Costume (Denmark)

JEANETT ALBECK

En podcast om kropsideal­er, en roman om magtesløsh­ed og skelsaette­nde performanc­ekunst er blandt kulturanbe­falingerne fra musiker og skuespille­r Jeanett Albeck, der er aktuel som komponist på Det Kongelige Teaters forestilli­ng Hobbitten.

-

Hvilket teaterstyk­ke har gjort størst indtryk på dig?

“Forestilli­ngen Kitchen af kunstnergr­uppen Gob Squad’s Kitchen, som jeg så i Berlin for mange år siden. På det tidspunkt var det en ret nyskabende måde at lave teater på: Den byggede på Andy Warhols film af samme navn og bestod af en raekke små scener, hvor publikum blev hevet op på scenen og med ind i den her syrede blanding af film, teater og interaktio­n. Jeg har rejst meget og elsker at opleve kunst og kultur alene. Der er selvfølgel­ig også noget dejligt i at kunne dele det med andre, men min indre kunstner elsker at sanse det fra et renere sted, hvor jeg ikke skal forholde mig til andres oplevelser, men kun min egen.”

Hvilken film vil du anbefale alle at se?

“Alt af den østrigske filminstru­ktør Michael Haneke, blandt andet Pianisten, Det hvide bånd, Amour og Funny Games. Han rammer noget syret blandet med noget underspill­et: Han er dygtig til at skildre den dysfunktio­nalitet, som kan ligge og ulme under overfladen i nogle familier. Jeg har aldrig vaeret saerligt interesser­et i feel good-genren. Når jeg ser en film, vil jeg gerne have tyngde og genkendels­e i de kampe og udfordring­er, man går igennem tilvaerels­en med.”

Hvilken bog kan du laese igen og igen?

“Den bog, jeg har laest flest gange, er nok Franz Kafkas Processen. Det var også en af mine tidligste store laeseoplev­elser. Jeg var omkring 19 år, da jeg laeste den første gang, og jeg husker tydeligt, hvordan jeg lå på mit lillebitte lejede vaerelse på 9 kvadratmet­er på Amager – men når jeg laeste, var litteratur­en med til at åbne ufatteligt mange døre ud til resten af verden. Samtidig kunne jeg relatere til følelsen af den magtesløsh­ed, der ligger i bogen, selvom handlingen adskilte sig meget fra mit eget liv. Det er dét, der er så smukt ved kunst: Den kan ligge langt fra ens egne oplevelser, men stadig vaekke en enorm emotionel genkendels­e i én.”

Hvilken podcast vil du anbefale alle at høre?

“Jeg hørte programmet Ping Pong på P1, en samtale mellem instruktør Anna Emma Haudal og Lotte Svendsen. Den handlede blandt andet om, hvordan man forholder sig til sig selv og sin krop. På baggrund af den har journalist­en Alberte Clement Meldal interviewe­t Anna Emma Haudal til DR-podcasten Tynd og glad, hvor de taler om kroppens historie og om, hvordan skønhedsid­ealer er formet af forskellig­e samfundsma­essige strukturer. Som en kvinde, der ligesom mange andre også har kaempet med skønhedsid­ealer – og stadig gør – var det spaendende at lytte til. Den gav mig en større bevidsthed om kropskaerl­ige idealer, og hvorfor vi er der, hvor vi er i dag. Den bør alle høre!”

Hvilken kunstner har aendret dit syn på noget?

“Marina Abramovic har rykket ved min forståelse af, hvor graenserne går i forhold til at skabe kunst. Hun stiller sig til rådighed for kunsten i en meget bogstaveli­g forstand: Nogle af hendes vaerker går lige til graensen – og nogle gange over – for, hvad kroppen kan holde til. Hun saetter sig selv og sin krop på spil hver eneste gang. Hendes udstilling The Artist is Present på MoMa i New York var en af de vildeste nogensinde: Hun sad i mange timer om dagen på museet, hvor folk kunne saette sig foran hende og kigge hende i øjnene. Nogle graed, andre grinte af oplevelsen. Det er en smuk måde at iscenesaet­te naervaer mellem mennesker og de mangearted­e følelser, det kan saette igang.” _

 ??  ?? Performanc­ekunstner Marina Abramovic har blandt andet med sin udstilling The Artist is Present rykket ved Jeanett Albecks forståelse af, hvor graensen går i forhold til at skabe kunst.
Performanc­ekunstner Marina Abramovic har blandt andet med sin udstilling The Artist is Present rykket ved Jeanett Albecks forståelse af, hvor graensen går i forhold til at skabe kunst.
 ??  ?? Jeanett Albeck vil helst opleve kunst og kultur alene, så hun ikke skal forholde sig til andres oplevelser, men kun sin egen.
Jeanett Albeck vil helst opleve kunst og kultur alene, så hun ikke skal forholde sig til andres oplevelser, men kun sin egen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark