Costume (Denmark)

SIDSEL ANA WELDEN

Magisk realisme fra Sydamerika, kvindeskae­bner fra 50’ernes Iran og kaeresteso­rgs-r’n’b er blandt kulturanbe­falingerne fra journalist og forfatter Sidsel Ana Welden, som er aktuel med debutroman­en I det hvileløse.

-

Hvem er din yndlingsfo­rfatter?

“Gennem min far har jeg fået kendskab til den argentinsk­e forfatter Jorge Luis Borges. Min far var chilener og havde en stor kaerlighed til latinameri­kansk litteratur, og gennem min opvaekst har han fortalt mig om de magiske realister, som Borges er en del af. Senere i mit liv har jeg virkelig forstået, hvad den genre kan. Hans romaner og noveller befinder sig et sted mellem det socialreal­istiske og det magiske, hvor han skildrer forskellig­e aspekter af det sydamerika­nske liv, samfundskl­asser og krige. Han blander virkelighe­d med fantasy-elementer for at fortaelle om de grusomhede­r, som har fundet sted gennem Sydamerika­s historie, og som virkelighe­den ikke er tilstraekk­elig til at kunne beskrive.”

Hvilken film har senest gjort indtryk på dig?

“Jeg har lige set Kvinder uden maend (2009) af den iranske instruktør Shirin Neshat, og den er både utroligt uhyggelig og virkelig smuk. Den foregår i 1950’erne under det iranske statskup, hvor man følger en raekke kvinder, som lever vidt forskellig­e liv, men hvis skaebner sammenflet­tes: En er sexarbejde­r, en anden forlader sit aegteskab, og en tredje forsøger at gå ind i modstandsb­evaegelsen. Krigsforta­ellinger er typisk domineret af maend, men selvfølgel­ig har kvinder også levet under krig – og ikke kun som skikkelser, der sidder og venter på, at maendene vender hjem.”

Hvilken serie vil du anbefale alle at se?

“Small Axe af Steve McQueen, en antologise­rie i fem afsnit, som skildrer London i 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne. Den består af nogle meget forskellig­e fortaellin­ger, der viser, hvordan det er at vaere sort og leve i et hovedsagel­igt hvidt samfund, og at vaere efterkomme­r af slaverne fra De Vestindisk­e Øer. Vi må aldrig glemme vores kolonihist­orie og konsekvens­erne af den.”

Hvilken sanger vaekker flest minder hos dig?

“Jeg elsker alt, hvad r’n’b-sangerinde­n Ashanti har lavet. Hendes musik var soundtrack­et til mine tidlige teenageår, og hver gang jeg hører hendes sange, er jeg pludselig 13 år og forelsket igen. Musik er bedst, når man kan traede fuldstaend­igt ind i den og tage følelserne på sig, selvom de intet har at gøre med ens rigtige liv. Bare jeg hører nummeret Foolish, får jeg lyst til at have kaeresteso­rger og stå og skrige ind i ansigtet på en eller anden idiot, der har knust mit hjerte.”

Hvilket up-and-coming navn på kulturscen­en blaeser dig bagover med sit talent?

“Lige nu holder jeg meget øje med Forlaget Uro, som er drevet af Shëkufe Tadayoni Heiberg, der udgiver nogle sindssygt fede ting – blandt andet digtvaerke­t Dronning over verdens magter, som er skrevet af verdens første kendte forfatter for over fire tusinde år siden og nu for første gang er blevet oversat fra sumerisk til dansk. Shëkufe arbejder ud fra en utroligt gavmild tankegang om at grave ting frem fra gemmerne, som resten af Danmark fortjener at se.” _

 ??  ?? Sidsel Ana Welden er fascineret af den måde, hvorpå forfatter Jorge Luis Borges bruger fantasyele­menter til at skildre virkelighe­den.
Sidsel Ana Welden er fascineret af den måde, hvorpå forfatter Jorge Luis Borges bruger fantasyele­menter til at skildre virkelighe­den.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark