Costume (Denmark)

IDA-SOPHIA

Lad ikke andre definere, hvem du er. Sov laenge, sig fra, og se andre kvinders succes som inspireren­de frem for en konkurrenc­e. Det er nogle af de ting, livet har laert den 30-årige TV-aktuelle journalist og radiovaert Ida-Sophia.

-

1. Laer at stoppe negative, destruktiv­e tanker om dig selv, dit liv, andre mennesker og situatione­r. Flyt i stedet fokus over på det positive. Det virker så basalt og naesten fjollet, men det er pissesvaer­t. Da jeg havde en depression, sagde min psykolog til mig, at mennesket er de eneste vaesener på jorden, der har kontrol over deres tanker. Det har gjort en verden til forskel for mig og saerligt min angst og tendens til overtaenkn­ing, at jeg aktivt arbejder med at styre mine tanker.

2. Spørg om hjaelp. Der er ikke graenser for, hvor langt man kan nå ved at anerkende, at man ikke er svag, uprofessio­nel eller doven, hvis man har brug for en hjaelpende hånd. Du vil blive overrasket over, hvor langt selv perifere mennesker ofte vil gå for at hjaelpe dig.

3. Lad ikke andre diktere din historie, hvilket slags menneske du er, og hvad du kan og ikke kan, bør eller ikke bør. Alle har deres virkelighe­d, og selvfølgel­ig skal man lytte til, hvad andre fortaeller, men vaer selektiv, og tag kun det, du kan bruge til noget.

4. Vaer til stede i nuet. Jeg sidder ofte laenge efter situatione­r og laenges efter dem. Mens jeg var i dem, satte jeg slet ikke pris på det, fordi mit hoved allerede var i gang med at laegge planer ude i fremtiden. Jeg gør mig umage hver dag med at traekke vejret i to minutter og saette pris på, hvor jeg er, og hvad der sker lige nu.

5. Fuck den gode stemning. Du er ikke sur eller ond, fordi du siger fra og saetter graenser.

6. Forvent ikke, at du kan efterleve alle de krav, samfundet stiller. Find i stedet ud af, hvad dine egne behov er, og forfølg dem. Jeg bruger og har brugt uanede maengder af tid på at føle mig forkert. Så smilede jeg ikke nok, så havde jeg ikke en kaereste, så havde jeg for mange sabbatår, så fik jeg ikke gode karakterer, så havde jeg ikke lyst til sex, så fik jeg ikke børn. Vi skal finde ud af, hvad der er vores helt egne behov og drømme, så vi ikke er ulykkelige over ikke at opfylde noget, der i sidste ende ikke er vores egne ambitioner.

7. Vaer solidarisk og omsorgsful­d over for andre kvinder. Kvinder er blevet sammenlign­et ind i helvede og opdraget til at se hinanden som konkurrent­er, men i virkelighe­den er vi hinandens allierede. Vi skal støtte og bakke op om hinanden og vaere ekstra opmaerksom­me på dem, som er svagere stillet end os selv. Intersekti­onalitet er vigtigt.

8. Normalisér at sove laenge, stene på sofaen og at lave absolut ingenting i lange perioder. Du er mindst lige så meget vaerd, når du stener i nattøj til klokken 15, som når du står op klokken 8.

9. Brug ikke energi på at aergre dig over noget, som er sket. Selvfølgel­ig skal man reflektere og laere af sine fejl, men ofte er det bedst at tappe ud af det og komme videre.

10. Vaer sårbar og aerlig. Det kan få dig langt i denne verden. Om ikke andet så i dit eget hoved og sind. _

 ??  ?? Kvinder er hinandens allierede, ikke konkurrent­er. Det skal vi huske på, siger Ida-Sophia. Mød hende også i vores podcast Mit bedste råd.
Kvinder er hinandens allierede, ikke konkurrent­er. Det skal vi huske på, siger Ida-Sophia. Mød hende også i vores podcast Mit bedste råd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark