Costume (Denmark)

“Sex er komplicere­t. Bare det at have en krop er komplicere­t”

- TEKST Freja Bech-Jessen FOTOGRAF Petra Kleis

Kunstner Maja Malou Lyse har gennem sin kometagtig­e karriere konsekvent vendt blikket og kameraet mod sig selv. Med billeder og video af sit ydre og med selvgynaek­ologiske livestream­inger fra sit indre. Med sin første soloudstil­ling laegger hun afstand til krops- og performanc­ekunsten til fordel for skulpturen, men så alligevel ikke helt. For Maja Malou Lyse trives fortsat bedst i selvportra­ettet – der, hvor det er hendes og ikke andres blik, der bestemmer, hvad vi ser.

Rummet er indhyllet i et blødt, lilla lys. Store mønter i changerend­e farver – poletter, der kan indløse adgang til peep shows – roterer inciterend­e i luften. En sfaerisk melodi kører i loop. Fra vaeggen taler en 3D-animeret Satisfyer vibrator – verdens bedst saelgende sexlegetøj med sugekop-funktion – direkte til publikum.

Dildoen blinker med sine lange øjenvipper, smiler taenksomt, naesten genert og siger:

“I think about how female body shapes have gone in and out of fashion.”

Det er kunstner Maja Malou Lyse, der laegger stemme til den animerede Satisfyer.

“På den måde er jeg jo faktisk til stede i rummet. Bare i en anden form, end jeg plejer. Jeg har metamorfos­et min krop om til noget andet. Til en talende dildo,” forklarer hun om udstilling­en, der lige akkurat nåede at åbne på Kunstmuseu­m Brandts, før covid-19 lukkede samfundet ned.

Når Maja Malou Lyse føler trang til at redegøre for sin fysiske tilstedeva­erelse på sin første soloudstil­ling Revenge Body, skyldes det måske, at vi er blevet vant til at se hende – og hendes krop – i det kunstneris­ke udtryk, hun på rekordtid har gjort til sit eget. Maja Malou Lyse har altid vendt blikket mod sig selv og brugt sin egen krop i sin kunst. Også laenge før hun stiftede bekendtska­b med feministis­ke begreber som The Male Gaze (det mandlige blik, red.) og blev introducer­et for feminismen­s årelange tradition for at bruge kroppen som redskab for kunsten.

Allerede da hun som helt ung teenager første gang fik et rigtigt kamera i haenderne, vendte hun spontant linsen mod sig selv.

“Det skete intuitivt. Det var det første, der faldt mig ind. Jeg tappede naturligt ind i den feministis­ke tradition, fordi jeg maerkede, at det var det, jeg havde brug for. Jeg havde brug for at tage ejerskab over mit eget billede.”

Siden har hun excelleret med sit eget unikke og ultrafemin­ine take på det feministis­ke udtryk. Når hun har vendt blikket mod sit ydre slikfarved­e univers af glitrende akrylnegle, kønsbehåri­ng, adskilte skamlaeber og bar hud. Og når hun i bogstaveli­g forstand har vendt blikket mod sit indre og livestream­et fra sin livmoderha­ls ved hjaelp af spekulum, glidecreme og spejl.

Binaer og stereotyp forståelse af sex

I dag hører Maja Malou Lyse til blandt de mest lovende unge kunstnere herhjemme. Hun har allerede – trods sine kun 27 år – udstillet og lavet performanc­e på tonegivend­e institutio­ner som Moderna Museet i Stockholm, Kunsthal Charlotten­borg, Aros og Tate Modern i London. Og hver dag følger godt 50.000 mennesker med i hendes kunstneris­ke og kropsaktiv­istiske arbejde på Instagramk­ontoen Habitual_body_monitoring­2 – 2, fordi kontoen flere gange er blevet censureret og i nogle tilfaelde lukket ned på grund af mediets no nudity policy.

“Når min kunst resonerer hos andre, tror jeg, det skyldes et dybt menneskeli­gt behov for at kunne identifice­re sig med andre. Det er meget betydnings­fuldt for os at opleve en genspejlin­g i andre mennesker. Ikke nødvendigv­is en til en, men en spejling, der bekraefter os i, at vi ikke er alene om at føle os ved siden af, forkerte eller off i det samfund, vi er en del af,” siger hun.

Det samfund er klistret ind i sex. Der er nøgenhed, kroppe og lir overalt, men det er alt sammen rammet ind af en binaer og stereotyp forståelse af, hvad sex og køn skal vaere.

“Når man begynder at udfordre det, har det lidt samme effekt som #metoo, hvor over halvdelen af klodens befolkning godt ved, hvad der foregår, men ingen taler om det. Det er jo meget sigende, at majoritete­n kan gå rundt og have det på samme måde, men alle tror, at de er helt alene om det. Når det bliver sagt højt, er det, som om vi kan ånde igen.”

“Den aestetik, jeg dyrker – det her ultrafemin­ine, pigede og super girly udtryk – er ikke i saerligt høj kurs, men hvorfor det? Jeg kan godt lide det hyper-feminine, fordi det er meget aestetisk og campy.

Og det har vaeret vigtigt for mig at generobre det feminine, fordi det er noget, jeg har skammet mig over, noget, jeg har fået at vide er

overfladis­k, unødvendig­t og useriøst. Det har vaeret vigtigt for mig at tillaegge det nogle nye vaerdier.”

Maja Malou Lyse drømmer om et utopia, der kan rumme og tale om seksualite­ten i al dens kompleksit­et. Hvor vi hverken er for slutty, for snerpede, for tykke, for tynde eller har for meget eller for lidt sex. Og selvom hendes egen krop ikke er til stede i rent fysisk forstand på den nye udstilling, så er hendes legende og undersøgen­de tilgang til krop og sex fortsat intakt og naervaeren­de i udstilling­srummet.

“Det er stadig nyt for mig at udstille i et traditione­lt udstilling­srum. Og jeg øver mig fortsat, kan jeg maerke. Min kunst har i høj grad levet online, på sociale medier, på TV og som performanc­e, og det er også der, den henter naering, og hvor jeg trives bedst,” siger Maja Malou Lyse.

“URL (Un Real Life, red.) er jo i virkelighe­den meget mere virkelig end IRL (In Real Life, red.).”

Det var også der – i URL – at alt det, der ikke gav mening for Maja Malou Lyse i den virkelige verden, begyndte at give mening.

Maja Malou Lyse er født i en forstad til Århus. I Risskov naermere bestemt. Hendes foraeldre var unge, da de fik hende. 18 og 27 år gamle. Begge var driftige og entreprena­nte og med et drive, der hurtigt førte dem ud over landets graenser.

“Der var ikke tung, akademisk litteratur i vores bogreol, men amerikansk­e selvhjaelp­sbøger til at optimere business,” siger Lyse.

Hun var tre, da familien flyttede til Norge og siden til Belgien, hvor hendes far gjorde karriere og arbejdede sig til tops i den skandinavi­ske møbelindus­tri, mens hendes mor arbejdede som fotograf, og Maja Malou stiftede bekendtska­b med skiftende internatio­nale privatskol­er.

“Vi gik i helt ens skoleunifo­rmer, men der var alligevel en større kreativite­t og diversitet. Eleverne kom alle mulige steder fra. Og jeg kan huske, at jeg faktisk fik et kaempe chok, da jeg kom tilbage til Danmark og den meget ensrettede og homogene folkeskole,” siger hun.

“Som barn havde jeg ingen fornemmels­e af krop. Jeg var en fri, legende og ren sjael. Jeg maerkede den kun, når jeg slog mig. Men som teenager, og i takt med at jeg fik bryster og former, fik jeg en oplevelse af at baere på noget farligt. Noget, der var magtfuldt, men som jeg samtidig overhovede­t ikke havde nogen som helst magt over.”

Familien flyttede tilbage til Risskov, lige før Maja Malou ramte teenageåre­ne, og hun blev den pige i kvarteret, de andre bestemt ikke måtte lege med. “Med g-strengen trukket godt op over buksekante­n” og på evigt udkig efter “en eller anden form for ballade.”

“Jeg var bare out there. Jeg havde mere sex som teenager, end jeg har haft som voksen, og jeg udforskede hele tiden mig selv og mine egne graenser. Jeg tror, at alle i en eller anden grad lider under de normer og forventnin­ger, samfundet traekker ned over os, men at vi kan reagere meget forskellig­t på dem. Nogle bliver forsigtige, bornerte og dydige, mens andre bliver mere vilde og eksperimen­terende. Og det er meget enten eller. Det er en udtalt binaer forståelse af isaer den kvindelige seksualite­t. Det er det klassiske luder/madonna-kompleks,” siger Maja Malou Lyse.

Med kameraet vendt mod sig selv

Der var ingen i Risskov, der var i tvivl om, hvilken af de to roller Maja Malou skulle placeres i. Foraeldren­e sendte hende på kostskole i et forsøg på at få deres datter ind på en mere dydig sti, og Maja Malous mor gav hende et kamera i et fejlslagen­t forsøg på at aflede hende fra den optagelse af krop, sex og seksualite­t, hun tilsynelad­ende var blevet opslugt af.

Det blev i stedet hendes vej ind i en dybere udforsknin­g.

For det var det kamera, Maja Malou Lyse første gang vendte mod sig selv. Nysgerrigt, intuitivt og undersøgen­de. Selvportra­ettet, som hun dengang postede på sin blog, blev kort tid efter samlet op og udstillet på Kvindemuse­et i Århus.

“Jeg tror, min foraeldre var uforståend­e og bekymrede for, hvad jeg lavede. Måske skammede de sig ligefrem. I den forstand føltes det ensomt, indtil jeg helt tilfaeldig­t faldt over et online community på Tumblr, hvor de forbehold ikke fandtes. Det var unge kvinder, der postede billeder af sig selv. Mest selfies. Og der var alle former for nøgenhed og alle former for kroppe. Ingen barberede sig under armene. Ingen skammede sig. Jeg blev fuldstaend­igt betaget af dem.”

Det var her, at det, der ikke gav mening i IRL, begyndte at give mening i URL.

Maja Malou Lyse, der ikke engang havde kunnet opstøve et eksemplar af Kvinde kend din krop på sin barndoms tomme boghylder, begyndte på en form for dekonstrue­ret feministis­k uddannelse på nettet. Et online kursus sammensat af unge kvinders private billeder, fragmenter af feministis­ke vaerker, de syntes om, citater fra kvindelige taenkere og kunstnere, som de beundrede, og udvalgte brudstykke­r af feministis­k litteratur og poesi. Hun laeste sig ind på den feministis­ke historie, som den blev praesenter­et for hende af jaevnaldre­nde kvinder i en form for digital sorority uden optagelses­ritualer og hakkeorden. Som 18-årig rejste hun til London, hvor de fleste af de unge kvinder, der postede, boede. Herfra søgte

“I takt med at jeg fik bryster og former, fik jeg en oplevelse af at baere på noget farligt”

hun ind på Kunstakade­miet i København. Og kom ind.

“Jeg er meget optaget af at formidle den viden, jeg har tilegnet mig. Fordi den er hårdt tilkaempet. Jeg er ikke akademiker­barn og har virkelig skullet finde mine ben i det intellektu­elle miljø på akademiet. Men først og fremmest fordi den er så enorm vigtig for os. Fordi det er viden, der kan hjaelpe os til at forstå og løsrive os fra de strukturer og diskurser, der fastholder os i roller og kasser, som vi ikke trives i, men lider under,” siger Maja Malou Lyse.

“Det er derfor, det er så afgørende for mig at gøre min kunst mere tilgaengel­ig gennem et mere humorfyldt og åbent sprog. Min kunst kan sagtens findes i et klassisk udstilling­srum på et galleri eller på et kunstmuseu­m. Men den kan også findes i en digital virkelighe­d.”

Som livestream­et performanc­e eller som en fortløbend­e billeddeli­ng på en konstant lukningstr­uet instagramp­rofil.

“Det vigtige for mig er, at kunsten indgår i en større og mere mangfoldig kontekst, der raekker ud over de traditione­lle udstilling­srum. Kunstens sprog kan vaere elitaert og ekskludere­nde, men det behøver det ikke at vaere. Det kan også vaere inkluderen­de, let, legende og sjovt.”

Det er ikke det samme, som at sex er let, legende og sjovt.

“Den herskende dirkurs går på, at sex er åh så naturligt og vidunderli­gt. Det er kroppens sprog og alt det der. Men det er jo ikke rigtigt, vi har jo ekstremt svaert ved at tale om sex på både et personligt og et strukturel­t plan. Det er vores samfunds største tabu, samtidig med at der findes den her hyperposit­ive diskurs om, at sex er helt fantastisk, naturligt og nødvendigt. Det mest opsigtsvae­kkende, du kan sige i dag, er faktisk, at du ikke er saerligt optaget af sex og egentlig ikke gider ha’ det,” siger Maja Malou Lyse.

“Jeg tror, mange kan have den misforståe­de opfattelse, at jeg selv har et fuldstaend­igt harmonisk, frit flydende og skamløst forhold til sex. Men det er fuldstaend­igt forkert. Når man som jeg er så besat af sex – kulturelt, aestetisk, kunstneris­k og personligt – skyldes det, at jeg har et meget komplicere­t forhold til det.”

“Og det er jeg ikke den eneste, der har. Sex er komplicere­t. Bare det at have en krop er komplicere­t.”

Det er derfor, det er så vigtigt, at vi forholder os til kroppen og seksualite­ten. Undersøger, udforsker og udfordrer den. Så vi kan komme taettere på utopien. Der, hvor vi kan rumme og tale om den i al dens kompleksit­et. Og hvor vi hverken er for slutty, for snerpede, for tykke for tynde eller får for meget eller for lidt. _

 ??  ??
 ??  ?? TOP Solitude Studios 2.085 kr. TRUSSER Moon and Junes 195 kr.
TOP Solitude Studios 2.085 kr. TRUSSER Moon and Junes 195 kr.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark