Costume (Denmark)

Drengen fra benzintank­en

- TEKST Marlene Toldbod Jakobsen PORTRAET Olivia Rohde

Mark Kenly Domino Tan er helt igennem passionere­t i forhold til alt, hvad han rører ved. Hvis ikke man gør det ordentligt, kan man lige så godt lade vaere, mener han, drengen fra Ry, som voksede op på en tankstatio­n og blev en af de mest talentfuld­e haute couture-designere, Danmark nogensinde har haft.

“Jeg arbejder måske ud fra nogle lidt skøre energier – når jeg har besluttet mig for noget, og hvis jeg siger noget højt, kommer det til at ske.”

Designer og skraedder extraordin­aire Mark Kenly Domino Tan sidder ved et langt ravfarvet bord, der som det første møder én, når man traeder indenfor i hans butik i Store Strandstra­ede i Indre By i København. I den ene ende af bordet straekker en enkel Georg Jensen Svane-kande sin sølvhals, og i den anden ende ligger et stort brudstykke af en sten som et massivt, henslaengt kunstvaerk. Vaeggene changerer i en lys mokkafarve, tøj på bøjler løber hen over nuancer af beige, taupe, hvid, lidt lyseblå og sort. Atmosfaere­n er helt rolig – måske fordi det er en helligdag, måske fordi det er tidlig morgen, måske fordi tiden, vi lever i, gør, at det tilstødend­e nyhavnske straede ikke svømmer over i turister.

“Min veninde designer Yvonne Koné har forretning hernede og sagde til mig, at det skulle jeg da også have. Det fik jeg sagt højt ja til, og så måtte jeg i gang med at finde ud af, hvordan. Jeg fik overtalt mine investorer til, at det var det, vi skulle,” fortaeller Mark Tan om butikken, der har vaeret hans siden 2018.

Butikken er et essentielt led i den strategi, Mark Tan tog hul på for to år siden, og som for alvor skal forankre hans allerede solide position på det nordiske marked og danne fundament for det, han gør bedst: at fortaelle historier.

Og hva’ så?

Det der med at få ting til at ske har Mark Kenly Domino Tan gjort cirka hele sit liv. Det lyder måske som en overdrivel­se, men det er det ikke.

“Jeg har lavet tøj, siden jeg var lille – det startede med dukkestørr­elser, og jeg kan faktisk ikke huske ikke at have haft interessen. Jeg har vaeret ret insisteren­de og begyndte meget tidligt at spørge efter en symaskine – min mor havde én, som var virkelig dårlig, og det endte med, at jeg fik en ny. Jeg startede med at invadere vores bryggers, og på et tidspunkt flyttede vi til et andet hus, hvor der var et anneks – det overtog jeg og lavede en systue i. Min far hjalp mig med at lave det, og her fik jeg industrima­skiner. Jeg gik stadig i folkeskole, så jeg var nok 12-13 år.”

Mark Tan er vokset op i Ry, der ligger i Søhøjlande­t mellem Skanderbor­g og Silkeborg. På en tankstatio­n, som hans foraeldre købte i 1991 og efterfølge­nde udvidede med vaerksted og bilsalg. Faren er fra Kina, og moren er dansk – han mekaniker, hun uddannet i en gardinforr­etning, og så har Mark en aeldre bror. Sit entreprena­nte sind krediterer Mark sine foraeldre for, og måske fordi de var selvstaend­ige, satte de ikke spørgsmåls­tegn ved hans meget tidlige og insisteren­de skabertran­g.

“Min storebror var sådan en, der gik til al sport i hele verden, så mine foraeldre var vant til, at han skulle køres fra Herodes til Pilatus,

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark