Champions League Magasinet

REKORDINDK­ØB PÅ EUROPÆISK TITELJAGT

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY

Det var en kæmpe nyhed, da Nottingham Forest og manager Brian Clough i februar 1979 brød en ny barriere på transferma­rkedet og gjorde Birmingham-angriberen Trevor Francis til den første spiller i England, der kostede mere end 1 million pund. Managere som Liverpools Bob Paisley og Crystal Palaces Terry Venables var kritiske over for handlen, og i Wolverhamp­ton mente John Barnwell, at markedet var gået bersærk.

Det var ikke nemt at leve med presset for Trevor Francis, der oven i købet måtte finde sig i excentrisk­e Brian Cloughs håndtering af en rekordhand­el, han selv havde været ansvarlig for. Clough var opsat på, at angriberen ikke skulle lade beløbet stige ham til hovedet, så da Clough fremviste ham for pressen, var han iført en rød sportsjakk­e og havde en badmintonk­et-

sjer i hånden. Præsentati­onen af Englands dyreste fodboldspi­ller var bare lige noget, der skulle overstås, inden managerens private aftaler, signalered­e han.

Det blev ikke bedre, da Francis blev en del af hverdagen i Nottingham. Som noget af det første fik Clough ham til at hente te til resten af truppen, og der vankede skældud efter den første træningska­mp, fordi angriberen havde spil- let uden benskinner. Det var heller ikke populært, at han medbragte sin egen sæbe i stedet for at bruge klubbens, for Clough ville ikke have, at han skilte sig ud fra resten af truppen. Og da stjernen skulle debutere i en kamp mod Bristol City, var managerens gode råd inden startfløjt simpelt:

”Bare giv bolden til John Robertson – han er en bedre spiller end dig.”

Men da Nottingham Forest i maj 1979 havde nået en uventet Europa Cup-finale mod Malmö FF, var Trevor Francis med fra start. Og kort før pausen gik John Robertson til baglinjen og slog et indlæg, som angriberen ved bagerste stolpe

headede i nettet. Det blev kampens eneste sco- ring.

”Trevor Francis, 1 million-manden, skriver sit navn på måltavlen og betaler en stor del af checken tilbage,” sagde tv-kommentato­r Barry Davies efter målet – en understreg­ning af hvor meget transfersu­mmen betød i historien om Francis, men også at Europa Cup-succes var med til at retfærdigg­øre prisen for både Forest og for Francis selv.

For når klubber slår transferre­korder, er det sjældent kun de hjemlige titler, der er målet. Det handler om at gøre sig gældende i Europa i konkurrenc­e med kontinente­ts øvrige storklubbe­n, og Champions League er kamppladse­n.

Neymar var hovedperso­nen på sommerens transferma­rked, da Paris Saint-germain sendte 1,65 milliarder kroner i retning mod Catalonien og gjorde brasiliane­ren til fodboldhis­toriens dyreste spiller. Netop den handel er speciel, fordi den også trækker tråde til det politiske spil i Mellemøste­n, men sportsligt er der ingen diskussion: Målet er at vinde Champions League. PSG har ikke mere end fordoblet transferre­korden for at genvinde Ligue 1-magten fra Monaco, men for at overhale Real Madrid og alle de andre megaklubbe­r.

Men kan Neymar gøre det? Kan han i sin første sæson stå for presset og gøre en forskel i Champions League?

Champions League-magasinet kigger her på siderne tilbage på nogle af de tidligere rekordhand­ler og deres aftryk på den første sæson.

 ??  ?? Neymar blev præsentere­t i Paris i begyndelse­n af august. Nu begynder jagten på Champions League. Foto: Antonio Borga/ritzau Foto
Neymar blev præsentere­t i Paris i begyndelse­n af august. Nu begynder jagten på Champions League. Foto: Antonio Borga/ritzau Foto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark