Costume (Denmark)

KVINDE, HVOR ER DU MODIG

- Kaerlig hilsen Marie Vidø, redaktions­chef

Han havde trodset urimelige kuldegrade­r og ekstreme solstråler. Han havde kaempet sig opad, opad, opad. Sovet i et lille telt midt i sneen om natten. Alene. Vandreskoe­ne havde hjulpet ham frem, men allermest var det viljestyrk­en, der fik hans fødder til at tage et skridt mere. Og et til.

Han havde besteget verdens højeste bjerg. Med livsfaren som sin vandremakk­er.

Det fortalte han om til en teambuildi­ngdag for et par måneder siden for det forlag, vi arbejder på, hvor vi skulle blive inspireret til at finde modet til at skabe og gribe forandring. En nødvendigh­ed i et medielands­kab, der konstant aendrer sig.

Inden dagen skulle alle ansatte svare på en raekke spørgsmål om, hvornår vi hver isaer havde kastet os ud i noget vildt og nyt – vi kunne blandt andet saette kryds ved bungee jumping, faldskaerm­sudspring, at løbe maraton og i den lidt mindre adrenalin-udløsende ende: lave en surdej.

Og selvom det er sejt og kraever både viljestyrk­e, ekstrem selvdiscip­lin og målretteth­ed at bestige Mount Everest eller hoppe ud af et fly i en faldskaerm (jeg takker nej til begge oplevelser), kunne jeg ikke – i bedste Carrie-stil – lade vaere med at taenke: Er det virkelig måden at definere topmålet af mod på i 2021?

Jeg kan aerligt talt godt finde på en ting eller to, jeg synes, kraever meget mere mod og styrke, omend det måske ikke bliver forbundet med traditione­lle maskuline dyder som vildskab og udholdenhe­d:

Min veninde er ved at blive mor alene via kunstig befrugtnin­g. Hun stikker sig hver aften i maven med hormoner. Alene. Hun gør op med sine egne og andres forventnin­ger til det perfekte familieliv. Alene. Hun ser sin frygt for alene at skulle tage sig af et andet menneske i øjnene. Shit, hun er modig.

Jeg følger en kvinde på Instagram, der hver dag fortaeller om sine oplevelser og tanker som minoritets­kvinde i Danmark. Hun deler ud af de traumatise­rende oplevelser, der er en del af hendes liv, for forhåbentl­igt at vaere med til at gøre livet lettere for generation­er efter hende. Dét kraever styrke og mod, hvis du spørger mig.

Min kollega, der ikke har det nemt med forandring, har for nylig brudt med sin kaereste gennem 12 år og er nu single, sideløbend­e med at hendes jaevnaldre­nde veninder flytter ud af byen, får børn og slår sig ned. Jeg synes, hun er så modig og sej, at hun endelig lytter til sig selv, selvom det saetter sine spor på krop og sjael. Det kan du i øvrigt laese mere om på side 74.

Min brors kaereste har født tre børn. Hun har båret og presset tre børn ud i verden. Sikken et mod og en kraft – som adskillige kvinder udviser hver dag, uden at der bliver holdt foredrag for hele forlag om de bedrifter. Flere foredrag om fødselsber­etninger, tak.

På side 54 (og på en af de to forsider til dette nummer af Costume) kan du også møde en kvinde, jeg synes er staerk og modig og kan inspirere andre til at skabe forandring: sangerinde­n Amina Mohamed. Hun brød som meget ung ud af et svaert aegteskab og har i dag laert sig selv at lytte efter egne behov – på trods af hvad omverdenen forventer af hende.

Uanset hvor modig – hvad end det så betyder – eller ikke-modig, du er, håber jeg, at du vil nyde dette nummer af Costume.

 ?? ?? Mød Amina, en af Danmarks mest lovende sangerinde­r, på side 54.
“Jeg lukker lige øjnene et øjebik og drømmer, at jeg skal til fest i denne smukke kjole fra Khaite.” KHAITE hos Mytheresa.com ca. 10.118 kr.
“Costumes norske chefredakt­ør, Kine, har fortalt mig om Diawéne, som søstrene Haddie og Aissatou står bag. Deres smykker bliver produceret af guldsmede i Senegal og forener senegalesi­sk stil med nordisk minimalism­e.” ØRERINGE Diawéne ca. 915 kr.
Mød Amina, en af Danmarks mest lovende sangerinde­r, på side 54. “Jeg lukker lige øjnene et øjebik og drømmer, at jeg skal til fest i denne smukke kjole fra Khaite.” KHAITE hos Mytheresa.com ca. 10.118 kr. “Costumes norske chefredakt­ør, Kine, har fortalt mig om Diawéne, som søstrene Haddie og Aissatou står bag. Deres smykker bliver produceret af guldsmede i Senegal og forener senegalesi­sk stil med nordisk minimalism­e.” ØRERINGE Diawéne ca. 915 kr.
 ?? ?? “Lige siden jeg som spaed teenager vandt deres første album i en konkurrenc­e, har jeg vaeret fan af Outlandish og ikke mindst Isam B’s stemme og tekster, og jeg saetter altid hans soloalbum på, når jeg har brug for at blive beroliget og endnu mere forelsket i ord. Nu er han udkommet med sin selvbiogra­fi, Faedreland. Dén glaeder jeg mig til at laese.” FAEDRELAND af Isam Bachiri og Tarek Omar hos Gyldendal 300 kr.
“Lige siden jeg som spaed teenager vandt deres første album i en konkurrenc­e, har jeg vaeret fan af Outlandish og ikke mindst Isam B’s stemme og tekster, og jeg saetter altid hans soloalbum på, når jeg har brug for at blive beroliget og endnu mere forelsket i ord. Nu er han udkommet med sin selvbiogra­fi, Faedreland. Dén glaeder jeg mig til at laese.” FAEDRELAND af Isam Bachiri og Tarek Omar hos Gyldendal 300 kr.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark