Costume (Denmark)

KATRINE ENGBERG

Tag ejerskab over dine nederlag, drop at vaere nuttet, lad dig begejstre, og laes bøger. Det er nogle af de ting, livet har laert krimiforfa­tter Katrine Engberg.

-

1. Hold dig til venner, der vil dig det godt. Drop de andre. Det er ikke svaert at finde venner, der vil støtte og trøste, når du er ked af det. Men dem, der klapper, når du har medvind, haenger ikke på traeerne.

2. Gør det så godt, du kan, og stol på, at det er godt nok. Alle andre tvivler lige så meget som dig, selvom det ser ud, som om de ved, hvad de laver. Det gør ingen af os.

3. Giv dine fiaskoer plads, så løfter de dig videre. Det er ikke sjovt at fejle, men hvis du tager ejerskab over dine nederlag, kommer de aldrig til at tage ejerskab over dig. Jeg har medvirket i mange teaterfore­stillinger – som danser, koreograf og instruktør – og har i den kontekst oplevet både succes og fiasko. Blandt andet instruered­e jeg en sommerrevy, som fik så laesterlig­e taev af anmelderne, at jeg krympede mig i månedsvis efter. Det var benhårdt. Men jeg tvang mig selv til at se på processen og tage ejerskab over de fejl, jeg havde begået i den.

4. Vaer hensynsful­d og ordentlig. På jobbet, i hjemmet, på cykelstien og i supermarke­dskøen.

5. Gør dig umage. Ingen kommer og foraerer dig en Oscar, der ligger benhårdt arbejde over lang, lang tid bag enhver succes.

6. Lyt til kritik, selvom den gør ondt. Hvis den kommer fra en person, du kan stole på, er der altid noget om den, også selvom du ikke forstår det lige med det samme. Jeg har et meget taet samarbejde med min forlaegger og redaktør, Birgitte Franch. Hun er hudløst aerlig, også når noget ikke fungerer, så jeg får ofte kritik af hende på mine tekster. Og de er det mest personlige og sarte udtryk, jeg overhovede­t har. Det kan vaere svaert af og til. Men jeg ved, at hendes eneste ønske er at optimere teksten og få det maksimale ud af mig.

7. Get over cute! Efter teenageåre­ne er det på tide at laegge nuttethede­n bag sig og folde sine vinger ud. Intet er sejere end en selvstaend­ig kvinde, som ikke venter på at blive opdaget og hjulpet frem, men selv gør og tager, hvad hun vil have.

8. Lad dig begejstre. Vaer åben over for alt, hvad verden har at tilbyde, i stedet for at stivne og blive sur på ‘alt det nye’. I går sneede det, og vores søn løb rundt i haven med en legekammer­at og kastede snebolde med vores hundehvalp hoppende lykkeligt omkring sig. Sikken et øjeblik. Taenk, at jeg fik lov at opleve det.

9. Tag ansvar. Livet er en lang serie af store og små beslutning­er, og det er din opgave at traeffe dem, der gør dig glad.

10. Giv slip. Du kan altid finde en årsag til at vaere vred og skuffet, så vaelg aktivt at lade vaere. Ras ud, og kom videre, sig undskyld for din del af konflikten (du har et medansvar, jo, du har), og tilgiv jer begge to.

11. Laes bøger. Der findes intet, som beriger dig mere end at laese skønlitter­atur. _

 ?? Mit bedste råd. ?? Vil du høre mere til Katrine Engberg, kan du møde hende i Costumes podcast
Mit bedste råd. Vil du høre mere til Katrine Engberg, kan du møde hende i Costumes podcast

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark