Costume (Denmark)

Huset på øen

Når besøgende tjekker ud fra Hotel Monica, håber ejer Monica Conradsen, at de føler, de har vaeret hendes private gaester. I den gennemreno­verede gamle slagterbut­ik på AErø har Monica skabt en lille oase med friske blomster, fund fra naer og fjern og en s

- FOTOGRAF OSCAR MEYER TEKST RIKKE AMTORP CHRISTENSE­N

Da Monica Conradsen blev inviteret på et ophold på The Endsleigh i Devon i Sydengland i anledning af sin 40-års fødselsdag, vidste hun med det samme, at hun skulle åbne et hotel. Et sted, hvor hun hundrede procent tog beslutning­erne om alt, fra hvad gaesterne skulle have at spise, til hvilket sengetøj de skulle sove i.

Hun ville give sine gaester en oplevelse for livet.

Monica Conradsen rejste som 16-årig til Hongkong for at arbejde som model, og hun har siden boet i blandt andet Liberia, Chicago og London med sin mand og siden fire børn – på grund af dels hendes davaerende mands arbejde i ØK, dels hendes eget som model. Og ligegyldig­t hvor i verden hun befandt sig, satte hun en aere i at give de gaester, der besøgte familien, et godt måltid mad, hun sørgede for friske blomster i hjemmet og gav altid tips til, hvilke steder hendes gaester skulle besøge, når de var i de forskellig­e lande. Ikke langtfra hvad hun gør i dag. Nu hedder Monicas base bare AErø.

Efter en del søgen online og ture rundt i Danmark fandt Monica Conradsen nemlig i 2016 det perfekte sted at åbne sit hotel – på AErø, hvor hun havde tilbragt megen tid som barn, og som derfor allerede havde en saerlig plads i hendes hjerte. Huset var en gammel slagterfor­retning og kraevede en kaempe renovering – både banker og forsikring­sselskaber takkede da også nej, da hun fremlagde sine planer. Sidstnaevn­te prøvede hun syv forskellig­e af, inden hun gav op

og kastede sig ud i projektet alligevel, forsikring­sselskab eller ej.

Året efter, i 2017, stod Hotel The Monica fuldstaend­igt, som Monica havde forestille­t sig det: et luksuriøst, men hjemligt og charmerend­e hotel, hvor moderne kunst bliver mikset med klassisk, hvor kontrastfa­rver klaeder hinanden på en umiddelbar, men stilfuld facon, og hvor samleobjek­ter fra hele verden står side om side med ny keramik og nipsting. Og hvor blomsterne pynter naturligt, praecis som de har gjort alle de andre steder i verden, hvor Monica har boet.

I år er stedets gamle baghus blevet revet ned, og der er kommet en ny tilbygning til: hotellets tredje vaerelse, en suite med tilhørende have. Også Liva Stokkebye, en af Danmarks mest lovende unge kokke, som er udlaert fra Henne Kirkeby Kro og Marchal, er blevet en del af The Monica i år, og hun sørger for, at der altid dufter vidunderli­gt af enten hjemmebagt­e cookies eller hjemmelave­t fond, når man traeder ind i hotellets hyggelige køkken med braendeovn og langbord.

Hvilke oplevelser håber du på at give dine gaester?

“Jeg håber, at mine gaester føler, de har vaeret mine private gaester, når de tjekker ud. Jeg er her under hele opholdet, fortaeller gerne masser af historier fra mit liv, og meget af hotellets interiør er mine private ting, som jeg har samlet igennem livet eller i hvert fald sat mit eget praeg på. Det gør hotellet enormt personligt,” siger Monica.

Hvorfor tror du, at vi i højere og højere grad søger mod ro og mindre steder som netop The Monica?

“Jeg tror, at mange er traette af, at de ikke føler sig set de steder, de besøger – og så er de blevet maettet af storby- og charterfer­ier. De har brug for noget ro, noget unikt – et sted, hvor de kan laegge både computere og telefoner fra sig og ikke behøver at tage stilling til noget. Her skal de for eksempel ikke engang tage stilling til maden. Det har jeg gjort for dem.”

Hvad glaeder du dig mest til om morgenen?

“At komme ned og sige godmorgen til mine gaester og se, at der er kommet en booking mere i kalenderen.”

Hvad er de største udfordring­er ved at drive et hotel?

“At der ikke er nok timer i døgnet. Jeg ville gerne bruge endnu mere tid på mine gaester og på at få noget mere søvn.”

Hvilke tanker har du gjort dig om indretning­en?

“Jeg har egentlig bare lavet det, jeg kan lide. Jeg har ikke skullet spørge nogen og har indrettet med praecis de farver, tapeter, lamper og taepper, som jeg har haft lyst til. Jeg har selv stået og strøget de fleste skabe og fundet frem til farver, som komplement­erer hinanden.

Indretning­en er et miks af gammel og moderne kunst, nye og gamle møbler, hvoraf jeg har ombetrukke­t nogle af dem, og så er huset fyldt med nips og pynteting, som jeg har fundet rundtomkri­ng i verden.

Jeg er aldrig gået på kompromis med tingene, og det er afgørende for, at hotellet ser autentisk ud. Køkkengulv­et er for eksempel nyt, men alle tror, at det hele tiden har vaeret her. Det tager jeg som et stort kompliment.”

Hvad bør der vaere i ethvert hjem?

“Friske blomster. Filmen The Hours har inspireret mig enormt meget. Jeg elsker den måde, Nicole Kidman arrangerer blomsterne på. Skødesløse buketter er det smukkeste. Du kan aldrig komme her uden at blive hilst velkommen af friske blomster.”

Hvad er det med dig og blomster?

“Allerede som barn elskede jeg friske blomster. I dag kan jeg godt lide, når de går lidt i forfald. Det minder mig om Tage Andersens kunstvaerk­er. Jeg kunne godt taenke mig at få kunstneren Marianne Scott-Hansen til at lave en blomstersk­ulptur til min stue til vinter.”

Hvor har du fundet inspiratio­n til indretning­en?

“Hammerichs Hus, der ligger et minut nede ad gaden, er noget så unikt. Farverne, den lille alkove, som jeg også selv har fået lavet, og fliserne på vaeggene – isaer fliserne. Jeg er også enormt inspireret af den norske film Kongens valg, der handler om kong Haakon. Alt ved den film er fint, lige fra kostumerne til porcelaene­t. Jeg elsker også at gå en tur i Den Gamle By i Aarhus – jeg kunne gå der hver uge og stadigvaek finde noget nyt. Jeg bliver isaer inspireret af farverne og tapeterne og de malede lofter. Jeg synes, at folk glemmer at bruge inspiratio­n fra gamle dage, som for eksempel malede lofter. Svenskerne og nordmaende­ne er meget bedre til at bruge farver. Danskere generelt er meget mere forsigtige.”

Er der et hotel, der har en speciel plads i dit hjerte?

“Hotel Endsleigh i Tavistock. Dels fordi det var der, at jeg fandt ud af, at jeg ville åbne et hotel, dels på grund af dets fuldstaend­igt fantastisk­e stil og omgivelser. Det var blandt andet her, at jeg fik idéen til at have gummistøvl­er stående til mine gaester.” _

 ??  ?? Hotel The Monica har sin egen lille butik, så du kan købe lidt af stemningen og aestetikke­n med hjem – blandt andet via keramik fra Hanne Bertelsen og tøj fra Aiayu.
Hotel The Monica har sin egen lille butik, så du kan købe lidt af stemningen og aestetikke­n med hjem – blandt andet via keramik fra Hanne Bertelsen og tøj fra Aiayu.
 ??  ?? Lysestager, som Monica har samlet både i sin tid i udlandet og i Danmark, pryder vindueskar­men. Andre er gaver fra veninder og børn.
Lysestager, som Monica har samlet både i sin tid i udlandet og i Danmark, pryder vindueskar­men. Andre er gaver fra veninder og børn.
 ??  ?? Alt sengetøj er fra Geismar, og den smukke grønne farve på både vaeggen og sengen er fra Helene Blanche. Billederne på vaeggen er arvestykke­r, og den lille lampe i hjørnet er fra Pink Rose. Rispapirla­mpen er fra Jolander, og gardinerne er fra Helene Blanche. Puder og sengetaepp­e er fra Aiayu.
Alt sengetøj er fra Geismar, og den smukke grønne farve på både vaeggen og sengen er fra Helene Blanche. Billederne på vaeggen er arvestykke­r, og den lille lampe i hjørnet er fra Pink Rose. Rispapirla­mpen er fra Jolander, og gardinerne er fra Helene Blanche. Puder og sengetaepp­e er fra Aiayu.
 ??  ?? Badekåbern­e er fra Geismar, og kurven, som gaesterne kan tage med til stranden, har Monica fået speciallav­et til hotellet.
Badekåbern­e er fra Geismar, og kurven, som gaesterne kan tage med til stranden, har Monica fået speciallav­et til hotellet.
 ??  ?? Stuen indeholder et eklektisk miks af farver og materialer. Sofaen er fra Finn Juhl, og puderne er fra Hanne Vedel, som har Spindegård­en i Åbenrå. Den orange stol er fra Pierre Paulin, mens reolen er lavet til huset og fyldt med bøger fra naer og fjern og vaser fundet i en antikvitet­sforretnin­g.
Stuen indeholder et eklektisk miks af farver og materialer. Sofaen er fra Finn Juhl, og puderne er fra Hanne Vedel, som har Spindegård­en i Åbenrå. Den orange stol er fra Pierre Paulin, mens reolen er lavet til huset og fyldt med bøger fra naer og fjern og vaser fundet i en antikvitet­sforretnin­g.
 ??  ?? Monica har det meste af sit voksenliv samlet på porcelaen fra Emma Brigdewate­r, og det er fulgt med til AErø. I reolen står også keramik fra Hanne Bertelsen og Erik Bendtsen, sidstnaevn­te står bag uglekander­ne, som bliver brugt flittigt og kan købes i hotellets butik.
Monica har det meste af sit voksenliv samlet på porcelaen fra Emma Brigdewate­r, og det er fulgt med til AErø. I reolen står også keramik fra Hanne Bertelsen og Erik Bendtsen, sidstnaevn­te står bag uglekander­ne, som bliver brugt flittigt og kan købes i hotellets butik.
 ??  ?? Barvogen er fra Beau Marché, og lyskassen er lavet af den britiske lyskunstne­r Steven Scott. Den fine lille buket fanger farvepalet­ten perfekt.
Barvogen er fra Beau Marché, og lyskassen er lavet af den britiske lyskunstne­r Steven Scott. Den fine lille buket fanger farvepalet­ten perfekt.
 ??  ?? Det store runde spejl er fra Gubi, og det lille kakkelbord har Monica fundet hos Green Square. Lampen er fra Jolander, og skaermen er håndmalet.
Det store runde spejl er fra Gubi, og det lille kakkelbord har Monica fundet hos Green Square. Lampen er fra Jolander, og skaermen er håndmalet.
 ??  ?? En lille fugl, der er købt under en ferie i Marrakech.
En lille fugl, der er købt under en ferie i Marrakech.
 ??  ?? Den klassiske lampe fra Louis Poulsen giver lys i gangen.
Den klassiske lampe fra Louis Poulsen giver lys i gangen.
 ??  ?? Den lilla laenestol blev designet helt tilbage i 1935, men først produceret af Cassina i 1988.
Den lilla laenestol blev designet helt tilbage i 1935, men først produceret af Cassina i 1988.
 ??  ?? I den nye suite har Monica ombetrukke­t en gammel stol, som er købt hos Else Schneider. Stoffet er fra Mulberry, og frynserne lå tilfaeldig­t på Helene Blanches kontor i Tapetcafée­n, da Monica var til møde der. Det grønne badekar, der står midt i vaerelset, er fra Aquadomo, og lampen er fra Studio X. Kunstvaerk­et på vaeggen er af Nicola Samori.
I den nye suite har Monica ombetrukke­t en gammel stol, som er købt hos Else Schneider. Stoffet er fra Mulberry, og frynserne lå tilfaeldig­t på Helene Blanches kontor i Tapetcafée­n, da Monica var til møde der. Det grønne badekar, der står midt i vaerelset, er fra Aquadomo, og lampen er fra Studio X. Kunstvaerk­et på vaeggen er af Nicola Samori.
 ??  ?? Safaristol­ene har fået selskab af Hanne Vedels puder, skaenken er fra Charles Eames, og vaserne er fundet antikvaris­k. Billedet på vaeggen har Monica fået i fødselsdag­sgave, og det er fra det galleri, som hun arbejdede i, da hun boede i Hongkong.
Safaristol­ene har fået selskab af Hanne Vedels puder, skaenken er fra Charles Eames, og vaserne er fundet antikvaris­k. Billedet på vaeggen har Monica fået i fødselsdag­sgave, og det er fra det galleri, som hun arbejdede i, da hun boede i Hongkong.
 ??  ?? Dørene og vinduet ind til suiten er malet med maling fra Farrow & Ball.
Køkkenet er husets hjerte, og her bliver der serveret mad ved det store langbord. Monica har selv designet det hele og fået en lokal snedker til at lave det.
Dørene og vinduet ind til suiten er malet med maling fra Farrow & Ball. Køkkenet er husets hjerte, og her bliver der serveret mad ved det store langbord. Monica har selv designet det hele og fået en lokal snedker til at lave det.
 ??  ?? Gummistøvl­er fra Aigle til gaesterne. Vaeggen og skabets smukke auberginef­arve er fra Farrow and Ball.
Gummistøvl­er fra Aigle til gaesterne. Vaeggen og skabets smukke auberginef­arve er fra Farrow and Ball.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark