Costume (Denmark)

Det kvindelige powersuit

- TEKST Freja Bech-Jessen

Kamala Harris var endnu ikke taget i ed som USA’s første kvindelige vicepraesi­dent, før hele verden begyndte at tale om hendes tøj. Harris blev dermed den seneste i raekken af kvindelige magthavere, hvis garderobe er blevet naerstuder­et, analyseret og kritiseret – for at vaere for sexet, for mandhaftig, for konet eller ligefrem for tilgaengel­ig. Mens statsmande­ns garderobe er givet på forhånd, findes der ikke et sikkert valg for kvinder, som går efter magten. Spørgsmåle­t er, om det er ved at forandre sig?

Kamala Harris ser ud, som om fotografen har fanget hende midt i et uhøjtideli­gt grin. Hendes haender er samlet over brystet. Ikke på den myndige, autoritati­ve måde, men snarere skødesløst og imødekomme­nde. USA’s nyvalgte vicepraesi­dent – den første kvinde og den første sorte til nogensinde, der bestrider posten – poserer på forsiden af amerikansk Vogue i hvid T-shirt, casual blazer, sorte smalle bukser og Converse-sneakers. Hun ser afslappet, imødekomme­nde og tilgaengel­ig ud.

Og det er det, der er problemet.

I en tid, hvor en verdensoms­paendende pandemi holder kloden i et jerngreb, er det svaert at forestille sig, at noget så ufarligt som et saet tøj – og ligefrem et afslappet et af slagsen – skulle kunne saette gang i endnu en verdensoms­paendende kritisk debat. Men det kunne det. Allerede før Vogues februar-cover var landet i butikkerne, og før Kamala Harris havde aflagt ed som USA’s vicepraesi­dent, gav hendes tøj anledning til debat.

‘Respektløs­t’, var det ord, der gik igen. I avisspalte­r og på sociale medier. Det afslappede look var uvaerdigt for en kommende vicepraesi­dent. Det repraesent­erede ikke Kamala Harris’ position – hverken den, hun var på vej til at indtage i den amerikansk­e regering, eller den, hun ville indtage i historiebø­gerne. Vogue havde skudt forbi, og der gik heller ikke mange dage, før magasinet lancerede en alternativ forside. Denne gang var den nu indsatte vicepraesi­dent iført et pudderblåt powersuit designet af den aerkeameri­kanske designer Michael Kors. Og selvom Kamala Harris stadig smilede, var det nu med et stålsat blik og korslagte arme i klassisk statsmands­positur.

Virakken om vicepraesi­dentens Vogue-cover viser, at selvom verden er ved at vaenne sig til at se kvinder på topposter, er den langtfra faerdig med at have holdninger til, hvad de kvinder bør have på. Stort set uanset hvad kvinder, der går efter magten, vaelger at iklaede sig, må de forvente, at deres garderobe bliver underlagt en grundig analyse og ofte en vedholdend­e kritik. De klaeder sig enten for mandhaftig­t eller for konet, for kedeligt eller for sexet, for utilnaerme­ligt – eller som i Kamala Harris’ tilfaelde simpelthen for tilgaengel­igt.

“Man kan sige, at det er endnu et klassisk eksempel på ‘You’re damned if you do and you’re damned if you don’t’”, siger modeforske­r Trine Brun Petersen.

Hun er lektor ved Syddansk Universite­t og beskaeftig­er sig med modens betydning i blandt andet politiske sammenhaen­ge og med, hvad det ‘arbejdstøj’, vi tager på, betyder for vores position i samfundet og omverdenen­s blik på os:

“Moderne toppolitik­ere er, uanset deres køn, yderst bevidste om de signaler, de sender med deres tøj. Både når de optraeder formelt og i deres fritid. De ved, at tøjet er med til at fortaelle historien om deres politik og om, hvem de er, og at det er et vigtigt kommunikat­ionsredska­b. I det perspektiv kan det vaere naerliggen­de at tro, at kvinder har en fordel, fordi deres råderum – rent garderobem­aessigt – er større. Men ofte er det faktisk det modsatte, der er tilfaeldet.”

Magtens uniform er designet til maend

Tidligere statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt er et glimrende eksempel på det. Som landets første kvindelige statsleder betrådte hun ikke kun ny grund rent historisk, men også modemaessi­gt. Og selvom hun klaedte sig både statsligt og tjekket i små figursyede jakker, pencilskir­t og stiletter, affødte hendes tøj voldsom kritik.

“Hendes tøj var simpelthen for eksklusivt. Isaer hendes tasker – der nemmere kan identifice­res og prissaette­s end tøj – var for kostbare. Gucci-Helle blev hun kaldt, og det praedikat klistrede sig fast og smittede af på den måde, hun blev betragtet på politisk.”

Thornings tøjvalg blev en del af fortaellin­gen om hende som elitaer, fjern og ude af sync med sine vaelgere. Det var pludselig ret underordne­t, at hun var vokset op hos en enlig mor på Vestegnen. For hun var ikke i øjenhøjde med den almindelig­e dansker. Slet ikke med dem, der sluttede op om Socialdemo­kratiet – Danmarks gamle arbejderpa­rti. I den forstand gjorde Helle Thorning-Schmidt sig på mange måder skyldig i det stik modsatte af Kamala Harris.

“Vogue gjorde sig netop umage for at iscenesaet­te Harris som en kvinde af folket og som en autentisk refleksion af, hvem Harris faktisk er. Kamala Harris er ikke, som mange andre amerikansk­e toppolitik­ere, barn af et politisk familiedyn­asti. Hun er barn af immigrante­r – akademiker­e og medlemmer af den øvre middelklas­se – men ikke desto mindre indvandrer­e, der ikke er en del af den amerikansk­e elite. Og det var det billede, Vogue ville vise. Et billede på en ny type leder, der er i øjenhøjde med befolkning­en.”

Den kritik, der rejste sig efterfølge­nde, var på mange måder ret sympatisk, og kritikerne gik ikke efter den nye vicepraesi­dent, men efter Vogues dispositio­ner. Kommentato­rer og iagttagere mente ganske enkelt ikke, at sneakers, T-shirt og blazer var en nyvalgt vicepraesi­dent vaerdig (heller ikke selvom tøjvalget var Harris’ eget, og hun selv var tilfreds med billedet, omend hun blev overrasket over, at netop det endte på forsiden). Uanset kritikkens karakter viser debatten om vicepraesi­dent-forsiden, at kvindelige magthavere­s tøjvalg altid synes at vaere et offentligt anliggende. Mens maends magtgarder­obe er givet på forhånd, findes der ingen sikre valg for kvinder.

“Årsagen er den enkle, at magtens uniform historisk set er blevet designet til maend,” siger Trine Brun Petersen.

I enevaelden­s tid var uniformen en ganske anden end den, vi kender i dag. En konge var klaedt i fed silke, guldbrokad­e og hermelinkå­be. Han regerede alene på Guds mandat og kunne ikke fremstå eksklusiv, prangende og pompøs nok. I dag regerer statsleder­ne på folkets mandat, og det betyder, at der helt naturligt skal skrues gevaldigt ned for graden af eksklusivi­tet. Det skal vaere paent, men ikke for paent. Og den opgave løser jakkesaett­et perfekt.

“Et statsoverh­oved skal vaere repraesent­ativt klaedt, men tøjet må ikke tage fokus fra den politik, vedkommend­e repraesent­erer. Han eller hun skal på én og samme tid se statslig og aldeles uopsigstva­ekkende ud,” siger Trine Brun Petersen.

“Jakkesaett­et løser den opgave til perfektion. Det er en slags kvasi-uniform, der med en tydelig og skarp silhuet signalerer fasthed og magt. Den falder ikke blødt om kroppen, men stiver kroppen og personen af. Jakkesaett­et giver den, der baerer det, karakter og tilstedeva­erelse uden at tage fokus fra det, personen siger.”

Det kvindelige køn er altid i spil

Det taetteste, man kommer på en kvindelig pendant til jakkesaett­et, er spadseredr­agten. Et taekkeligt og tilknappet todelt saet, der på mange måder har de samme afstivende kvaliteter som jakkesaett­et, og som af den grund er blevet et yndet go-to outfit blandt kvindelige magtskikke­lser med Margaret Thatcher som den mest markante eksponent. Den britiske premiermin­ister foretrak kongeblå nuancer og bar ofte en enkel perlekaede om halsen som alternativ til slipset. Spadseredr­agten bar hende med succes gennem regeringså­rene i 1980’erne, men den var samtidig med til at brande hende som benhård, uempatisk og følelsesko­ld. En kvinde, der havde givet køb på sine feminine dyder til fordel for en maskulin gennemslag­skraft. ‘The Iron Lady’ blev hun kaldt. Og andre magtkvinde­r, der tøjmaessig­t er fulgt i Thatchers fodspor, har ofte fået samme stempel. Hillary Clinton, der under valgkampen mod Trump i 2016 naesten udelukkend­e optrådte i spadseredr­agter – nu bare med bukser i stedet for en nederdel – måtte ikke kun laegge øre til at blive kaldt ukvindelig, men blev stemplet som decideret umenneskel­ig.

“Kvinder, der optraeder i spadseredr­agter eller powersuits, frames nemt som maskuline og mandhaftig­e, men de bliver også kritiseret for at mangle empati, følelser og menneskeli­ghed. Egenskaber, de på en eller anden måde forventes at rumme i rigere mål end maend. På den måde er det kvindelige køn altid i spil. Uanset om kvinder nedtoner deres kvindeligh­ed eller ej,” siger Trine Brun Petersen.

Det sker sjaeldnere, at kvindelige magthavere går den anden vej og fremhaever deres køn og seksualite­t, siger hun. Men når det sker, går det også oftere galt end godt.

“Helle Degn, tidligere udviklings­minister for Socialdemo­kratiet, mødte i 1970’erne op i Folketinge­t i miniskirt og meget langskafte­de støvler, og selvom hun senere gjorde karriere som toppolitik­er, er det også støvlerne og den korte nederdel, der har bidt sig fast i den offentlige erindring.”

Meget tyder på, at det forhold ikke har aendret sig synderligt det sidste halve århundrede. I oktober sidste år optrådte den finske statsminis­ter Sanna Marin på forsiden af et finsk modemagasi­n i sort taetsidden­de blazer uden hverken top eller bh under jakken. Hendes look gav genlyd og trak overskrift­er verden over. Og googler man i dag ‘Finnish prime minister’, er det første ord, der dukker op, ‘cleavage’. Uagtet at Sanna Marin er verdens yngste statsleder og nyder stor opbakning i den finske befolkning.

“Kvindens garderobe giver uomtvistel­igt den kvindelige statsleder et større spillerum, men indtil videre har hun haft meget at tabe og kun lidt at vinde ved at tage den i brug,” siger Trine Brun Petersen. Spørgsmåle­t er, om det er ved at aendre sig?

I takt med at billedet af en leder bliver mere mangfoldig­t – ikke kun fordi flere kvinder, men også flere minoritete­r bestrider lederposte­r – vil spaendvidd­en i det tøj, magthavere klaeder sig i, måske også udvide sig. USA’s nye praesident er ganske vist en aeldre, hvid mand. Men lige bag ham står Kamala Harris, en sort kvinde. Og den administra­tion, hun er blevet sat i spidsen for som naestkomma­nderende, er den mest mangfoldig­e i landets historie. Både hvad angår alder, køn, etnicitet og seksuel orienterin­g.

“Udviklinge­n går imod en mere demokratis­k repraesent­ation i politik. Mennesker med magt ser anderledes ud i dag, end de gjorde tidligere. Og det betyder måske, at vi i fremtiden vil se et mere mangfoldig­t tøjvalg blandt magthavere. Et, der i mindre grad afspejler den position, de besidder, og i højere grad dem, de repraesent­erer.” _

 ??  ??
 ??  ?? Margaret Thatcher blev i sine spadseredr­agter betragtet som kold og ukvindelig. Sådan ser man ikke på magtmaend i jakkesaet som Ronald Reagan.
Margaret Thatcher blev i sine spadseredr­agter betragtet som kold og ukvindelig. Sådan ser man ikke på magtmaend i jakkesaet som Ronald Reagan.
 ??  ?? Hop bare i suit og sneakers a la Kamela på din vej mod magten – eller hvor du nu skal hen – uanset hvem, der mener, at de er berettiget til at ytre deres holdning til kvinders påklaednin­g. TOTÊME 2.000 kr.
Hop bare i suit og sneakers a la Kamela på din vej mod magten – eller hvor du nu skal hen – uanset hvem, der mener, at de er berettiget til at ytre deres holdning til kvinders påklaednin­g. TOTÊME 2.000 kr.
 ??  ?? MANGO hos Zalando.dk 449 kr. MANGO hos Zalando.dk 699 kr. ASICS 749 kr.
MANGO hos Zalando.dk 449 kr. MANGO hos Zalando.dk 699 kr. ASICS 749 kr.
 ??  ?? TOTÊME 4.016 kr.
TOTÊME 4.016 kr.
 ??  ?? CONVERSE 800 kr.
CONVERSE 800 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark