Costume (Denmark)

TORBEN HARDENBERG, GULDSMED

-

“Da jeg var barn, fandt mine foraeldre ud af, at jeg var ordblind. Der var ikke så mange andre muligheder end at skulle laere noget med haenderne, og fordi min far havde en stor interesse for sølvtøj, lå det i kortene, at jeg skulle blive guldsmed.

Det var ikke en succesople­velse at komme i laere: Jeg blev smidt ud fra tre laereplads­er. Jeg var lidt af en drømmer, og mine mestre kunne ikke holde mig ud – nok mest af alt, fordi jeg havde en bevidsthed om, at jeg kunne mere og andet, end de ville. De syntes, at de ting, jeg lavede, var lidt for maerkelige. På det tidspunkt var det moderne og enkle design oppe i tiden, og Nanna Ditzel og Henning Koppel var blandt de største navne. Men det var jo i 1970’erne, og jeg var hippie, så jeg ville gøre oprør. Det har altid vaeret historiern­e, som har vaeret interessan­te for mig at skildre: scener fra eventyr eller små hverdagsfo­rtaellinge­r som en snegl, der vandrer på en gren. Sidenhen blev jeg jo forstået af omverdenen: Gennem min karriere har jeg solgt en lang raekke ting til blandt andet Kongehuset, og jeg har vaerker udstillet på Louvre. Det er kaerlighed til faget, men også ambition, der har drevet mig dertil: Jeg elsker de store håndvaerks­maessige udfordring­er, som driver mig helt ud i skoven af tanker om, hvorvidt jeg kan løse dem, men som jeg i sidste ende klarer.

Der bor så meget sjael i smykker. Ting, som er flere hundrede år gamle, kan pludselig dukke op og vaekke minder om det, der var. De er en hilsen fra fortiden. Mange af de smykker, der bliver produceret i dag, vil ikke vaere her om 50 år. Ligesom alle andre håndvaerks­fag er guldsmedef­aget i fare: Der er for få dygtige håndvaerke­re og for mange, der bare hapser en god idé fra Instagram. Jeg kan se, at nogle af de ting, jeg lavede i starten af min karriere, pludselig kommer på auktion i dag. Hvis dine vaerker stadig har betydning så mange år efter skabelsen, vil jeg mene, at du har bestået ildprøven: Tillykke, du røg ikke i smeltedige­len!”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark