Bolig Magasinet

SILLES FANTASTISK­E HAVE

“Maelkebøtt­er er velkomne i vores graesplaen­e. Det, der kan gro, må gro.” Sådan lyder det fra Sille van Loon, der har skabt et eventyrlig­t haveuniver­s for hele familien i Valby med både frodigt drivhus, bålsted, fritgående høns, skyggefuld­e kroge og et ov

- Af Pia Olsen / Living Stories Styling: Gitte Christense­n Foto: Stine Christians­en

Meterhøje blomster, frodige, grønne vaegge, summende bier og flaksende sommerfugl­e. En have behøver ikke vaere stor for at vaere noget saerligt. Sille van Loon har forvandlet sin helt almindelig­e villahave i Valby til et magisk åndehul fuld af hyggelige kroge. Tag med på besøg, og snup hendes idéer.

Meterhøje marmelukae­rmer, klatrende klematis og stolte kavalerer, fritgående høns og sommerfugl­e og honningbie­r, der lystigt summer omkring i kaempe verbena og hvid solhat. Et insekthote­l haenger til fri afbenyttel­se ét sted, mens små traehuse står klar til havens fugle. I en have på bare 480 kvadratmet­er har haveentusi­ast Sille van Loon skabt en hel verden for sin familie, for dyrene og for sig selv.

– Haven er dét sted, jeg finder inspiratio­n, men også ro – det er her, jeg lader op. Hver morgen, når jeg har afleveret vores børn i skole, går jeg en havevandri­ng, hvor jeg nusser lidt rundt og plukker et par blomster, før jeg går i gang med mit arbejde. Og om aftenen går jeg en tur mere for at nyde aftendufte­n fra blandt andet duftsnebol­le, blåregn og kaprifolie alt efter, hvad der lige blomstrer, fortaeller Sille.

Haven er som et ekstra rum for Sille, hendes mand, Martin Darré, og børnene Luka og Nor. Her er da også masser af oplevelser for øjnene at gå på opdagelse i. Ud over en bålplads, søde høns, kaelne katte, et frodigt drivhus og hvileplads­er både i sol og i skygge rummer haven en imponerend­e samling af løgplanter og stauder.

– Vi overtog en have, der var velplanlag­t, men vi har udviklet videre og sat vores eget praeg på den. Vi har lavet en køkkenhave, bygget nyt drivhus, og så har jeg tilføjet en del nye planter, siger Sille.

Hun har stor fokus på, at der altid er noget, der blomstrer på matriklen i Valby. Og efter et par år med flittige besøg på blomsterma­rkeder og planteskol­er, er missionen lykkedes.

– Saesonen begynder i januar med troldhasse­l og vintergaek­ker, over krokus og tulipaner til roser, geranium og georginer, der står smukt, indtil frosten tager dem. Det er helt eventyrlig­t at se, hvordan haven forandrer sig igennem årets måneder. For eksempel har jeg en del gule forårsblom­ster, mens naesten alle havens blomster er rosa, når vi rammer august, siger hun.

“DEN BLOMST KUNNE JEG IKKE EFTERLADE”

Sille har også øje for at skabe rum i sin have, og her bruger hun både blomstrend­e stauder som anisisop og solhat i krukker til at ramme de forskellig­e områder i haven ind, men hun planter også højdesprin­gere som kaempe verbena eller marmelukae­rmer, der er som blomstrend­e vaegge – sidstnaevn­te har stort set daekket drivhusets ene side i år.

– Jeg elsker blomster. Stort set alle slags blomster. Nok mest, når de er i saeson. Som sprøde tulipaner i foråret, eller høstanemon­er, der bare blomstrer og blomstrer i efteråret. Men marmelukae­rme er nok min favorit, hvis jeg skal vaelge. Jeg tog vores marmelukae­rme med fra vores tidligere have, da jeg bare ikke kunne efterlade den der. Den plante måtte jeg bare tage med til vores nye have. Insekterne elsker den også, griner Sille.

“Haven er dét sted, jeg finder inspiratio­n, men også ro – det er her, jeg lader op”

 ??  ?? Pladsen foran drivhuset er indrettet med en terrasse med en hyggelig spisekrog. Langs drivhuset står meterhøje marmelukae­rme, der skaermer for indblik og skaber et rum i haven.
Pladsen foran drivhuset er indrettet med en terrasse med en hyggelig spisekrog. Langs drivhuset står meterhøje marmelukae­rme, der skaermer for indblik og skaber et rum i haven.
 ??  ?? HER BOR Sille van Loon (42), ejer af konsulentf­irmaet Goodcompan­y Cph, og Martin Darré (45), ejer af konsulentf­irmaet Friday Cph, deres to børn, Luka (10) og Nor (6), en kat, to kattekilli­nger og tre høns. HVOR Familien bor i en 164 kvadratmet­er stor villa fra 1930 i Valby, og deres have er 480 kvadratmet­er. LAES MERE Følg Sille på @sillevanlo­on.
Sille bruger haven som et pusterum og går en tur i haven hver morgen og hver aften.
HER BOR Sille van Loon (42), ejer af konsulentf­irmaet Goodcompan­y Cph, og Martin Darré (45), ejer af konsulentf­irmaet Friday Cph, deres to børn, Luka (10) og Nor (6), en kat, to kattekilli­nger og tre høns. HVOR Familien bor i en 164 kvadratmet­er stor villa fra 1930 i Valby, og deres have er 480 kvadratmet­er. LAES MERE Følg Sille på @sillevanlo­on. Sille bruger haven som et pusterum og går en tur i haven hver morgen og hver aften.
 ??  ?? Drivhuset fungerer som en udestue for familien. Under den spirende vin er en baenk forvandlet til en blød sofa med masser af puder fra blandt andet Ilva og HK Living.
Drivhuset fungerer som en udestue for familien. Under den spirende vin er en baenk forvandlet til en blød sofa med masser af puder fra blandt andet Ilva og HK Living.
 ??  ?? 1 Uhm, rabarbersa­ft og hjemmebagt­e muffins med hjemmedyrk­ede blåbaer på stel fra HK Living og Royal Copenhagen.
2 Klematis er én af havens gengangere. De elsker at klatre op ad kedelige plankevaer­k og daekker hele herlighede­n med smukke blomster og grønne blade.
3 Marmelukae­rme i fuld firspring. Hvert år klipper Sille den helt ned, og hvert år overrasker planten ved at vokse helt op til drivhusets tag.
4 Sille taenker meget på at skabe en have, der også rummer føde for insekterne, og sommerfugl­ebusken her er velbesøgt af sommerfugl­e, så snart den springer ud.
5 Havens tre, fritgående høns er flittige aeglaegger­e.
1 Uhm, rabarbersa­ft og hjemmebagt­e muffins med hjemmedyrk­ede blåbaer på stel fra HK Living og Royal Copenhagen. 2 Klematis er én af havens gengangere. De elsker at klatre op ad kedelige plankevaer­k og daekker hele herlighede­n med smukke blomster og grønne blade. 3 Marmelukae­rme i fuld firspring. Hvert år klipper Sille den helt ned, og hvert år overrasker planten ved at vokse helt op til drivhusets tag. 4 Sille taenker meget på at skabe en have, der også rummer føde for insekterne, og sommerfugl­ebusken her er velbesøgt af sommerfugl­e, så snart den springer ud. 5 Havens tre, fritgående høns er flittige aeglaegger­e.
 ??  ??
 ??  ?? Sille deler den fantastisk­e have med sin mand, Martin, og børnene, Nor og Luka.
Sille deler den fantastisk­e have med sin mand, Martin, og børnene, Nor og Luka.
 ??  ??
 ??  ?? SILLES INSTAFAVOR­ITTER @sigridsmin­de @livsnyderh­aven @theguerril­lagardener­s @signevolte­len @bergs_fairytale_garden
Ahhh – en lille plads i solen. Hvad mere kan man drømme om? Bord og stol er fra Jysk, mens koppen er fra Anne Black og vaser, fad og flasker fra Søstrene Grene, loppemarke­der og Designskol­ens Julemarked, selvfølgel­ig fyldt med marmelukae­rme, billebokla­seskaerm og margueritt­er fra haven.
SILLES INSTAFAVOR­ITTER @sigridsmin­de @livsnyderh­aven @theguerril­lagardener­s @signevolte­len @bergs_fairytale_garden Ahhh – en lille plads i solen. Hvad mere kan man drømme om? Bord og stol er fra Jysk, mens koppen er fra Anne Black og vaser, fad og flasker fra Søstrene Grene, loppemarke­der og Designskol­ens Julemarked, selvfølgel­ig fyldt med marmelukae­rme, billebokla­seskaerm og margueritt­er fra haven.
 ??  ?? Familiens villa er fra 1930. På altanen på første sal har Sille også vaeret i gang og indrettet med altankasse­r, stole og masser af blomstrend­e planter.
Familiens villa er fra 1930. På altanen på første sal har Sille også vaeret i gang og indrettet med altankasse­r, stole og masser af blomstrend­e planter.
 ??  ??
 ??  ?? 1 Familien har tre høns, og en del af tanken er at laere børnene om naturens cyklus: Hønsene spiser familiens madaffald og kvitterer til gengaeld med friske aeg hver morgen.
2 Ønsket for haven har vaeret, at der er blomster året rundt. Solhatten her blomstrer lige indtil den første frost, så det er en klar favorit i efteråret.
1 Familien har tre høns, og en del af tanken er at laere børnene om naturens cyklus: Hønsene spiser familiens madaffald og kvitterer til gengaeld med friske aeg hver morgen. 2 Ønsket for haven har vaeret, at der er blomster året rundt. Solhatten her blomstrer lige indtil den første frost, så det er en klar favorit i efteråret.
 ??  ??
 ??  ?? SILLES BEDSTE TIPS TIL EN FRODIG HAVE · Plant taet. Ofte får man at vide, at der skal vaere fire stauder pr. meter, men jeg bruger naermest det dobbelte. Jeg gider ikke at vente på, de vokser til. Bliver stauderne for store, flytter jeg dem eller stiller dem ud til vores havelåge, så naboerne kan få glaede af dem.
· Drop så meget af din graesplaen­e som muligt. Er du ikke til staudebede, så fyld din have med blomstrend­e buske, klatreplan­ter og mindre traeer som spirea, stjernemag­nolie, dronningeb­usk, snebollebu­sk, blåregn, arkitekten­s trøst og klematis – det passer stort set sig selv, men du får noget spaendende at se på frem for en kedelig graesplaen­e.
· Laes om dine planter, og hjaelp dem til at få de bedste betingelse­r. Det nytter for eksempel ikke at lave et bed med Hostaer lige midt i solen.
SILLES BEDSTE TIPS TIL EN FRODIG HAVE · Plant taet. Ofte får man at vide, at der skal vaere fire stauder pr. meter, men jeg bruger naermest det dobbelte. Jeg gider ikke at vente på, de vokser til. Bliver stauderne for store, flytter jeg dem eller stiller dem ud til vores havelåge, så naboerne kan få glaede af dem. · Drop så meget af din graesplaen­e som muligt. Er du ikke til staudebede, så fyld din have med blomstrend­e buske, klatreplan­ter og mindre traeer som spirea, stjernemag­nolie, dronningeb­usk, snebollebu­sk, blåregn, arkitekten­s trøst og klematis – det passer stort set sig selv, men du får noget spaendende at se på frem for en kedelig graesplaen­e. · Laes om dine planter, og hjaelp dem til at få de bedste betingelse­r. Det nytter for eksempel ikke at lave et bed med Hostaer lige midt i solen.
 ??  ?? Idé
Brug krukker med blomster og krydderurt­er til at ramme terrassen ind.
Det gamle Marguerit-spisebord fra Mandalay har Sille fundet på Dba. dk, mens gulvtaeppe­t er fra Ellos Home og krukkerne fyldt med margueritt­er og staudesalv­ie.
Idé Brug krukker med blomster og krydderurt­er til at ramme terrassen ind. Det gamle Marguerit-spisebord fra Mandalay har Sille fundet på Dba. dk, mens gulvtaeppe­t er fra Ellos Home og krukkerne fyldt med margueritt­er og staudesalv­ie.
 ??  ?? SILLES VEJ TIL EN NATURLIG HAVE
– Jeg prøver at gøre vores have så baeredygti­g som mulig. Jeg har lavet hegn af gammelt kvas, bruger aldrig gift, og jeg kompostere­r selv. Og jeg laegger stor vaegt på at vaelge blomster, som insekterne kan leve af. Det har også vaeret vigtigt at laere vores børn omkring naturens cyklus, og derfor har vi høns. De spiser vores madaffald, og så kvitterer de med aeg i de fineste farver. Vi bruger også hønsegødni­ng til grøntsager­ne i vores køkkenhave, og på den måde kører det hele rundt.
SILLES VEJ TIL EN NATURLIG HAVE – Jeg prøver at gøre vores have så baeredygti­g som mulig. Jeg har lavet hegn af gammelt kvas, bruger aldrig gift, og jeg kompostere­r selv. Og jeg laegger stor vaegt på at vaelge blomster, som insekterne kan leve af. Det har også vaeret vigtigt at laere vores børn omkring naturens cyklus, og derfor har vi høns. De spiser vores madaffald, og så kvitterer de med aeg i de fineste farver. Vi bruger også hønsegødni­ng til grøntsager­ne i vores køkkenhave, og på den måde kører det hele rundt.
 ??  ?? Haven har flere små terrasser. Her i solen har Sille daekket et sommerbord med en kaempe buket solsikker. Stolene er fra Hay og parasollen fra Skagerak. Høje blåregn og roser skaber en grøn vaeg, mens krukkerne i forgrunden er fyldt med geranium, russisk salvie og kaempe verbena.
Haven har flere små terrasser. Her i solen har Sille daekket et sommerbord med en kaempe buket solsikker. Stolene er fra Hay og parasollen fra Skagerak. Høje blåregn og roser skaber en grøn vaeg, mens krukkerne i forgrunden er fyldt med geranium, russisk salvie og kaempe verbena.
 ??  ?? 1 Haven rummer hele to blåregn, og når den blomstrer, er det ren magi.
2 Sommerbord med dug fra Broste Copenhagen og stofservie­tter fra H&M Home. Stellet er fra HK Living, kopperne fra Julie Damhus, bestik fra Georg Jensen, glaskanden fra Ikea og vasen et loppefund.
3 Drivhuset bugner af saftige tomater.
1 Haven rummer hele to blåregn, og når den blomstrer, er det ren magi. 2 Sommerbord med dug fra Broste Copenhagen og stofservie­tter fra H&M Home. Stellet er fra HK Living, kopperne fra Julie Damhus, bestik fra Georg Jensen, glaskanden fra Ikea og vasen et loppefund. 3 Drivhuset bugner af saftige tomater.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark