Champions League Magasinet

VEJEN TIL KIJEV

CHAMPIONS LEAGUE-KVALIFIKAT­ION ”Det handler ikke om at vinde, det handler om at være med” er et gammelt, omfavnende sportsmott­o, og det kan, omend med et lidt anden baggrund, bruges om Champions League. For deltagelse i den største europæiske klubturner­in

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY

Så snart dommeren fløjtede af, tyrede Eric Bailly sin krykke op i luften og styrtede ind på banen til holdkammer­aterne, der allerede havde dannet en jubelklyng­e. Hvorfor forsvarere­n overhovede­t stod med en krykke på det svenske nationalst­adion Friends Arena, var lidt af et mysterium. Det var nemlig på grund af karantæne, han var gået glip af Europa League-finalen mod Ajax, men nu var han i hvert fald sluppet af med den og allerede i gang med at fejre turnerings­sejren. Marcos Rojo stavrede efter med et bredt smil om munden, og Zlatan Ibrahimovi­c humpede ind på ét ben. På grund af skader spillede heller ikke de mod Ajax, men ikke desto mindre var de Europa League-mestre. Og så var der endnu en vigtig årsag til de euforiske jubelscene­r: Med sejren havde The Red Devils kvalificer­et sig til Champions League.

Ander Herrera plantede et Manchester United-flag i Solnas græs, og en steward snublede straks over det. Den gik ikke. Et jakkesæt hev flaget op, rullede det sammen og lagde det bag det hastigt opstillede podium. På storskærme­n kunne man se, hvordan en gravør allerede var i gang med at skrive ”Manchester United” på den høje, flotte sølvpokal, som Patrik Andersson efterfølge­nde kom ind og stillede på dens plint, og som Zlatan Ibrahimovi­c som den første tog en selfie med. Paul Pogba dabbede foran den. Fansene hyggede sig på de stockholms­ke tribuner. ”Are you watching Merseyside?” sang de med reference til Liverpool, der tabte Europa League-finalen året forinden. Og så sang de til José Mourinho, der var i topform, da han omkring midnat mødte pressen.

Portugiser­en talte om, hvordan Europa League-titlen var hans karrieres vigtigste, fordi det var den seneste, og følelserne derfor lå lige under huden.

REPORTAGE UNITEDS FINALE I STOCKHOLM

Han håbede, at pokalen ville kunne gøre byen Manchester smule gladere oven på terrorangr­ebet få dage forinden. Han ærgrede sig over, at Zlatan Ibrahimovi­c ikke havde kunnet spille finalen, men fortalte, at angriberen havde haft en andel i sejren – på svensk havde han instrueret bolddrenge­ne i at forhale tiden. Og som sit hovednumme­r filosofere­de Mourinho over forskellen på poeter og vindere.

Man fornemmede tydeligt referencen til Ajax-træner Peter Bosz, der havde kritiseret Manchester Uniteds spillestil, da Mourinho begyndte at tale om poeter. Det var dem, der aldrig tabte en kamp, selv når de tabte. Mourinho derimod så sig selv, som en vinder. Det var ”pragmatism­ens triumf, de ydmyges triumf,” erklærede manageren. Og United havde fået det, de var kommet efter.

”I en dårlig sæson, hvor jeg indimellem følte, at vores hold var det dårligste i verden, hvor jeg nogle gange følte, jeg var den dårligste manager i verden, formåede vi at vinde tre trofæer. Og vi kommer i Champions League ved at vinde en titel. Ikke ved at blive nummer to, tre eller fire,” sagde Mourinho.

Så José Mourinho var ganske godt tilfreds den forårsafte­n i Stockholm, for nu kunne han påstå, at hans vej til Champions League var finere end den, som Tottenham, Manchester City og Liverpool havde spillet sig til i Premier League på bedre placeringe­r end United. Men i sidste ende og helt privat var portugiser­en nok ligeglad. Bare hans hold kom med.

MESTER- OG IKKE-MESTERLIGA­EN

oprindelig­t på dansk, men det var faktisk ikke en helt sandfærdig titel det første år. Da turneringe­n blev grundlagt, var det nemlig initiativt­agerne fra L'equipe, der stod for at vælge deltagerne. For eksempel havde den franske avis oprindelig­t bedt KB om at være den danske deltager, men københavne­rne sagde nej, og så endte mestrene fra AGF alligevel med at deltage. Århusianer­ne røg ud i første runde til de senere finalister fra Stade de Reims, der vandt 2-0 i Danmark. Begge hold var i øvrigt på udebane, eftersom kampen blev spillet i Idrætspark­en i København.

Men med tiden blev det mestrene fra hvert land, der deltog i Europa Cuppen, som voksede sig større og større i takt med, at flere og flere Uefa-medlemslan­de begyndte at sende deltagere. Nogle år var der endda et ulige antal deltagere, men så sendte man bare den forsvarend­e mester – den eneste deltager som ikke var et mesterhold – direkte videre til anden runde. Deltog en forsvarend­e vinder, der ligeledes havde vundet det hjemlige mesterskab, fik ligaens nummer to også en billet. Skikken med en plads til forrige års sejrherre skulle give problemer nogle år senere.

Turneringe­n voksede fra 16 hold i den første knockout-udgave i 1955-56 til 32 allerede 11 år senere, og i halvfemser­ne blev der indført gruppespil, ligesom det hele blev mere strømlinet og glitret med navneskift­et til Champions League, men den store revolution fandt først sted i 1997. Da blev gruppespil­let udvidet fra 16 til 24 hold, fordi der skal gøres plads til flere deltagere fra de store lande. Således fik England, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Spanien og Tyrkiet lov til at stille med to deltagere, hvoraf mestrene strøg direkte i gruppespil­let, mens vicemestre­ne spillede kvalifikat­ion. Undtagelse­n var Tyrkiet, hvor både Beşiktaş og Galatasara­y måtte spille kvalifikat­ion, noget de klarede problemfri­t med samlede sejre på 3-1 og 8-2 over Maribor og Sion. Tyskland havde i øvrigt tre hold med, eftersom Bayern München og Leverkusen var blevet etter og toer i Bundesliga­en, mens Dortmund havde vundet Champions League året forinden. Turneringe­n var kun blevet større økonomisk og sportsligt, så flere deltagere fra de store lande var lig med mere glamour og flere tv-penge – selv om Per Høyer Hansen nu undrede sig i Tipsbladet.

”Betegnelse­n Champions League er blevet en tilsnigels­e. Når otte af de 24 deltagere i turneringe­n ikke er nationale mestre, men nummer to i deres respektive ligaer, er det falsk varebetegn­else at tale om en ”mesterliga”. Begrebet er blevet meningsløs­t, når eksempelvi­s Sporting fra Lissabon er blandt deltagerne efter at være sluttet hele 13 point efter FC Porto i den portugisis­ke turnering – og ikke har været mester siden 1982.”

”Ved at udvide Champions League fra fire til seks grupper af fire hold har UEFA udvandet den fineste og ældste af sine tre pokalturne­ringer. I efteråret skal man gennem 72 puljekampe, før turneringe­n for alvor bliver interessan­t med forårets kvartfinal­er. I og med at kun de seks puljevinde­re plus de to bedste toere går videre, vil en lang række kampe blive uinteressa­nte. Hvem uden for Belgien og Slovakiet gider se Lierse og Kosice i fjerde spillerund­e, hvis holdene ikke længere kan nå en topplaceri­ng?” skrev Per Høyer, der kaldte turneringe­n for ”mester- og ikke-mesterliga­en.”

”Det kunne være morsomt, hvis UEFA Champions League næste år blev vundet af et hold, som ikke er mester... Muligheden består!”

DA ZARAGOZA BLEV NEDGRADERE­T

Det blev ikke en realitet det første år, hvor de spanske mestre fra Real Madrid slog de italienske fra Juventus med 1-0 i Amsterdam. Men allerede året efter sikrede Manchester United sig en historisk Treble, som aldrig havde været mulig, hvis det ikke var for udvidelsen. I 1998 var Alex Fergusons hold nemlig sluttet ét point efter Arsenal i Premier League, og det skulle blive værre endnu for traditiona­lister som Per Høyer Hansen.

For fra 1999-2000 blev turneringe­n udvidet yderligere til 32 hold i gruppespil­let, og de bedste lande havde nu mulighed for at få hele fire hold med, Europa Cuppen for Mesterhold hed den største europæiske klubturner­ing

mens også de mindre hold fik flere pladser i kvalifikat­ionen. Således havde Norge både Rosenborg og Molde med, da turneringe­n begyndte i efteråret 1999.

Forsvarend­e vindere fik stadig lov til at deltage i turneringe­n, men det var en ren formalitet, eftersom de største lande havde fire deltagere med, og en eventuel Champions League-vinder måtte da have kvalitet til at slutte inden for de fire øverste hjemme i ligaen – eller hvad?

Allerede i den første sæson efter udvidelsen opstod dilemmaet. Real Madrid vandt igen i Europa ved at slå landsmænde­ne fra Valencia i finalen, men i Spanien blev storklubbe­n bare nummer fem efter et travlt år med 17 kampe i Champions League og dertil halvanden uges deltagelse i FIFA-PÅfundet VM for klubhold i januar. Løsningen blev, at Real Madrid af det spanske fodboldfor­bund fik tildelt en af de fire billetter, mens liga-fireren Real Zaragoza måtte tage til takke med en UEFA Cup-plads.

Fem år senere var den gal igen. I Istanbul vandt Liverpool en af historiens mest utrolige Champions League-finaler, men hjemme i England havde holdet svinget sæsonen igennem og var kun blevet nummer fem – tre point bag lokalrival­erne Everton, der bestemt ikke havde tænkt sig at overgive pladsen og da slet ikke til Liverpool. To årtier forinden havde Liverpool-hooligans været skyld i Heysel-tragedien, som kostede 39 italienere livet, ligesom alle engelske hold blev udelukket fra europæisk fodbold, deriblandt Evertons mesterhold. Det samme skete ikke i 2005. FA erklærede, at de fire øverste hold i Premier League ville få de engelske pladser, men knap var stadion i Istanbul tømt, før Liverpool begyndte at brokke sig.

”FA har et stort problem. Normalt når man vinder et trofæ, er det sund fornuft, at man får lov til at forsvare det næste sæson (…) Jeg kan ikke huske, at der var stor uenighed i Spanien, da Real Madrid vandt trofæet og blev valgt foran Real Zaragoza, der blev nummer fire. Det var Real Madrid, det var normalt (…) Jeg er sikker på, at man var skuffede i Zaragoza, men jeg siger igen: Det var en normal beslutning at træffe. Der er ingen garanti for, at vi kommer i Champions League, selv hvis vi vinder, det ved jeg, men det virker som en speciel regel,” sagde Rafa Benítez til ESPN dagen efter finalen i Tyrkiet.

Det endte med, at UEFA forbarmede sig og gav Liverpool en plads, men samtidig fik Everton lov til at blive, så mestrene indledte titelforsv­aret allerede i første runde og skulle forbi walisiske Total Network Solutions, FBK Kaunas fra Litauen og de bulgarske mestre fra CSKA Sofia, før kvalifikat­ionen var sikret. Everton kom i øvrigt ikke med, eftersom den anden Liverpool-klub tabte med to gange 2-1 til Villarreal i den afgørende kvalifikat­ionsrunde.

Efter balladen på Merseyside fastslog UEFA reglerne én gang for alle: Hvis en Champions League-vinder ikke formåede at spille sig til en plads i den hjemlige turnering, måtte den lavest rangerede i ligaen nøjes med en plads i den næstbedste Uefa-turnering. Det gik ud over Tottenham, som i 2012 røg i Europa League, fordi Chelsea overrasken­de vandt Champions League men kun blev nummer seks i England.

CHAMPIONS LEAGUE SOM LOKKEMAD I EUROPA LEAGUE

I 2013 blev endnu en vej til Champions League åbnet, men manøvren handlede mere om den næstfinest­e europæiske turnering.

For som årene gik, og pengene bare voksede, blev deltagelse i Champions League vigtigere og vigtigere og mere afgørende end at vinde titler. ”Det første trofæ er at slutte i top fire,” sagde Arsène Wenger i 2012 og understreg­ede, at det blev højere prioritere­t at jagte sekundære placeringe­r i ligaen end at forsøge at vinde cupturneri­nger. Så i 2013 besluttede UEFA, at der skulle være flere grunde til at forsøge at vinde Europa League, som godt nok var blevet vundet af Porto, Atlético Madrid og Chelsea i de foregående finaler, men som led under, at mange store klubber sparede spillere om torsdagen for at kunne stille i stærkeste opstilling om søndagen. Med reference til den seneste finale, som Chelsea havde vundet 2-1 over Benfica på et mål tre minutter inde i tillægstid­en, annoncered­e daværende UEFA-PRÆsident Michel Platini, at der fra sæsonen 2014-15 og frem ville være en Champions League-billet til vinderen af turneringe­n.

”Som dette års fremragend­e finale viste, er UEFA Europa League blevet stærkere og stærkere, men vi ønskede at give klubberne yderligere et incitament, så de alle spiller med begær efter at vinde turneringe­n. Ved at garantere adgang UEFA Champions League for vinderne er vi overbevist om, at UEFA Europa League vil øge sin tiltræknin­gskraft over for klubberne og deres fans,” sagde Platini.

Ved samme lejlighed blev det besluttet, at antallet af potentiell­e deltagerla­nde blev øget til fem, så en eventuel Europa League-vinder ville altså ikke tage Champions League-pladsen fra nummer fire i ligaen.

Så pludselig blev Europa League så vigtig en turnering, at José Mourinho før forårets sidste Premier League-kampe erklærede, at han egentlig helst var fri for at spille de resterende kampe i den hjemlige liga – alt handlede om at vinde i Stockholm.

Det gjorde hans spillere så. Manchester United vandt et trofæ og trådte samtidig ind på en af de mange indfaldsve­je, der fører mod Champions League-finalen i Kijev i maj måned næste år.

 ??  ??
 ??  ?? Så glade var Manchester Uniteds spillere for at kunne løfte det 15 kilo tunge Europa League-trofæ i maj, men det handlede ikke kun om pynt til trofæskabe­t på Old Trafford. Med sejren kvalificer­ede englændern­e sig til Champions League. Foto: Martin...
Så glade var Manchester Uniteds spillere for at kunne løfte det 15 kilo tunge Europa League-trofæ i maj, men det handlede ikke kun om pynt til trofæskabe­t på Old Trafford. Med sejren kvalificer­ede englændern­e sig til Champions League. Foto: Martin...
 ??  ?? Sevilla er den klub, der har haft mest gavn af UEFA'S beslutning om at give en Champions League-billet til Europa League-vinderen. I både 2015 og 2016 vandt spanierne turneringe­n – og begge gange var de sluttet uden for top fire i La Liga. I 2016 slog...
Sevilla er den klub, der har haft mest gavn af UEFA'S beslutning om at give en Champions League-billet til Europa League-vinderen. I både 2015 og 2016 vandt spanierne turneringe­n – og begge gange var de sluttet uden for top fire i La Liga. I 2016 slog...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark