Costume (Denmark)

AMELIA HØY

Få nye venner, og kaemp for det, der er vigtigt – også hvis det tager hele livet. Det er nogle af de råd, livet har laert skuespille­r og dramatiker Amelia Høy, der til juni er aktuel med stykket Celeste på Mungo Park.

-

1. Lyt til din krop. En klassiker fra min mor. Undervurdé­r aldrig, at din krop har brug for mad, søvn og hvile, og at du ikke kan forvente, at den vil kunne baere dig igennem livet uden.

2. Hvert sekund er en ny situation. Når bolden ikke ryger i mål, dvaeler man ikke på banen og aergrer sig resten af kampen, man er videre til en ny situation. Hvert sekund tilbyder nye muligheder, og vi er konstant i forandring og udvikling. Det er omverdenen også.

3. Sluk telefonen lidt oftere. Genopdag bøger, uforstyrre­t nattesøvn, lys, der ikke kommer fra en blålig skaerm, naervaeren­de samtaler, people-watching og livet, før Google vidste alt, og man selv skulle gaette sig til ting og overbevise ens omgivelser.

4. Bliv aldrig for gammel til nye venner. Når nysgerrigh­eden standser, kommer man ud af sync med det, som er dynamisk, der, hvor kreativite­ten trives. Man er aldrig for gammel, og det er aldrig for sent at starte forfra med et forhold, job, venner eller sig selv.

5. Brug din kreativite­t til at se tingene fra andre perspektiv­er. Ofte vil du stå ved en skillevej, hvor det umiddelbar­t ligner en ‘vind eller tab-situation’, men hvor alle muligheder i virkelighe­den er til din fordel.

6. Man må altid gerne aendre mening.

7. Verden er ikke farlig. Den er vores hjem, og den fortjener opmaerksom­hed. I disse tider er det måske nemt at glemme, men når jeg kigger mig omkring, bliver jeg også mindet om, at verden er magisk, morsom, farverig og utilregnel­ig, og at langt de fleste vil os det bedste.

8. Det kan vaere, det tager ti år at komme i mål med noget, der er vigtigt. Gør det alligevel, som Stacey Abrams, politikere­n og aktivisten bag, at Joe Biden blev den første demokratis­ke praesident­kandidat siden 1992, der vandt Georgia, siger. Eller sagt med John Lewis’ ord: Kampen om et retfaerdig­t samfund varer ikke en dag, en uge eller en måned. It’s the struggle of a lifetime.

9. Del med de andre. Del din tid, dine privilegie­r og dine evner med andre, der ikke har de samme forudsaetn­inger som dig selv, og skab plads til en mere retfaerdig og mangfoldig verden.

10. Det, du leder efter, leder også efter dig. Energi finder energi. Jeg tog fra USA, hvor jeg boede, til Danmark sidste år på grund af Covid-19, og derfor endte jeg med at optraede i flere danske medier, da BLM-protestern­e bredte sig. Anna Malzer fra Mungo Park så et af interviewe­ne, hun kontaktede mig, og nu har jeg debut som instruktør på en forestilli­ng. Livets gang er et spørgsmål om mange nøje planlagte tilfaeldig­heder.” _

 ??  ?? Vil du høre mere til Amelia Høy, kan du lytte til vores podcast Mit bedste råd.
Vil du høre mere til Amelia Høy, kan du lytte til vores podcast Mit bedste råd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark