Costume (Denmark)

Nikolaj Hübbe vil forsvinde ind i en anden verden – og han vil have alle andre med

- TEKST Freja Bech-Jessen FOTOGRAF Oscar Meyer

Nikolaj Hübbe er rundet af det klassiske, men har alligevel formået at bringe den flere hundrede år gamle og traditions­bunde institutio­n, han står i spidsen for, ind i nutiden. Selv er han mest optaget af nuet. For det er her, scenen bliver magisk. Og her, ikke bare publikum, men også han selv får mulighed for at forsvinde ind i en helt anden verden.

Nikolaj Hübbe tilbagelae­gger straekning­en mellem sit hjem i Studiestra­ede og sit kontor på Kongens Nytorv på cykel. Han kører over brosten gennem hovedstade­ns morgentrav­le straeder, inden han i tilbagelae­net tempo passerer statuerne af Adam Oehlenschl­äger og Ludvig Holberg. Så drejer han skarpt til højre og ned ad August Bournonvil­les Passage. Den passage, der er opkaldt efter dansk ballets store fader og fornyer, og hvorfra der gennem en enorm dør udskåret i aedeltrae er indgang til den kongelige danske nationalsc­ene. Her står han af cyklen. Og så forsvinder han ind i en anden verden.

Det er en verden, Nikolaj Hübbe er forsvundet ind i, siden han som barn forelskede sig hovedkulds i balletten. Og det er en verden, som han mere end nogen anden balletmest­er i nyere tid har vaeret med til at skubbe ind i fremtiden og forankre i nutiden.

Siden Nikolaj Hübbe i 2008 overtog rollen som balletmest­er for Det Kongelige Teaters balletkomp­agni, har han vaeret med til at åbne portene til den gamle traditions­bunde institutio­n for et nyt og bredere publikum. Med tilføjelse­n af nye forestilli­nger til husets repertoire af ikoniske klassikere. Og med sin egen markante tilstedeva­erelse i den bredere offentligh­eds bevidsthed. På røde løbere og som fast medlem af dommerpane­let i det folkelige og folkekaere Vild med Dans.

“Det står jo i min kontrakt, at jeg skal formidle balletten til den danske offentligh­ed,” siger han og ler.

Stort og dramatisk, som kun en balletmest­er kan le.

“Men det er jo ikke derfor, jeg gør det. Det er, fordi jeg elsker dans – i alle dansens afskygning­er. Og selvom alle ikke nødvendigv­is skal knuselske balletten, ligesom jeg gør, så vil jeg gerne give alle muligheden for i det mindste at stifte bekendtska­b med den.”

Nikolaj Hübbe har sat sig til rette ved mødebordet i sit højloftede kontor med brede, fritlagte bjaelker på toppen af Det

Kongelige Teaters Gamle Scene. Han er en mand midt i livet – 53 år gammel – og stadig smuk, som dengang han trylleband­t publikum som solodanser på Gamle Scene og lod sig hylde som New York City Ballets store internatio­nale stjerne. Med et kraftigt blond hår, regelmaess­ige, rene traek og en krop, der på et splitsekun­d kan springe op fra stolen og ud på gulvet i en vild gestik for at understreg­e en pointe.

Og så er han stadig forelsket i balletten med praecis samme kraft, som dengang han som 7-årig så Nøddeknaek­keren for første gang og fortabte sig i trinnene på scenen.

“Jeg var som den lille blonde pige i Poltergeis­t, der bliver suget ind i tv-skaermen og forsvinder,” siger han og griner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark