se i Berlin.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark