Costume (Denmark)

QUEEN OF THE NORTH

- TEKST Marlene Toldbod Jakobsen

Med 70 år på bagen er finske Marimekko ved at vaere en aeldre dame. Men hun står så flot og rank som nogensinde, klar til fortsat at indtage verden med sine farverige print, elegante klassiske striber og humoristis­ke design. Og det kyndigt ledt på vej af danske Rebekka Bay, der som nyligt udpeget kreativ direktør forener fortidens historier med fremtidens generation­er.

“Jeg saelger ikke tøj. Jeg saelger en livsstil. Det er design, ikke mode. Jeg saelger idéer snarere end kjoler.”

Sådan sagde Marimekko-grundlaegg­er Armi Ratia i 1978 – en udtalelse, der var markant forud for sin tid, for dengang overlevede modemaerke­r ikke på storytelli­ng og brand purpose, som de gør i dag. Måske er det derfor, at Marimekko kan fejre 70-års fødselsdag i år. Fordi det finske brand fra sin begyndelse forstod, hvor stor tiltraekni­ngskraft fortaellin­ger, smukke ting og kvalitet har.

Det synes at vaere et gennemgåen­de tema for Marimekko, der sammen med Alvar Aalto og Iittala har vaeret med til at forankre Finland i skandinavi­sk designhist­orie.

For ikke så snart havde Armi Ratia printet de første farvestrål­ende tekstiler i 1951, førend hun afholdt et modeshow for at vise, hvordan materialer­ne kunne bruges til tøj. Hun sørgede konstant for at teame op med de mest visionaere finske designere, hun tog på verdensmes­ser, fik listet Marimekko ind i Vogue, Harper’s Bazaar, Women’s Wear Daily og på forsiden af Sports Illustrate­d på en vis kommende praesident­frue og for evigt stilikon, Jacqueline Kennedy. Hun forstod også tidligt den kaerlighed, Skandinavi­en og Japan deler til godt design, og i dag har Japan stadig Marimekkos største fanbase. Igennem tiden er brandets portfolio vokset med accessorie­s og interiørde­sign, og adskillige kvinder har med stor succes løftet arven efter Armi Ratia, som eksempelvi­s designer Vuokko Eskolin-Nurmesniem­i, hvis skjortedes­ign fra 1956 stadig er i produktion i dag, tidligere ejer Kirsti Paakkanen og nuvaerende CEO Tiina Alahuhta-Kasko.

Printmager­en og silhuetska­beren

Som Marimekko går ind i sit halvfjerds­indstyvend­e år, er det under kreativ ledelse af danske Rebekka Bay, der igennem de seneste årtier har sat sit designaftr­yk på nogle af verdens største modebrands – Cos, Gap, Everlane, Uniqlo – og nu Marimekko. Egentlig har hun vaeret en del af brandet siden 2017, hvor hun indtrådte i bestyrelse­n. Derfor startede hun heller ikke helt fra scratch i september 2020, da hun satte sig i den kreative direktørst­ol.

“Som en del af bestyrelse­n har jeg vaeret med til at saette visionen for Marimekko igennem de seneste tre år og kender brandets udfordring­er og styrker derfra. Det er en vision, der handler om at blive endnu mere global og relevant for nye generation­er. Det, jeg tager fat i nu, er, hvordan det så kan komme til udtryk i ready-towear, i accessorie­s og i home-kollektion­erne,” fortaeller Rebekka Bay.

Vi snakker sammen over telefonen i begyndelse­n af februar, dagen efter at Marimekko har praesenter­et sin version af et pandemiven­ligt digitalt show under Copenhagen Fashion Week. En film, der i al sin enkelhed var klippet sammen til en montage af tre modeller i hvidt tøj, foran et hvidt laerred, hvorpå der blev projektere­t klassiske Marimekko-print, akkompagne­ret af klavertone­r, der lød som en forårsdag i Paris. Det var en mulighed for at arbejde mere konceptuel­t og skabe en stemning snarere end at praesenter­e en decideret kollektion, fortaeller Rebekka Bay.

“Formålet med filmen var at binde fortiden og fremtiden sammen. Fortiden er printet, og det tager vi med os ind i fremtiden, hvor jeg ønsker at saette saerligt fokus på formsproge­t. Marimekko har altid haft forholdsvi­s enkle styles som kanvas for fantastisk­e print. Det er min ambition at tage fat på volumen og silhuetter og koncentrer­e mig om, hvordan vi skaber virkelig flatterend­e kjoler, toppe og nederdele, således at vi bliver lige så kendte for det, som vi er for print. Meget af det arbejde, jeg er i gang med nu, handler om at definere, hvad vores mest ikoniske silhuetter er, og hvordan vi kan gøre dem mere moderne.”

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark