Costume (Denmark)

Hvad hjertet er fuld af: Ruby Mariama

-

Tegnefilm blev hendes vaerktøj til at forstå sine følelser og acceptere sig selv. I dag danner fiktive universer og karakterer udgangspun­ktet for designer Ruby Mariamas farverige kollektion­er, som udfordrer vores forestilli­nger om, hvilken form tøjdesign kan tage.

“Jeg gik i 1. klasse på det tidspunkt. Jeg husker det, som om jeg var alene hjemme i lejlighede­n, der lå i en boligblok i Norge, men min mor har jo nok vaeret der. Jeg havde ikke et fjernsyn på mit vaerelse, så jeg sad inde i stuen nede på gulvtaeppe­t. Laedersofa­en bag mig var i en beskidt gul nuance, og der var frit udsyn til køkkenet. På skaermen kørte Disneys Bambi, og det var første gang, jeg oplevede at blive fuldstaend­igt opslugt af tegneserie­ns univers. Scenen, hvor Bambis mor dør, står stadig helt klart for mig: musikken, scenografi­en, følelserne. Jeg var enormt bange for at miste mine foraeldre, og filmen forstaerke­de den følelse – den berørte mig så meget, at jeg stadigvaek naesten ikke kan holde ud at se den i dag.

Jeg var et meget følsomt barn, og tegneserie­rne blev en måde for mig at acceptere og komme i kontakt med mit indre liv på. Dengang havde jeg en tendens til at tro, at jeg optog for meget plads med mine følelser, så jeg holdt dem for det meste for mig selv. I tegneserie­rne var følelserne derimod meget out there: Der var melankoli, mørke og tristhed, og karakterer­ne kunne vaere kede af det, vrede og have konflikter. Det var helt fantastisk at blive inviteret ind i et univers, hvor alle ‘reglerne’ fra min virkelighe­d blev slettet.

Tegneserie­r kan forberede os på møder med ting, der er fremmede for os, fra mennesker til politiske holdninger, og hvordan vi interagere­r med dem. Jeg tror på, at filmene kan vaere med til at reducere fordomme om, hvordan nogen eller noget bør vaere, og det er endnu vigtigere i dag end nogensinde før.

Det er altid skurkene, som fascinerer mig mest i tegnefilm, fordi de ofte har nogle mere komplekse baggrundsh­istorier end hovedperso­nerne. En af mine yndlingska­rakterer er Yzma fra Kejserens nye flip, en tidligere kejserlig rådgiver, der er blevet fyret. Det er forfrisken­de at følge hendes haevntogt og den energi, hun laegger i sine planer. Normalt spiller gamle mennesker små roller, men hun er en ret central karakter. Vores personligh­eder er ikke 100 procent sammenlign­elige, men jeg kan spejle mig i hendes følelse af at føle sig udenfor. Jeg tror til dels, at det skyldes min baggrund og mit udseende: Min mor er fra Norge, og min far er fra Gambia. Som barn lignede mit hår ikke de andre pigers, og jeg forsøgte på alle mulige måder at få en mere nordisk struktur i det. Jeg kan stadig ikke helt slippe følelsen af, at jeg bør aendre på mig selv for at passe ind, men jeg forsøger at arbejde mig vaek fra det. Det hjaelper, når jeg forestille­r mig selv som en sej, gammel dame med en stor afro.

Gennem årene har jeg selv udviklet mange karakterer, og min plan er en dag at skrive en bog med dem. En af dem minder om Yzma: Hun er en aeldre dame, en tidligere skuespille­rinde, der ikke helt kan acceptere, at hendes karriere er slut. Jeg ser for mig, at hun står på en scene foran en tom sal og taenker tilbage på en tid, der var. Jeg brugte hende som muse for en af mine tidligere kollektion­er, hvor jeg var meget inspireret af smukke, gamle kostumer fra 1920’erne med harlekinmø­nstre, stjerner og måner. Sådan er det, hver gang jeg begynder på en ny kollektion: For mig haenger kollektion­en og historien omkring den uløseligt sammen, og jeg skaber altid karakteren, før jeg skaber tøjet.” _

 ??  ?? Da Ruby Mariama var barn, hjalp tegneserie­r hende med at komme i kontakt med sit indre liv. I dag inspirerer de hende, når hun designer.
Da Ruby Mariama var barn, hjalp tegneserie­r hende med at komme i kontakt med sit indre liv. I dag inspirerer de hende, når hun designer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark