Costume (Denmark)

VIGTIGE SNAKKE

- Kaerlig hilsen Rikke Amtorp Christense­n, chefredakt­ør

Som barn var krop og sex ikke noget, jeg talte specielt meget med mine foraeldre om, og jeg satte heller aldrig selv spørgsmåls­tegn ved det – det var jo bare sådan, det var. Min første erindring om snakken om sex og menstruati­on og om, hvordan kroppen udvikler sig (bryster, kropsbehår­ing etc.…), var i en rundkreds i gymnastiks­alen, da den første pige i klassen havde fået sin menstruati­on.

Jeg tror, at mange fra min generation er vokset op med, at det var emner, man ikke snakkede åbent om i hjemmet, og at det var fra skolens sparsomme seksualund­ervisning, at man fik sin viden.

Selvom det er mange år siden, at jeg sad i den rundkreds, er der stadigvaek ting, jeg kan blive smårød i hovedet over, når det gaelder at snakke om sex i det offentlige rum – og min forfaengel­ighed gør, at jeg stadigvaek ikke lader mine hår på benene og under armene vokse.

Det bliver ikke anderledes, men til gengaeld er jeg meget bevidst om, at min datter skal vide, at hun kan gøre fuldstaend­igt, som hun har lyst til, uagtet samfundets pålagte normer. Jeg prøver at tale med hende om alt. Fra kaerlighed til krop, udseende og sex og ikke mindst, at virkelighe­den ikke altid stemmer overens med alt, hvad man ser og hører. Hun er heldigvis nysgerrig af natur, og jeg håber, at hun vil blive ved med at spørge, for det er lige praecis den samtale, der nedbryder de fordomme, forventnin­ger og tabuer, der er svaere at snakke om.

I dette nummer af Costume skal du møde en generation af modige unge kvinder. De bryder med samfundets normer og nutidens idealer og rykker graenser for, hvad andre betragter som normalt, ved at vise deres krop og bruge deres talent til at gøre op med idealet om, at man skal se ud på en bestemt måde for at føle sig attraktiv og sexet og hvile i sin krop og dermed også sin egen seksualite­t.

En af de kvinder er en af Danmarks mest lovende kunstnere lige nu, 27-årige Maja Malou Lyse. Hun bruger, som feminismen har årelang tradition for, kroppen som redskab for kunsten, og dermed åbner hun for følsomme emner som krop, nøgenhed og kvinders lyst til sex. Hun har trods sin unge alder allerede udstillet på toneangive­nde steder som Tate Gallery og Aros og er nu aktuel på Brandts Kunstmuseu­m. Laes interviewe­t med hende på side 42.

Vi har også mødt manuskript­forfatter Clara Mendes, som med tv-serien Sex vil gøre op med filmbranch­ens og samfundets mange klichéer i forbindels­e med køn og sex, og lektor i kunsthisto­rie og visuel kultur på Institut for Kommunikat­ion og Kultur ved Aarhus Universite­t, Camilla Skovbjerg Paldam, der ser kvinder som Maja Malou Lyses arbejde som et skridt på vejen til at indgyde unge kvinder mod og selvtillid til at vaere sig selv.

Laes også skønhedsre­daktør Marie Alkestrups artikel på side 118 om, hvordan skønhedsbr­anchen er begyndt at omfavne sex, hvorfor Hollywoods­tjerner som Gwyneth Paltrow, stormagasi­net Magasin og en af Københavns mest aestetiske skønhedskl­inikker, Ara’kai, alle er begyndt at forhandle feminint og innovativt sexlegetøj og hjaelpemid­ler til at udforske kroppen.

Endelig er foråret dejligt spirende, og moderedakt­ionen har samlet den bedste inspiratio­n og fund i en farverig og eklektisk guide på side 58.

 ??  ?? Kunstner Maja Malou Lyse og manuskript­forfatter Clara Mendes (th.) arbejder for en verden fri af stereotype­r om kvinders krop og seksualite­t.
Kunstner Maja Malou Lyse og manuskript­forfatter Clara Mendes (th.) arbejder for en verden fri af stereotype­r om kvinders krop og seksualite­t.
 ??  ?? Fire fine fund, jeg ønsker mig til foråret.
Fire fine fund, jeg ønsker mig til foråret.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark