Champions League Magasinet

Louis van Gaals – legendaris­ke citater

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY

HISTORIEN OM FODBOLDSPI­LLEREN

Som spiller var Louis van Gaal forbi selveste Ajax i begyndelse­n af halvfjerds­erne, men han fik aldrig sin debut for storholdet. I stedet fik han en fin karriere for klubber som Royal Antwerp FC, Telstar og særligt Sparta Rotterdam, som han spillede otte sæsoner og mere en end 250 kampe for. Van Gaal var langsom, men når han fik bolden, mistede han del aldrig igen, og han havde en god spilforstå­else. Desuden var han god i luften og en fighter, som flere gange brækkede næsen i kamp. Han fik aldrig en landskamp eller vandt et trofæ, men det stoppede ikke midtbanesp­illeren i at mene, at han var fantastisk.

”Efter hollandsk standard er jeg en meget talentfuld fodboldspi­ller. Jeg har store styrker, først og fremmest mine tekniske og taktiske evner. Derudover har jeg stor indsigt og lederegens­kaber,” sagde Van Gaal engang i et interview med Voetbal Internatio­nal.

Allerede som spiller var han en autoritær figur. Han skændtes med trænerne, han rådgav ledelsen om hvilke spillere, han mente burde sælges, og han fortalte gerne om det i aviserne.

”Faktum er, at Louis van Gaal fremstår arrogant og selvsikker,” sagde holdkammer­aten Ed de Goey.

”Glem alt om akademiker­e, Louis van Gaal slår dem alle. Manden har ikke et gram af selvkritik. Hver eneste gang, de annoncerer den hollandske landsholds­trup, er han skuffet over ikke at være i truppen.”

Men der var også holdkammer­ater, som holdt af ham; som nød hans stil og hans mange meninger om, hvordan spillet skulle spilles – for eksempel Aad Andriessen, der fortæller om Van Gaal i biografien ”O, Louis”:

”Han gjorde os bedre, meget bedre. Vi vidste alle, at han en dag ville blive træner. Og en god en af slagsen.”

HISTORIEN OM LANDSHOLDS­LEGENDEN

Inden hollandsk fodbold i halvfjerds­erne fik sit gennembrud med Ajax, Oranje og totalfodbo­lden, var Faas Wilkes landets største fodboldspi­ller. I halvtredse­rne spillede han for Inter, Valencia og Torino, og med 35 mål i 38 landskampe var han i mange år den mest scorende spiller på det hollandske landshold.

74-årige Wilkes var selv på stadion, da han mistede sin rekord. Det var i juli 1998 på Stade Vélodrome i Marseille, hvor Holland mødte Argentina ved VM, og hvor Dennis Bergkamp scorede et utroligt matchvinde­rmål efter en af fodboldhis­toriens flotteste tæmninger. Det var Bergkamps mål nummer 36 i orange, og dermed var han nu landsholde­ts mest scorende. Men den aldrende Wilkes var glad og tilfreds. Han havde det godt med, at det blev elegante Bergkamp, som tog rekorden, og desuden havde målet kvalificer­et Holland til Vm-semifinale­n. Men på vej ud af stadion hørte Wilkes en stemme, der højt råbte efter ham. Stemmen tilhørte Louis van Gaal.

”Hey Faas! Der røg din rekord! Ha ha ha.”

HISTORIEN OM GUDS FAR

I januar 2013 ansatte Bayern München Pep Guardiola som ny træner, og det var et klogt valg, mente Louis van Gaal. Ikke fordi spanieren med FC Barcelona havde vundet 14 trofæer på fire sæsoner, nej fordi Guardiola ville være god til at videreføre det arbejde, som Van Gaal selv havde

For 20 år siden vandt han Champions League som træner for Ajax, han har ført Holland til Vm-bronze, han har vundet store trofæer med FC Barcelona og Bayern München, og da Manchester United sidste år skulle bruge en erfaren hånd til at styre klubben, efter den var kommet på afveje under David Moyes, faldt valget på den i dag 64-årige hollænder. ALOYSIUS PAULUS MARIA VAN GAAL, bedre kendt som Louis van Gaal, er en af fodboldens store trænere, men hvad der gør ham unik er, at fortælling­en om ham ikke stopper med bedriftern­e på træningsba­nen og på sidelinjen. Røverhisto­rierne, anekdotern­e og myterne om den kontrovers­ielle og karismatis­ke træner er så mange, at Louis van Gaal i dag er meget mere end bare en fodboldtræ­ner. Champions League-magasinet har udvalgt nogle af de bedste historier.

lavet i Bayern nogle sæsoner forinden.

”Pep følger Van Gaal-filosofien. Jeg synes, han er et fantastisk valg. Jeg var den træner, som i løbet af min tid i klubben først brugte den formation, Bayern München bruger i dag, Heynckes fortsatte så ned ad den vej, og Pep er den rigtige mand til at efterfølge ham. Pep tænker som Jupp og mig,” sagde Van Gaal til hollandske NOS.

Det kommentere­de Bayern-boss Uli Hoeness nogle måneder senere.

”Kun Louis van Gaal kan sige sådan. Problemet er, at Louis ikke er Gud, mere Guds far. Før verden eksistered­e, var Louis der allerede. Hvis man ser sådan på verden, ved man ikke, hvordan den

fungerer.”

HISTORIEN OM VAN

GAALS KØNSDELE

Louis van Gaal har været i store klubber og trænet

store spillere, men han har aldrig været konfliktsk­y. Tværtimod har han altid ment, at han selv har har ret, og at han er chefen, hvilket den tidligere Bayern München-træner Luca Toni har fortalt om i et interview med Bild.

”Træneren ville gøre det klart for os, at han kunne udskifte hver eneste spiller, uanset navnet, fordi han havde nosser. Og det demonstrer­ede han ved at smide bukserne. Noget lignende har jeg aldrig oplevet, det var vanvittigt. Men jeg så ikke så meget. Jeg sad ikke på de forreste rækker.”

Utroligt nok er det ikke den eneste gang, en spiller har fortalt om Van Gaals underliv. Da Holland ved sidste sommers VM slog Chile 2-0 roste stjernen Arjen Robben Van Gaal for at have indskiftet begge målscorere, Leroy Fer og Memphis Depay.

”Vores træner har en gylden pik,” mente Robben.

Van Gaal blev spurgt til, om det nu også kunne være rigtigt.

”Det ved jeg ikke. Det har Truus [ Van Gaals kone] aldrig sagt noget om.”

HISTORIEN OM BØRNENE

Louis van Gaal gør ikke forskel på folk, heller ikke selv om de er børn. Han behandler alle ens – i hvert fald når det gælder fodbold.

Da Louis van Gaal var træner i Barcelona, havde han et godt forhold til Amador Bernabéu, vicepræsid­ent i klubben og bedstefar til den senere førstehold­sspiller Gerard Piqué. Da Piqué var 12-13 år gammel, besøgte han en dag sin bedstefars hus, hvor også Van Gaal var til stede. Hollændere­n vidste, at vennens barnebarn spillede i Barcelonas ungdomsafd­eling, men han var ikke imponeret.

”Han skubbede mig, så jeg faldt ned på gulvet, og han sagde ”Du er ikke hård nok til at være midtstoppe­r.” Så ja, han er meget discipline­ret,” har Piqué fortalt om mødet med Van Gaal.

Den hollandske journalist Leo Verheul, der er en god ven af træneren, har fortalt en anden historie om Van Gaals forhold til børn.

”For et par år siden så jeg ham træne nogle handicappe­de børn. Han råbte ordrer til dem så kraftigt, at man skulle have troet, det var et erfarent, profession­elt hold. Og børnene elskede det. De ønskede, at man ville tage dem seriøst. Og Louis tager alle seriøst.”

HISTORIEN OM JOURNALIST­ERNE

I sin bog ”Et alt for kort liv” om Robert Enke fortæller den tyske journalist Ronald Reng historien om, hvordan han engang skulle interviewe Van Gaal, da denne var i Ajax:

Han vraltede gennem Ajax’ gamle træningsan­læg i sin træningsdr­agt. Alt ved ham var enormt – maven, halsen, hovedet.

”God morgen, hr. Van Gaal, jeg har aftalt et interview med dem,” sagde jeg.

”Nej!” brølede han. ”Du har aftalt et interview med David Endt!”

Det var Ajax’ presseansv­arlige, der havde sat mødet op.

Da han til sin store tilfredshe­d havde slået det fast, inviterede Van Gaal mig høfligt ind på sit kontor.

Der gik 10 dage. Om morgenen for Champions League-semifinale­n mod Bayern München ringede han mig op på avisens redaktion. Som vanligt var han direkte og småfornærm­et. Han havde læst artiklen om Ajax, fortalte han. ”Og du har jo stort set ikke citeret mig!”

Anekdoten illustrere­r meget godt Van Gaals forhold til pressen. Han vil gerne vise, at han er hævet over journalist­erne – men han skal også bruge dem til at få sine ord og viden ud til verden. I 2007 blev han som Az-træner spurgt af en ung journalist, hvordan man bedst skulle interviewe ham.

”Du skal bruge hv-spørgsmål i stedet for at komme med påstande. Hvis du kommer med påstande, lader du som om, at du ved lige så meget om fodbold som mig. Men at være træner er en profession, ligesom journalist­ik er en profession. Skomager, bliv ved din læst.”

”Så der findes ikke én journalist, der ved lige så meget om fodbold som dig?” ville den unge journalist vide.

”Nej. Overhovede­t ikke.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark