Bolig Magasinet

TRENDY KERAMIK

Timerne flyver af sted, når Louise Rosager, der står bag ‘Krøllet Keramik’, forvandler ler til unikke keramikkre­ationer. Kig indenfor i vaerkstede­t, hvor Instagrams mest hypede kopper bliver til.

- Tekst Nanna Fløjborg Styling Julie Løwenstein Foto Anitta Behrendt

Udsolgt på fem minutter! Louise Rosager er 22 år og hendes keramik så populaer, at de krøllede kopper bliver revet vaek af folk fra hele verden. Tag med til Louises lille vaerksted på Sydfyn.

Krøllede kopper malet med stjerner, frugter og tern og slikskåle med store stykker lakridskon­fekt udenpå er nogle af de kreationer, der forlader Louise Rosagers vaerksted. Hendes keramikuni­vers er finurligt og farverigt, og skønhedsfe­jl er meget velkomne. – Jeg dyrker det perfekte uperfekte. Alting behøver ikke at vaere så stringent og glat. Det kan godt blive lidt kedeligt og uoriginalt. Jeg vil gerne lave noget, der er organisk og anderledes, og jeg synes, det er meget mere personligt, når man kan se et fingeraftr­yk eller en negl, der har boret sig ind i leret, fortaeller Louise.

Da hendes klassekamm­erater begyndte til fodbold og gymnastik, begyndte Louise som otte-årig at gå på et keramikhol­d. Siden er hun gået til og fra keramikken, men i starten af 2020 begyndte hun for alvor at beskaeftig­e sig med leret igen, da hun meldte sig ind i et offentligt vaerksted i Odense. Hun åbnede Instagram-profilen ‘Krøllet Keramik’, og så tog det fart, for folk var vilde med den anderledes stil.

– Det er en fantastisk følelse, at folk sidder klar, og at der bliver udsolgt på få minutter, siger Louise.

NY KERAMIKTEN­DENS

I starten pendlede Louise frem og tilbage mellem vaerkstede­t i Odense og hendes hjem i Svendborg. Med sig havde hun store kurve og tasker fyldt med hendes keramik, som hun sendte ud til kunder hjemme fra hendes lejlighed. Vaerkstede­t måtte lukke ned på grund af corona-pandemien, men indbakken glødede stadig, og Louise savnede at arbejde med leret.

– Mine foraeldre er mine største fans, så de sagde, at hvis jeg virkelig ville det her, så ville de gerne indrette et vaerksted til mig i deres garage, fortaeller Louise.

Hun valgte at springe fuldt ud i keramikeve­ntyret og investered­e i en ovn for penge, hun havde opsparet til en rejse. I dag er vaerkstede­t blevet hendes kreative frirum, hvor hun er flere timer om dagen.

– Når jeg er her, er jeg fuldstaend­ig fordybet og aner ikke, hvad klokken er. Jeg kan glemme at spise, og nogle gange også at traekke vejret, griner Louise.

Hendes karakteris­tiske stil er meget populaer, og har hun brugt tre uger på at lave et parti med 200 kopper, bliver de solgt på fem minutter i webshoppen.

– Der er kommet en tendens, hvor folk gerne vil have, at deres keramik har en historie. I stedet for at have et stel med 12 ens kopper er der mange, som nu gerne vil have 12 forskellig­e kopper, der hver har sin egen fortaellin­g og er fra forskellig­e keramikere. Det gør det meget mere personligt, og jeg synes, at det er utroligt fint, det er blevet sådan, siger Louise.

– Nogle gange kniber jeg mig selv i armen over, at jeg hver dag får lov til at lave det, som jeg elsker allermest. Det er helt fantastisk.

Louises fem tips til at komme i gang med at lave keramik:

1. Undersøg, om der er et vaerksted taet på dig, hvor du kan få hjaelp fra en dygtig keramiker. Der er mange derude, som meget gerne vil laere fra sig, så spørg.

2. Leg med leret! Det er jo lidt ligesom modellervo­ks, som man legede med som barn. Jeg plejer at sige, at det er leret, der styrer leret og ikke mig. Bare giv dig hen til det, og lad dig følge med.

3. Det behøver ikke at vaere perfekt. Tvaertimod bliver udtrykket mere personligt, når man kan se, at du selv har lavet keramikken.

4. Find inspiratio­n i de ting, du ser omkring dig, og på Instagram. Håndpluk det, du kan lide, og skab din egen stil ud fra det.

5. Udfordr dig selv med masser af farver og sammensaet­ninger. Det er også med til at gøre din keramik personlig og unik.

1 Efter leret er tørret i to dage, skal det forglødes i ovnen ved ca. 960 grader. Derefter kan Louise male på det, inden det skal i ovnen igen.

2 Louise ville gerne skabe noget finurligt og folkekaert, og det blev til slikskåle med slik udenpå.

“Når jeg er her, er jeg fuldstaend­ig fordybet og aner ikke, hvad klokken er. Jeg kan glemme at spise, og nogle gange også at traekke vejret”

 ??  ?? Da Louises foraeldre tilbød at indrette et rum i deres garage som vaerksted, var Louise hurtig til at sige ja.
Da Louises foraeldre tilbød at indrette et rum i deres garage som vaerksted, var Louise hurtig til at sige ja.
 ??  ?? Haeng dine kopper til frit skue på vaeggen for at give din indretning et personligt look.
Idé
Haeng dine kopper til frit skue på vaeggen for at give din indretning et personligt look. Idé
 ??  ?? De krøllede kopper og skåle giver et finurligt og personligt udtryk til keramiksam­lingen.
De krøllede kopper og skåle giver et finurligt og personligt udtryk til keramiksam­lingen.
 ??  ?? Louise drejer ikke leret, men former det i stedet i hånden, så hun kan give det et organisk look. Det bedste ved at lave keramik er ifølge Louise processen. Det tager lang tid at lave, og det er lidt som juleaften, hver gang hun åbner ovnlågen efter sidste braending.
Louise drejer ikke leret, men former det i stedet i hånden, så hun kan give det et organisk look. Det bedste ved at lave keramik er ifølge Louise processen. Det tager lang tid at lave, og det er lidt som juleaften, hver gang hun åbner ovnlågen efter sidste braending.
 ??  ?? Louise har malet små figurer og frugter på kopperne, derefter bliver de dyppet i glasur, inden de skal i ovnen og braendes en sidste gang.
Louise har malet små figurer og frugter på kopperne, derefter bliver de dyppet i glasur, inden de skal i ovnen og braendes en sidste gang.
 ??  ??
 ??  ?? Louise bruger universalf­arver, der kaldes ‘stains’ til at male kopperne.
Louise bruger universalf­arver, der kaldes ‘stains’ til at male kopperne.
 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? Louise gik efter at male sit vaerksted i en lyserød ‘bubblegum’-nuance. Hun elsker farver og er mest kreativ, når hun er omgivet af dem.
Louise gik efter at male sit vaerksted i en lyserød ‘bubblegum’-nuance. Hun elsker farver og er mest kreativ, når hun er omgivet af dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark