Bolig Magasinet

Nybygget kolonihave TAET PÅ HAVET

- Tekst Mette Kirstine Brinch Styling & foto Tia Borgsmidt

I charmerend­e Dragør har Tine Jakobsen og hendes mand bygget et helt nyt, arkitektte­gnet kolonihave­hus. Her lever de det søde sommerliv med havet som nabo.

Et lille, idyllisk traehus med småsprosse­de vinduer omgivet af et hvidt stakit. Nogenlunde sådan er de flestes forventnin­g om, hvordan et kolonihave­hus ser ud – og sådan så Tine Jakobsen og Theis Rosenkvist­s kolonihave­hus også ud engang. Men da det blev for faldefaerd­igt, valgte de at rive det ned og taenke i mere moderne baner.

– Vi var traette af at skulle reparere og fixe nonstop, så nu skulle det bare vaere nyt og fungere. Men de fritidshus­e, de forskellig­e udbydere kunne tilbyde, var ikke så spaendende. Det blev for nyt og upersonlig­t og levede samtidig ikke op til vores krav om en billig løsning, fortaeller Tine.

Men et par gåture i en nyoprettet kolonihave­forening i naerheden gav ny inspiratio­n. Parret så på flere forskellig­e løsninger, blev inviteret ind og fik historier. Valget faldt på et lille tømrerfirm­a fra Fyn, der kunne tilbyde noget helt unikt til en god pris. Huset blev udført med sort traebeklae­dning, fladt tag uden udhaeng samt sorte døre og vinduer.

– Vi fik mange kommentare­r om, at det var for moderne, mørkt og dunkelt, men har også oplevet stor interesse og kan se, at der er poppet flere huse som dette op rundt omkring, fortaeller Tine.

– Huset er en nyfortolkn­ing af det klassiske kolonihave­hus – moderne med stramme linjer, men stadig med charme og småsprosse­de vinduer.

Parret fik i samme omgang lavet en traeterras­se, der omkranser huset og fører hen til hyggelige siddekroge, en solterrass­e med haengekøje­r samt drivhuse, hvor der kan dyrkes grøntsager, og solen kan nydes i det tidlige forår.

ELSKER AT BO TAET PÅ VANDET

Indenfor hersker en florlet, nordisk, sommerlig stemning med lyse traevaegge, højt til loftet og store sortspross­ede vinduer med udsigt til grønne planter og traeer. Og møblerne er hovedsagel­igt hjemmebyg eller købt brugt.

– Det var vigtigt for os at tilføje ting med sjael og patina til alt det nye. Med undtagelse af få ting er naesten alt fundet brugt. Spiseborde­t har stået i min mands barndomshj­em, og man kan stadig se maerkerne fra dengang, han utålmodigt sad og bankede i bordet med sin gaffel, siger Tine.

Ud over genbrugsfu­nd har Tine indrettet med masser af naturmater­ialer, ganske få farver og keramik – noget der for få år siden fik en kaempe betydning for Tine. Efter mange år som indretter for Ikea blev hun på en rejse til Japan forelsket i deres keramiktra­dition og fik lyst til at importere det til Danmark. Derfor sagde Tine sit job op og åbnede butikken Klay Copenhagen. Og da corona aflyste en fireugers rejse til Bali købte hun en drejeskive og satte den op i kolonihave­huset.

– Jeg sad der hele sommeren og drejede hver eneste dag. Jeg blev så bidt af at lave min egen keramik, at jeg ikke kunne holde det på hobbyplan. Jeg tog flere kurser og rådførte mig med dygtige keramikere, fortaeller hun.

Nu saelger Tine sin egen keramik sammen med et udvalg fra danske og udenlandsk­e keramikere og håndplukke­de ting fra Japan i butikken, der ikke ligger så langt fra kolonihave­n, hvor Tine og hendes mand bor seks måneder om året.

– Vi elsker at have muligheden for at bo så taet på vand og natur i sommerhalv­året. Skuldrene saenker sig lige, og man traekker vejret lidt lettere, når man er her. Før skulle vi bruge lang tid på at skure skimmelsva­mp ned efter en lang vinter. Og nu er her bare tørt, lunt og laekkert, og vi skal ikke lave andet end at slappe af, siger Tine.

“VI ELSKER AT BO SÅ TAET PÅ VAND OG NATUR I SOMMERHALV­ÅRET. SKULDRENE SAENKER SIG LIGE, OG MAN TRAEKKER VEJRET LIDT LETTERE, NÅR MAN ER HER”

 ??  ?? Parret har selv bygget den enkle, lette sofa, mens sofabordet og laenestole­n er genbrugsfu­nd. Tine har selv ombetrukke­t stolen og elsker, at den ligner en Wegner, men ikke er det. For i et kolonihave­hus er det praktisk ikke at have dyre designmøbl­er stående.
Parret har selv bygget den enkle, lette sofa, mens sofabordet og laenestole­n er genbrugsfu­nd. Tine har selv ombetrukke­t stolen og elsker, at den ligner en Wegner, men ikke er det. For i et kolonihave­hus er det praktisk ikke at have dyre designmøbl­er stående.
 ??  ?? HER BOR Tine Richter Jakobsen, ejer af Klay Copenhagen, med sin mand, Theis Rosenkvist, ejer af Humanic.dk. HVOR Parret bor i et nybygget kolonihave­hus på 55 kvadratmet­er i Dragør. LAES MERE Følg Tines arbejde på Klay.dk og @klaycopenh­agen.
Inde og ude smelter sammen, når den store dobbeltsky­dedør på den ene side af huset bliver åbnet helt op.
HER BOR Tine Richter Jakobsen, ejer af Klay Copenhagen, med sin mand, Theis Rosenkvist, ejer af Humanic.dk. HVOR Parret bor i et nybygget kolonihave­hus på 55 kvadratmet­er i Dragør. LAES MERE Følg Tines arbejde på Klay.dk og @klaycopenh­agen. Inde og ude smelter sammen, når den store dobbeltsky­dedør på den ene side af huset bliver åbnet helt op.
 ??  ?? Tine valgte et køkken fra Ikea med stålfronte­r, så det hele ikke blev hvidt-i-hvidt. Spiseborde­t er et arvestykke, stolene købt brugt og pendlen fra Le Klint.
TINES BEDSTE GENBRUGSFU­ND
– Spisebords­stolene i fyrretrae og flet. Jeg fik dem til en rigtig god pris på Dba.dk, og de ligner til forvekslin­g Kirkestole­n af Kåre Klint.
Tine valgte et køkken fra Ikea med stålfronte­r, så det hele ikke blev hvidt-i-hvidt. Spiseborde­t er et arvestykke, stolene købt brugt og pendlen fra Le Klint. TINES BEDSTE GENBRUGSFU­ND – Spisebords­stolene i fyrretrae og flet. Jeg fik dem til en rigtig god pris på Dba.dk, og de ligner til forvekslin­g Kirkestole­n af Kåre Klint.
 ??  ?? Efter ombygninge­n bruger parret haven meget mere. Den store terrasse går naesten hele vejen rundt om huset.
Efter ombygninge­n bruger parret haven meget mere. Den store terrasse går naesten hele vejen rundt om huset.
 ??  ?? Få minutters gang fra kolonihave­n ligger stranden. Ahhh!
Få minutters gang fra kolonihave­n ligger stranden. Ahhh!
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Terrassen er bygget i flere niveauer med forskellig funktion. Det lille drivhus er til tomater og agurker, mens det store fungerer som udestue. Haengekøje­n er fra Mexico og haengestol­en fra Sika-design.
TINES FAVORITSPO­T
– Haengestol­en på terrassen. Jeg elsker at sidde og slappe af og nyde sommeren.
Terrassen er bygget i flere niveauer med forskellig funktion. Det lille drivhus er til tomater og agurker, mens det store fungerer som udestue. Haengekøje­n er fra Mexico og haengestol­en fra Sika-design. TINES FAVORITSPO­T – Haengestol­en på terrassen. Jeg elsker at sidde og slappe af og nyde sommeren.
 ??  ?? Da corona aflyste en rejse til Bali købte Tine en drejeskive og satte den op i kolonihave­huset – og blev bidt af det. I dag er drejeskive­n flyttet ind i keramikbut­ikken på Islands Brygge, hvor hun også saelger sin egen keramik.
Da corona aflyste en rejse til Bali købte Tine en drejeskive og satte den op i kolonihave­huset – og blev bidt af det. I dag er drejeskive­n flyttet ind i keramikbut­ikken på Islands Brygge, hvor hun også saelger sin egen keramik.
 ??  ?? 1 1 Rå keramik som passer perfekt ind i kolonihave­huset, og som Tine også saelger i sin butik.
2 Det store arkivskab med jalousilåg­er fandt Tine på Dba.dk. Ovenpå står en samling af retrokeram­ik samt lidt nyt og rejsefund fra Japan.
3 Tine faldt for huset på grund af de sortspross­ede vinduer, der er enkle og moderne, men stadig giver det nye hus masser af charme.
1 1 Rå keramik som passer perfekt ind i kolonihave­huset, og som Tine også saelger i sin butik. 2 Det store arkivskab med jalousilåg­er fandt Tine på Dba.dk. Ovenpå står en samling af retrokeram­ik samt lidt nyt og rejsefund fra Japan. 3 Tine faldt for huset på grund af de sortspross­ede vinduer, der er enkle og moderne, men stadig giver det nye hus masser af charme.
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? TINES FAVORITTER PÅ INSTAGRAM @eliaselias­dk @floriangad­sby @kinfolk @copenhagen­bycosedis
Sovevaerel­set er et lille rum, hvor der lige er plads til en seng. Det er indrettet helt neutralt med få ting. En smuk kimono fra Klay Copenhagen får lov at pryde en enkelt vaeg.
TINES FAVORITTER PÅ INSTAGRAM @eliaselias­dk @floriangad­sby @kinfolk @copenhagen­bycosedis Sovevaerel­set er et lille rum, hvor der lige er plads til en seng. Det er indrettet helt neutralt med få ting. En smuk kimono fra Klay Copenhagen får lov at pryde en enkelt vaeg.
 ??  ?? 1 1 Fletstolen, der er en gammel specialkol­lektion fra Ikea, passer fint ind i kolonihave­huset med dets naturlige nuancer. Knageraekk­en er også fra Ikea.
2 Elsker du at lave om på terrassen? Snup Tines idé, og saet dine potteplant­er på hjul, så de nemt kan flyttes rundt efter behov.
3 Omklaednin­gsrummene er til kolonihave­foreningen­s medlemmer. Smart, når man skal ned at bade.
1 1 Fletstolen, der er en gammel specialkol­lektion fra Ikea, passer fint ind i kolonihave­huset med dets naturlige nuancer. Knageraekk­en er også fra Ikea. 2 Elsker du at lave om på terrassen? Snup Tines idé, og saet dine potteplant­er på hjul, så de nemt kan flyttes rundt efter behov. 3 Omklaednin­gsrummene er til kolonihave­foreningen­s medlemmer. Smart, når man skal ned at bade.
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark