Bo Bedre (Denmark)

Værd at vente på

-

Samtidig med at vikinger og Nordens mytologisk­e fortid har fyldt i litteratur­en de seneste mange år, har nordiske forfattere og forlæggere også indledt et sværmeri med den mere nære fortid, der spejler vores nutid, hvilket tre interessan­te norske nyheder er de seneste beviser på. Lotta Elstad (f. 1982) indleder en trilogi med romanen

Xiania 1: Klara, oversat af Thomas Korsgaard. Titlen lyder ganske vist, som om vi har med en krigerisk science fiction-skjoldmø at gøre, men X betyder Krist, hvorefter vi er i Kristiania (nutidens Oslo). Året er 1922, og byen emmer af jazz og forbudt sprut. Den 19-årige Klara kommer til byen for at få foretaget en illegal abort, hvorefter hun bliver en del af et miljø, hvor byens bohemer huserer. Som der står i foromtalen: “Før Klara ved af det, har hun fået kort hår og bukser og færdes hjemmevant i byens natteliv, hvor hun føler sig splittet mellem revolution­ære Matteo og smukke Leander.”

Mere norsk og mere om illegal abort: Det aarhusians­ke forlag Turbine har gravet Torborg Nedreaas (1906-87) frem af glemslen og fået hende nyoversat af forfattere­n Lotte Kirkeby. Romanen Af måneskin gror

der ingenting udkom i Norge i 1947 og på dansk i 1951, men det er der ingen, der kan huske, så der er nærmest tale om et første møde med forfattere­n, som var en kendt norsk feministis­k kommunist. Romanen skildrer en ung, fattig Bergen-piges første møde med ulykkelig kærlighed, skæbnesvan­ger sex og illegal abort. Manden i hendes liv er hendes skolelærer, som hun har et forhold til gennem mange år, selvom han planlægger ægteskab med en anden kvinde. Som det hedder i forlagets foromtale, viser romanen, “hvordan mange aborter sker, ikke fordi kvinden vil det, men fordi mænd, religion og kapitalism­en dikterer det”.

Og endelig er der Erlend O. Nødtvedts (f. 1984) roman med den uimodståel­ige titel Mordet på Henrik Ibsen, på dansk ved Thomas Mangaard Hansen. Vi bliver i Bergen, men skifter stil og tema. Da denne roman udkom i Norge for et par år siden, fik den en modtagelse mellem latter og forvirring, for hvor meget er sandt, og hvor meget er digt og gøgl i den underholde­nde og fascineren­de fortælling om den store dramatiker­s tidligste entré i teaterverd­enen? Mange anmeldere var i tvivl om romanens historiske akkuratess­e, men ikke om, at det var en underholde­nde og interessan­t læseopleve­lse. Forlaget stemmer forventnin­gerne ved at kalde romanen “en dramatisk beretning om kunstneris­ke fiaskoer, kollideren­de kunstsyn, dobbeltgæn­gere og en duel på liv og død under romantikke­ns synkende stjerne”.

 ?? ?? XIANIA 1: KLARA
er netop udkommet (Lindhardt og Ringhof).
AF MÅNESKIN GROR DER INGENTING
udkommer i juni (Turbine).
MORDET PÅ HENRIK IBSEN udkommer i juni (Silkefyret).
XIANIA 1: KLARA er netop udkommet (Lindhardt og Ringhof). AF MÅNESKIN GROR DER INGENTING udkommer i juni (Turbine). MORDET PÅ HENRIK IBSEN udkommer i juni (Silkefyret).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark