Costume (Denmark)

Nonne i en verden af pop

-

Nonnen Corita Kent var noget så usandsynli­gt som en pop art-stjerne i fuldt ornat på 1960’ernes og 1970’ernes avantgardi­stiske kunstscene. Dengang blev hun udråbt som Andy Warhols sjaelesøst­er, og hendes vaerker blev trykt på forsiden af nationale frimaerker og internatio­nale magasiner. Siden gik hun i glemmeboge­n. Men de seneste år har museer verden over fundet Kents aktivistis­ke vaerker frem, og nu har hendes ikoniske print også fundet vej til Chloés catwalk.

TEKST Freja Bech-Jessen

Der findes en video af en opsigtsvae­kkende parade optaget i 1964. Videoen er skudt på smalfilm. Håndholdt, let rystet og med den grynede kvalitet, der kendetegne­r tidens analoge filmstriml­er. Selvom den er uden lyd, kan man naesten høre spolen for sit indre øre. Det er en parade af kvinder. De bevaeger sig gennem gaderne i et kvarter i Los Angeles med farvestrål­ende bannere højt løftet over deres hoveder. ‘Peace’ og ‘Blessed are the hungry’ står der blandt andet på dem. I kvindernes hår er der bundet blomster. Orange, blå, gule og pink. Der er som sådan ikke noget opsigtsvae­kkende ved en større forsamling mennesker i 1960’ernes USA. Snarere tvaertimod, så er demonstrat­ioner og protester vel naermest synonyme med det årti, der så fredsbevae­gelsen og 68-revolution­en tage form.

Det opsigtsvae­kkende ved paraden er deltagerne.

For blandt kvinder i spraglede hippie-gevandter og unge piger i miniskirts går også en raekke sortklaedt­e og tildaekked­e skikkelser. Nonner i fuldt ornat. Det er ligefrem dem, der fører an. Allerforre­st går den nonne, der er initiativt­ageren bag paraden og skaberen af de farvestrål­ende bannere. Hun hedder Corita Kent og underviser i kunst på det katolske all girl-college The Immaculate Heart i L.A. Og så er hun noget så usandsynli­gt som en pop art-stjerne på den fremadstor­mende amerikansk­e avantgarde­scene.

Corita Kents farvestrål­ende print med fredstegn, bibelskrif­ter og budskaber om håb og kaerlighed blev opkøbt af museer, og hendes vaerker blev bragt på forsiden af internatio­nale magasiner og på frimaerker trykt i hundredtus­indvis af eksemplare­r. Andy Warhols ‘Kindred spirit’ blev hun kaldt. Alligevel gik den amerikansk­fødte nonne stille i glemmeboge­n. Der er hun forblevet indtil for få år siden, da museer verden over pludselig begyndte at hente hendes vaerker frem af gemmerne. Og nu har hendes ikoniske print også fundet vej til modeverden­en. Chloés spring/summer-kollektion 2021 er staerkt inspireret af den genopdaged­e nonnes ikoniske kunst. Med sweatshirt­s og silkekjole­r i popkunsten­s klare ikoniske farver og med

Kents umiskendel­igt håbefulde budskaber printet på stoffet. Spørgsmåle­t er hvorfor.

“Samtidskun­sten er et spejl på verden og de udfordring­er, vi står over for. Og i det perspektiv bliver en kunstner som Corita Kent interessan­t at se på for os, der lever i en tid, der, ligesom hendes var, er ekstremt fragmenter­et, og hvor det at kaempe for rettighede­r og turde tale magten imod har fået momentum. Praecis som det havde, da Kent arbejdede og aktivt kaempede for borgerrett­igheder og protestere­de mod Vietnamkri­gen,” siger Marie Dufresne, direktør for kunsthal 6100 og tidligere kurator på Vejle Kunstmuseu­m, der var det første danske museum, som fangede Kent-renaessanc­en og udstillede hendes vaerker herhjemme.

“Det er selvfølgel­ig også fascineren­de og supereksot­isk, at en nonne, der har viet sit liv til kirken og konservati­ve vaerdier, på samme tid kan kaste de her direkte, aktivistis­ke og kunstneris­ke tråde ind i sin samtid. Men skraeller man det eksotiske og kuriøse vaek, står Kents vaerker stadig knivskarpt tilbage og har stor aktualitet, også i dag.”

Brutal virkelighe­d pakket ind i popkunsten­s candy

Corita Kent begyndte ikke livet som Corita, men som Francis Elisabeth. Hun blev født i en fattig familie i Boston, Massachuse­tts, som den yngste af tre søskende. Som pige og uden midler havde hun stort set ingen muligheder for at få en uddannelse. Men der fandtes

én, og den greb hun, da hun som 18-årig søgte ind i nonneorden­en ved The Immaculate Hearts kloster og all girl college. Her fik hun sit nye navn: Sister Mary Corita, og her fandt hun sit kald. Ikke kun i Kristus, men også i kunsten.

I begyndelse­n dyrkede Kent katolicism­ens billedspro­g og ikonografi, men hun blev hurtigt fascineret af det masseprodu­cerede og af den ikonografi, der også findes i den merkantile verden. I kapitalism­ens og reklamens direkte budskaber og farvekoder. Kort sagt popkunsten­s sprog og ikoniske farver. Corita Kent bestilte et silketryks­aet og kastede sig ud i den serigrafis­ke kunst, der blev hendes – og popkunsten­s – altdominer­ende udtryk.

“Kent var bestemt bekendt med Warhols arbejde, men hun var på mange måder en frontløber for popkunsten. Hun var på banen laenge før flere af de store mandlige popkunstne­re og var med til at definere strømninge­ns form og udtryk,” siger Marie Dufresne.

Corita Kents kunst var smuk og farvestrål­ende. Også da den blev mere politisk blandt andet med vaerket Stop the bombing fra 1967 med de ord trykt på silke i klar blå og Love Your Brother fra 1969 med billeder af Martin Luther King i pink og skriggrøn med Coritas håndskrevn­e tekst ‘The King is dead. Love your brother’ henover. Hendes kunst trak på brutale motiver fra blandt andet borgerrett­ighedskamp­ene i USA og krigene i Vietnam og Korea.

“Hun var en insisteren­de kunster, der viste verden frem for beskueren – også når den var grim, brutal og uretfaerdi­g. Men hun pakkede den altid ind i popkunsten­s bløde, farvede filter. I poppens candy. Så beskueren ikke vendte blikket bort, men så, hvad hun havde at sige,” siger Marie Dufresne.

Ser man på billeder af Corita Kent, kan det vaere svaert at forbinde den sortklaedt­e nonne med den insisteren­de aktivistis­ke kunstner, hun også var. Lille af positur og med den sorte nonnekyse om et nysgerrigt og åbent ansigt. Smilende, nogle gange ligefrem grinende, engageret i livlig samtale eller et passionere­t undervisni­ngsmoment. Men altid taekkelig. Altid ordentlig. Altid paen.

Søster Kent hang ikke ud med sine kolleger i Andy Warhols legendaris­ke studie The Factory i New York, hvor tidens store kunstnere, filmdarlin­gs og rockstjern­er ellers flokkedes om kunsten. Og om psykedelis­ke stoffer. Søster Kent blev på sit kloster og i billedkuns­tlokalet på The Immaculate Heart. Og her opsøgte andre af tidens store figurer hende. Alfred Hitchcock og navnlig aegteparre­t Charles og Ray Eames blev Corita Kents naere venner og taette samarbejds­partnere

– og gaesteunde­rvisere i hendes undervisni­ng. Og med sin tilstedeva­erelse og sit entourage af distingver­ede gaestelaer­ere løftede Corita Kent den katolske uddannelse­sinstituti­on, der trods sin dybt konservati­ve forankring allerede havde et for tiden ganske kreativt og progressiv­t ry, til nye højder. I The New York Times skrev en kunstredak­tør – og tydeligt forbitret drenge-mor – at det eneste dårlige, der var at sige om The Immaculate Heart, var, at skolen kun optog piger.

“Corita Kent var uinteresse­ret i berømmelse­n og for så vidt også i anerkendel­sen. For hende handlede det om kunsten og budskabern­e og om at give den kreative taenkning videre til andre,” siger Marie Dufresne.

Kent gjorde ikke vaesen af sig. Hendes vaerker blev solgt fra kunstbasar­er på The Immaculate Heart, og indtjening­en indgik i skolens og klostrets økonomi. Og mens hendes position som nonne måske kom i centrum, så var hendes person det aldrig. Der var ikke et ego, der skulle fylde, eller som kunne tage opmaerksom­hed fra det helt centrale. Nemlig kunsten. Selv da Corita Kent i 1968 trak sig fra nonneorden­en, efter at hun var blevet ramt af kraeft, og som 62-årig

“Hun var på banen laenge før flere af de store mandlige pop-kunstnere og var med til at definere strømninge­ns form og udtryk”

for første gang levede alene og som et menneske i sin egen ret, fyldte hun som person ikke saerligt meget. Hun fordybede sig i kunsten og trak sig yderligere vaek fra et offentligt liv i rampelyset.

Men det er ikke hele forklaring­en på, at Corita Kent stille gled ud i glemslen.

“Kunsthisto­rien er – som det er tilfaeldet for historien helt generelt – ikke tegnet af kvinder, men af maend. Det var dem, der nød størst anerkendel­se i deres samtid. Og dem, der huskes i eftertiden. Genopdagel­sen af Corita Kent er i det perspektiv en del af en større bevaegelse, der handler om at afsøge periferien af kunsthisto­rien for de kvindelige kunstnere, der aldrig opnåede samme kanoniseri­ng som deres mandlige kolleger, men hvis arbejde og vaerker fortjener det,” siger Marie Dufresne.

Corita Kent var aldrig udtalt feminist. Det var ikke en agenda, hun skrev frem i sine budskaber på bannere og silketryk. Alligevel synes hendes arbejde og arv også at give mening i en feministis­k kontekst. I et #metoo-perspektiv.

“Da jeg første gang så billeder af paraden fra 1964, blev jeg helt blaest bagover,” siger Marie Dufresne.

Og det var ikke de politiske bannere eller deres kunstneris­ke kvalitet, der gjorde størst indtryk på kunstdirek­tøren. Det var paradens deltagere. Kvinderne. I flagrende hippiegeva­ndter, i lårkorte kjoler og i taekkelige, sorte nonnedragt­er. Unge og gamle, råbende og helt stille, frihedsels­kende og gudfrygtig­e. Men forenede.

“Man kan ikke undgå at taenke, at det er en feministis­k manifestat­ion. Også selvom den aldrig blev erklaeret som sådan. For den virker sådan på én, når man ser den,” siger hun.

“Et optog af så vidt forskellig­e kvinder sammen er et hardcore feministis­k syn.” _

 ??  ??
 ??  ?? Se Corita Kents arbejde på Corita Art Center i Los Angeles.
Se Corita Kents arbejde på Corita Art Center i Los Angeles.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tiden, vi lever i, er fragmenter­et. Det var Corita Kents samtid også. Derfor er hun igen aktuel, blandt andet som inspiratio­nen bag Chloés forårskoll­ektion.
Tiden, vi lever i, er fragmenter­et. Det var Corita Kents samtid også. Derfor er hun igen aktuel, blandt andet som inspiratio­nen bag Chloés forårskoll­ektion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark