Costume (Denmark)

Mødre & døtre

-

Hvad har din mor laert dig om at vaere kvinde?

“At det er vidunderli­gt: At kvinden er den skabende kraft, og at moderskabe­t er det mest vaerdifuld­e og fundamente­t for alt. Hun er lig med liv på kloden, at alt kan vokse og trives. Derfor er der også en dyb uretfaerdi­ghed i, at det feminine og det kvindeligt biologiske universelt set ikke er hyldet. At det har en subordiner­et plads og status i samfundet – i historien, kulturen, økonomien. Kvindens stereotype rolle og opgør med den er et gentagende faenomen i min mors forfatters­kab, og det er et emne, jeg også selv har opsøgt gennem mine studier og mit arbejde ude i verden.”

Hvornår har det vaeret svaerest at vaere din mors datter?

“Da jeg var 10 år og skulle gå tur i skoven med de andre foraeldre og børn fra skolen. De andre foraeldre kom i traeningst­øj og udtrådte kondisko. Min mor kom i laederbuks­er, army-gummistøvl­er, oversize pels og en stor cowboyhat. Det fremkaldte en ret almindelig følelse af det farlige ved at stikke ud og ikke vaere som de andre. Men det har min mor aldrig rigtigt gået op i.”

Hvad er dit forhold til din mors forfatters­kab?

“Jeg synes, at det er inspireren­de, hvordan de tidlige bøger som Creme Fraiche og JA – og egentlig hele hendes forfatters­kab – er relevant i dag uanset køn og seksualite­t, og at mange af bøgernes temaer naermest kan virke lige så provokeren­de i dag, som de gjorde i start-80’erne. Det siger noget om, at de temaer, vaerkerne behandler, stadig gør sig gaeldende, for eksempel at piger, kvinder og minoritete­r har en begraenset adgang til at ytre sig, til at leve et frit liv og til at gå på opdagelse i deres sanselige og seksuelle liv. Måske kan man gøre det i dag, men det er med konsekvens­er og sociale sanktioner i omverdenen. På nogle områder er verden gået tilbage, se bare på de indskraenk­ede abortretti­gheder og den indre splittelse i USA, som oprindelig­t var muligheder­nes land, hvor alle kunne lykkes. Mange steder i verden kontroller­es kvinders adgang til et ligestille­t liv, hvilket isaer gør sig gaeldende inden for de reprodukti­ve og seksuelle rettighede­r. Det er ikke så oppe i tiden at vaere politisk korrekt, kulturradi­kal eller ‘woke’, og herhjemme kan man naermest komme i klemme, hvis man taler for meget om rettighede­r. For slet ikke at tale om folks fjendtlige følelser overfor feminisme. Verden er i dårlig forfatning på det her område. Bøgerne, min mor skrev, definerede disse mønstre ret tidligt og forudså, hvordan de fortsatte i generation­er.”

Hvor ligner du din mor mest?

“Vi har de samme interesser og er drevet af de samme tematikker i vores arbejde. Vi er begge private, og så kan vi godt lide at vaere alene. Vi har taget forskellig­e regioner til os og rejst i dem. Min mor beskrev altid sin tilgang som antropolog­isk, når hun som korrespond­ent rejste i Afghanista­n og Vietnam og mødte mennesker, talte med dem og forstod dem. Og det er den uddannelse­smaessige baggrund, jeg har opsøgt, så jeg valgte at studere social antropolog­i med fokus på pigers sundhed og rettighede­r.”

Og mindst?

“Jeg har haft en tryg opvaekst, som nok har betydet, at jeg ikke har følt eller valgt, at jeg skulle manifester­e mig med en dagsorden, skrive bøger og vaere på offentligt. Jeg har ikke selv haft det i mig at vaere samfundskr­itiker, som min mor er. Men jeg vil kaempe med de kvinder, der i Danmark og verden bruger deres stemme med store konsekvens­er. Når man selv har haft muligheder­ne og adgang til ressourcer­ne, så vil jeg vaere solidarisk med dem, der ikke har haft eller har det sådan.”

Du bor i udlandet. Hvordan påvirker det dit forhold til din mor?

“Den fysiske afstand betyder ikke så meget. Vi har taet kontakt hver dag på WhatsApp, og jeg fortaeller meget om de globale diskussion­er, der vedrører dagsordene­r, som interesser­er os begge to. Nogle gange snakker jeg lidt for meget, så kan jeg se, at hun bliver lidt lang i udtrykket, og at hendes tanker er på vej et andet sted hen. Det kan vaere et stikord eller en saetning, som igangsaett­er hendes kreative tanker og originale måde at opfatte en meget almindelig idé eller teori på, som vi andre så måske kan laese i en bog en dag.”

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark