Costume (Denmark)

“Jeg så det som forkert og skamfuldt”

- TEKST Mie Christense­n FOTOGRAF Oscar Meyer

Med serien Sex leverer manuskript­forfatter Clara Mendes et dugfriskt syn på køn og sex i 2020’erne. Hendes mission er at gøre op med de klichéer og stereotype­r, som fylder i filmbranch­en – og samtidig give plads til den spejling af flydende seksualite­t, som hun selv manglede gennem sin opvaekst.

Der er en scene i webserien Sex, hvor hovedperso­nen Cathrine og hendes kaereste, Simon, er til parterapi. De sidder begge i en anonym blå sofa foran terapeuten, som rynker panden, da Simon fortaeller ham, at Cathrine prøvede at gå fra ham for en uge siden.

“Hvorfor gjorde du det, Cathrine?” spørger terapeuten og retter sit analyseren­de blik mod hende. Hun famler efter ordene og skaenker sig selv et glas vand for at udfylde de uendeligt lange sekunder, der passerer, inden hun får samlet et svar.

“Vi har ikke haft sex ret laenge,” siger hun endelig og synker en tår fra glasset.

“Jeg har bare ikke haft så meget lyst på det sidste,” svarer Simon uden at flytte sit blik fra terapeuten.

Cathrine skaever til ham. Hun har lyst. Faktisk så meget, at hun er ved at eksplodere af det. Også så meget, at hun for nylig kom til at kysse sin kollega, Selma, på rådgivning­stjenesten Sexlinjen på et tag under den københavns­ke nattehimme­l og et par dage senere i en bodegabran­dert endte i Selmas seng. Cathrine har også lyst til

Simon, men han har ikke lyst til hende. Og det er i det trekantsdr­ama af sex, begaer og forelskels­e, at Sex tager sit udgangspun­kt.

Selvom man kunne tro det ud fra titlen, handler Sex faktisk ikke så meget om selve akten. Den handler mere om alle de ting, der går forud for og efterfølge­r sex: om forskel i sexlyst, om manglende kommunikat­ion og om vores forestilli­nger om, hvordan sex skal initieres, føles og se ud.

“Det var vigtigt for mig at lave en nuanceret fortaellin­g om sex, som skildrer, hvor komplicere­t det også kan vaere indimellem på grund af alle de følelser og tanker, der ligger uden om selve handlingen,” fortaeller Clara Mendes.

Hun er 26 år og manuskript­forfattere­n bag Sex, som hun skrev under sine første år som elev på Filmskolen på sit lille kontor oppe under skolens tagspaer. Serien er først og fremmest et portraet af flydende seksualite­t i 2020’erne, men også en konkret udfordring af filmbranch­ens reprodukti­on af klichéer om sex – og en fortaellin­g om, hvor galt det kan gå, når man forsøger at leve op til samfundets myter om seksualite­t, men fejler i processen.

“På en måde taler vi hele tiden om sex og seksualite­t, fordi det findes overalt omkring os, men vi taler ikke rigtigt om det. Vi går ikke ordentligt ned i materien. Der er så mange myter knyttet til sex og køn, som også bliver reproducer­et i film og serier: at maend er aggressive, og at kvinder er passive, eller at maend har stor sexlyst,

mens kvinder har lav sexlyst og bare ligger og taenker på vasketøjet imens. Men min oplevelse er slet ikke, at det er så simpelt, og det håber jeg, at serien udfordrer,” siger Clara Mendes.

Stor kvindelig sexlyst er tabu

Seksualite­t er heller ikke simpelt for Cathrine og Simon i Sex, der både har vaeret nomineret til Robert Prisen og udtaget til Berlin Filmfestiv­al. For Cathrines store sexlyst – og Simons manglende lyst – bliver begyndelse­n på enden på forholdet. Et dramaturgi­sk valg, som Clara Mendes både under skrivefase­n og efter premieren på serien har fået mange reaktioner på, både fra eksterne konsulente­r, som skulle give feedback på serien, og seere, som rakte ud til hende på de sociale medier efter at have set den.

“Jeg blev mødt med en del skepsis om, at Simon var den, der ikke havde så meget lyst laengere. De fleste ville have en grund: Havde han rejsningsp­roblemer? Eller måske var han bøsse? Folk havde vildt svaert ved at acceptere, at han bare havde mindre lyst. Men hvis vi vendte den om – hvis Cathrine havde mindre lyst end Simon – ville folk så undre sig?” spørger Clara retorisk.

Svaret er nok nej. For klichéen om kvinden, som mister lysten undervejs i forholdet, er gennemtaer­sket i populaerku­lturen – bare taenk på stereotype­n om hustruen, som afviser sex med undskyldni­ngen om, at hun har hovedpine. Eller manden, der beklager sig til sine venner over, at konen ikke laengere vil gå i seng med ham. Og fortaellin­gens magt til at forme vores forståelse­r af, hvordan verden er indrettet, betyder ifølge Clara Mendes, at andre – som hende selv – kan føle sig forkerte som konsekvens deraf.

“Da jeg begyndte at skrive Sex, var jeg selv på vej ud af et forhold og følte mig forkert, fordi min seksualite­t strittede i alle mulige retninger. Jeg oplever, at stor kvindelig sexlyst er ret tabuiseret, og jeg har selv følt mig forkert på grund af det, fordi jeg så ikke passede ind i skabelon-fortaellin­gen om, at kvinder ikke har en høj libido,” siger hun.

“Jeg har også talt med mange andre kvinder, som føler sig vildt forkerte, når de har mere lyst til deres kaereste, end han har til dem. For hvis myten er, at en mand altid har lyst til sex, men deres mand ikke har lyst til dem, så må konklusion­en vel vaere, at der er noget galt med dem. Og det er jo slet ikke sådan, det haenger sammen.”

Sex er også en fortaellin­g om, hvor galt det kan gå, når kommunikat­ionen fejler. Når man ikke kan tale om, hvor ondt det gør, at ens kaereste ikke har lyst til én. Eller at man synes, det monogame

“Hvis Cathrine havde mindre lyst end Simon – ville folk så undre sig?”

forhold kan vaere svaert, og at man er blevet forelsket i en anden, selvom man er i et godt forhold. Og netop kommunikat­ionen om sex og seksualite­t er ifølge Clara Mendes noget, vi alt for sjaeldent bliver praesenter­et for i film og serier. I stedet ser vi de klassiske penetratio­nsscener, hvor en mand laegger sig oven på en kvinde, og de begge skriger i orgasme efter få sekunder.

“Samtidig bliver kommunikat­ionen mellem dem taget ud af ligningen, fordi der er en forventnin­g om, at det hele bare skal glide ordløst, og at kroppene taler deres eget sprog. Film og serier har vaeret med til at skabe en idé om, at kommunikat­ion er usexet. Det skriger jo på misforståe­lser, og det er slet ikke sådan, det er i virkelighe­den. De bedste seksuelle oplevelser, jeg har haft, har vaeret i tilfaelde, hvor jeg har vaeret tryg nok til at formidle, både verbalt og non-verbalt, hvad jeg havde lyst til. Når man har vaeret sammen om at skabe et rum, hvor man er tryg, og hvor man ikke føler, at man skal ‘spille sex’ efter et seksuelt manuskript, som bare skal køre af sig selv,” siger Clara Mendes.

Og den yderste konsekvens af det – forestilli­ngen om, at sex helst skal glide uden kommunikat­ion for at vaere ‘sexet’ – ser vi netop nu.

“Bare se på hele samtykke-debatten og #MeToo, der stadig ruller.

De viser jo tydeligt, hvor skadeligt det er at reproducer­e de samme myter om sex som noget, hvor manden traditione­lt skal vaere den aggressive og initiativt­ageren, mens kvinden traditione­lt skal vaere passiv. Det er jo dømt til at gå galt,” siger Clara Mendes.

Tingene er dog ved at aendre sig, understreg­er hun. Nyere serier som Sex Education og Euphoria rykker langsomt, men sikkert ved vores forståelse­r af, hvad sex er, og hvordan det skal se ud og føles – og ikke føles – når akten er i gang. Men vejen til seksuel ligestilli­ng i film og serier er stadig lang, for de afspejler de normer om køn og seksualite­t, som hersker i samfundet omkring os.

“Film og serier er en spejling af samfundet. Og medmindre man har en saerlig grund til at tage afstand fra normerne og se dem fra et nyt perspektiv, kan man ubevidst komme til at reproducer­e de kulturelle fortaellin­ger om køn og seksualite­t,” siger hun.

Prøv bare at taenke tilbage på de seneste fem film, du har set. Ifølge statistikk­erne er der stor sandsynlig­hed for, at de stort set alle har vaeret produceret af en hvid, ciskønnet og heteroseks­uel mand, og at de omhandler en hvid, ciskønnet og heteroseks­uel mand. For gennem historien har det primaert vaeret personer med de karakteris­tika, som både har stået bag film og serier og spillet hovedrolle­n i dem. Og det har ifølge Clara den konsekvens, at andre grupper ikke kan se sig selv spejlet i de fortaellin­ger, vi producerer om vores samfund.

“Størstedel­en af de fortaellin­ger, jeg selv blev praesenter­et for gennem min opvaekst, var fortalt ud fra et heteroseks­uelt, ciskønnet perspektiv. Det betød, at det kunne vaere vildt svaert for mig at forstå, at jeg var queer, og at jeg var tiltrukket af piger. Jeg så det som forkert, skamfuldt og unormalt. Det betyder helt vildt meget at se sig selv spejlet – ellers bliver man jo underligt usynliggjo­rt. Hvis man ikke engang er vaerdig til en fortaellin­g på en film, hvad er man så? Og det gaelder jo mange forskellig­e parametre – både i forhold til køn, etnicitet, race og seksualite­t,” siger Clara Mendes og peger på nødvendigh­eden af, at nye perspektiv­er på samfundets status quo får plads i populaerku­lturen.

“Hvide, heteroseks­uelle maend har jo aldrig vaeret udgraensed­e på deres positioner i samfundet på samme måde som andre grupper, og derfor har de ikke nødvendigv­is haft grund til at stille kritiske spørgsmål til, hvorfor vi bliver ved med at reproducer­e de samme fortaellin­ger om seksualite­t på film – for eksempel den klassiske penetratio­nsscene, hvor kvinden skriger i orgasme efter to sekunder. Det er derfor, at det er så utroligt vigtigt, at der hele tiden kommer nye fortaeller­stemmer til, som kan praesenter­e nye perspektiv­er på verden omkring os.” _

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Med serien Sex vil Clara Mendes udfordre de myter og normer, der er tilknyttet sex og køn – på skaermen og i den virkelige verden, som populaerku­lturen spejler.
Med serien Sex vil Clara Mendes udfordre de myter og normer, der er tilknyttet sex og køn – på skaermen og i den virkelige verden, som populaerku­lturen spejler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark