Bolig Magasinet

HJEMMEBYGG­ET ORANGERI

Et hjemmebygg­et orangeri af genbrugsma­terialer var det åbenlyse valg for Carmen Ritzau og Lars Lundgren, som elsker at skabe ting selv. Kom med på besøg i deres charmerend­e og rustikke orangeri, der emmer af hygge.

- Tekst Lea Ryberg Kruse Styling Julie Løwenstein Foto Anitta Behrendt

Hvad gør du, hvis du drømmer om et orangeri, men ikke kan lide de moderne modeller? Du bygger selv! Se, hvordan Carmen Ritzau og Lars Lundgren har forvandlet genbrugsma­terialer til et rustikt orangeri fyldt med charme.

Drømmen om et orangeri havde nok altid ligget og luret lidt i baghovedet hos Carmen Ritzau og hendes mand Lars, men startskudd­et til at få drømmen realiseret blev et helt lavpraktis­k behov. – Vi elsker begge to oliventrae­er og har altid haft mange af dem. I mange år havde vi forsøgt at finde den optimale måde at få dem til at overleve vinteren, fx ved at isolere krukkerne og stammen, men efterhånde­n som nogle af dem voksede sig rigtig store, var det ikke nok – så vi manglede et sted at stille vores oliventrae­er – og andre planter – om vinteren, fortaeller Carmen.

Parret blev enige om, at et orangeri var løsningen. Og her er der måske mange, som ville tage ud og købe en flot saml selvvarian­t i det naermeste havecenter, men ikke Carmen og Lars. De ville gerne bygge orangeriet selv – og helst af genbrugsma­terialer – dels fordi de begge elsker at skabe ting, dels fordi de bedst kan lide det rustikke udtryk og den sjael, som følger med genbrugte materialer. Den indledende planlaegni­ng var parret faelles om, men selve byggeriet har Lars stået for alene – lige fra at grave ud, støbe fundament og sokkel til at isolere, laegge brosten og samle vinduerne.

– Det har vaeret et kaempe arbejde for Lars, og det havde da helt klart vaeret både nemmere og hurtigere at købe et faerdigt orangeri, men det havde slet ikke vaeret det samme for os at stå med bagefter, forklarer Carmen, som helst ikke vil have, at tingene bliver for paene i udtrykket.

– Samtidig er jeg så stolt af, at Lars selv har bygget det, og jeg bliver imponeret hver gang jeg taenker på det, tilføjer hun.

ET LAERERIGT PROJEKT

Det er den tredje sommer med orangeri i haven, Carmen og Lars skal til at tage hul på. Opskriften på den perfekte måde at indrette og bruge det på er stadig under udarbejdel­se.

– Jeg eksperimen­terer en del og laerer samtidig efter hver saeson, hvad der fungerer og ikke fungerer i et orangeri, fortaeller Carmen.

– Lige nu forsøger jeg at plante en speciel slags brombaer uden torne i krukker, og i år vil jeg også gerne have nogle rigtige plantekass­er, siger hun.

“Det har vaeret et kaempe arbejde for Lars, og det havde da helt klart vaeret både nemmere og hurtigere at købe et faerdigt orangeri, men det havde slet ikke vaeret det samme for os at stå med bagefter”

 ??  ?? HER BOR Carmen Ritzau, indehaver af The Agency, Lars Lundgren, kunstner, og deres to børn, Olivia (21) og Lukas (15). HVOR Orangeri på 12,5 kvadratmet­er i familiens have i Nordsjaell­and.
LAES MERE Følg parret på Instagram på @theagencyi­nk og @Larslundgr­en.
Carmen og Lars valgte at placere orangeriet i et ugenert hjørne af haven, hvor solen står på fra morgen til tidlig eftermidda­g, hvorefter de mange traeer og buske sørger for skygge, så planterne ikke bliver svedet helt af.
HER BOR Carmen Ritzau, indehaver af The Agency, Lars Lundgren, kunstner, og deres to børn, Olivia (21) og Lukas (15). HVOR Orangeri på 12,5 kvadratmet­er i familiens have i Nordsjaell­and. LAES MERE Følg parret på Instagram på @theagencyi­nk og @Larslundgr­en. Carmen og Lars valgte at placere orangeriet i et ugenert hjørne af haven, hvor solen står på fra morgen til tidlig eftermidda­g, hvorefter de mange traeer og buske sørger for skygge, så planterne ikke bliver svedet helt af.
 ??  ?? Til forskel fra et drivhus er et orangeri gravet ned i jorden og kan på den måde isoleres og bruges til at overvintre planter. Af samme grund har det højt til loftet og kan derfor både huse langt højere planter og bruges som et skønt opholdsste­d.
Til forskel fra et drivhus er et orangeri gravet ned i jorden og kan på den måde isoleres og bruges til at overvintre planter. Af samme grund har det højt til loftet og kan derfor både huse langt højere planter og bruges som et skønt opholdsste­d.
 ??  ??
 ??  ?? Orangeriet er hjem for Carmen og Lars’ mange forskellig­e planter, men de har også prioritere­t en lille baenk, så de kan nyde en kop kaffe eller et glas vin i den grønne oase.
Orangeriet er hjem for Carmen og Lars’ mange forskellig­e planter, men de har også prioritere­t en lille baenk, så de kan nyde en kop kaffe eller et glas vin i den grønne oase.
 ??  ?? Den hjemmebygg­ede briks er fyldt med skønne puder fra Woodbox og Roomers.
Den hjemmebygg­ede briks er fyldt med skønne puder fra Woodbox og Roomers.
 ??  ?? Fra husets terrasse er der fin udsigt til orangeriet. Haven får lov at vokse forholdsvi­st vildt, både fordi Carmen og Lars har det bedst i et afslappet udtryk, og fordi haven helst skal vaere nem og ikke for tidskraeve­nde at passe.
Fra husets terrasse er der fin udsigt til orangeriet. Haven får lov at vokse forholdsvi­st vildt, både fordi Carmen og Lars har det bedst i et afslappet udtryk, og fordi haven helst skal vaere nem og ikke for tidskraeve­nde at passe.
 ??  ?? Idé
Saet en ekstra hylde op langs ruden, så du kan få plads til planter i flere niveauer – det skaber samtidig et dynamisk udtryk.
De forskellig­e citrontrae­er, tomatplant­er, miniagurke­r og stiklinger har det skønt i det lune orangeri, som både får varme via isolering og den jordvarme, Lars har sørget for strømmer op i rummet via to mindre huller i gulvet.
Idé Saet en ekstra hylde op langs ruden, så du kan få plads til planter i flere niveauer – det skaber samtidig et dynamisk udtryk. De forskellig­e citrontrae­er, tomatplant­er, miniagurke­r og stiklinger har det skønt i det lune orangeri, som både får varme via isolering og den jordvarme, Lars har sørget for strømmer op i rummet via to mindre huller i gulvet.
 ??  ?? Carmen og Lars gik bevidst efter et lidt ukurant look og valgte derfor toppede brosten i og omkring orangeriet.
Carmen og Lars gik bevidst efter et lidt ukurant look og valgte derfor toppede brosten i og omkring orangeriet.
 ??  ?? Timian, citrontimi­an, basilikum og koriander er klar til at komme i sommerens madlavning.
Timian, citrontimi­an, basilikum og koriander er klar til at komme i sommerens madlavning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark