Bo Bedre (Denmark)

Værd at vente på

-

I maj udkommer tre litterære lækkerbisk­ener af nogle af de største stilister, jeg kender: En nulevende nobelprisk­andidat og to gamle fyrtårne, som tilmed alle leverer dog fiction- godbidder.

Kinesiske Yan Lianke (f. 1958) skriver i kortromane­n Dage, måneder, år om en landsby, som er i krise efter en langvarig tørke. Beboerne beslutter at vandre over bjergene mod et nyt og mere frugtbart sted, hvor de kan slå sig ned (på den måde er Liankes fortælling et apropos til Luchts antropolog­iske migrations­lyrik). En gammel mand, der ikke kan klare vandringen, bliver tilbage i den forladte landsby med sin hund: “Dag for dag må den allerede svage, gamle mand kæmpe mod naturens elementer for at beskytte sin hund og sin majsplante fra vind, vejr og vilde bæster,” lyder foromtalen. Dage,

måneder, år lyder som en ægte eksistensr­oman fra en fremragend­e forfatter, som vi heldigvis kan læse på dansk i Susanne Posborgs oversættel­se.

I Flush giver Virginia Woolf (1882-1941) ordet til en cockerspan­iel, som fortæller om sit syn på verden. Flush er langtfra en hvilken som helst cockerspan­iel. Den tilhørte den victorians­ke digter Elizabeth Barrett

Browning (1806-61). Hun skrev også om sin hund, og det inspirered­e i 1933 Woolf til at lade Flush være hovedhund i en hel lille roman. Forlaget lader vide:

“Vi følger hunden Flush fra dens tidlige år i landlige omgivelser, tilbragt med forfattere­n Mary Mitford, og frem til dens samliv med Elizabeth i London og senere på rejser med hende i Italien. Det er en begivenhed­srig biografi, fuld af de farer, livet som hund indebærer, blandt andet kidnapning og isolation. Men også en bog om køn og klasse i det victorians­ke Englands London.”

Om Woolf også kendte til Thomas Manns (18751955) hundelitte­ratur, melder historien ikke noget om. Men hun kunne jo sagtens have læst den Flush

beslægtede Herre og hund, der udkom kort før 1. verdenskri­gs afslutning i 1918. Her skriver Mann om sin elskede hønsehund Bauschan. Forlaget skriver: “Bogen er en lille litterær perle, og på eminent vis indfanger den store tyske forfatter det særlige forhold, der altid hersker mellem hunden og dens ejer: en endeløs og ubetinget kærlighed. Thomas Mann er familiens overhoved, og Bauschan gør alt, hvad der står i dens magt for at opnå patriarken­s kærlighed og gunst.”

Det kan man da kalde tre gode litteratur­nyheder for alle mennesker, der sætter pris på hundligt selskab.

 ?? ?? DAGE, MÅNEDER, ÅR
udkommer i maj (Klim).
FLUSH udkommer i maj (A Mock Book).
HERRE OG HUND
udkommer i maj (Gyldendal).
DAGE, MÅNEDER, ÅR udkommer i maj (Klim). FLUSH udkommer i maj (A Mock Book). HERRE OG HUND udkommer i maj (Gyldendal).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark