Costume (Denmark)

RITT BJERREGAAR­D

-

Du bestemmer selv, hvilken kvinde du vil vaere – og i løbet af livet kan du sagtens vaere forskellig­e slags kvinder. Sådan lyder det fra den tidligere politiker Ritt Bjerregaar­d, der er aktuel med sidste bind af sine erindringe­r, Ovenpå, og råder til at gifte sig med den rigtige og prioritere sine veninder.

1. I hele mit politiske liv har den franske filosof og forfatter Simone de Beauvoir spillet en afgørende rolle. Det var hende, der fastslog: “Man fødes ikke som kvinde, man bliver det”. Derfor er mit første råd til alle kvinder: Husk Simones udsagn, der understreg­er, at opfattelse­n af kvinden er kulturbest­emt og ikke noget, vi er født med. Vi kan altså aendre det, hvis vi vil. Vi har selv ansvaret for det, vi er og bliver i livet som kvinder.

2. Som voksen bestemmer du selv, hvilken kvinde du vil vaere. Regn med, at du undervejs i livet vil skifte opfattelse, og at du sagtens kan klare at vaere mange forskellig­e kvinder i dit liv.

3. Det vigtigste valg, du traeffer, er, hvem du gifter dig med. Rigtigt mange kvinder forelsker sig i en sød fyr, der viser sig at vaere en despot i det daglige, en mand, der ikke giver plads til din udvikling, men foretraekk­er den service, du kan yde. Lav det om.

4. Gør som Sofie Linde og protestér, hvis du oplever overgreb eller tarvelig sexistisk tale. Lad vaere at finde dig i det, og støt andre kvinder, der kommer ud for det.

5. Få gode veninder, og prioritér dem. Snak med dem, når du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre. Hvis de skal følge med i dit liv, må du også følge med i deres. Saet tid af til det.

6. Brug naturen til at lade dig inspirere og få ro. En skridttael­ler eller tallene på din mobil kan hjaelpe dig til at få gået nok. 10.000 skridt er mere, end man tror, og det skal der til.

7. Lad dig inspirere af kvinder i fortiden, der har gjort en indsats. Gør det samme med personer i romaner – både de nye og de gamle.

8. En spejling kan få os ud af de fastlåste forestilli­nger om, hvordan en kvinde skal vaere. Som eksempel på mit ovenståend­e råd laeser jeg i øjeblikket Eva Tinds bog Kvinden der samlede verden om videnskabs­kvinden Marie Hammer, der i et interview har sagt følgende, der også er et råd: “Fordi vi er her i så kort et glimt, er det måske også relevant at spørge sig selv, hvordan vi udfolder og forvalter det potentiale, vi baerer rundt på. Og jeg tror, at en af de måder, vi kommer videre på, er, at vi spejler os i hinanden.” Pointen for mig er spejlingen, der udbygger citatet fra Simone de Beauvoir. _

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark