Costume (Denmark)

BABAK VAKILI

-

En roman om at miste, en videnskabs­podcast og en socialreal­istisk mavepuster af en film. Det er blandt kulturanbe­falingerne fra Babak Vakili, som står bag DR-podcasten Generation­en, er manuskript­forfatter på serien Fredløs og kendt som rapperen Bobby Shams. Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?

“Naja Marie Aidts roman Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage. Den er kvaelende god – jeg laeste den på én dag og kunne ikke laegge den fra mig, før jeg var faerdig klokken to om natten, og så knaekkede jeg fuldstaend­igt. Det er fortaellin­gen om, hvordan hun mistede sin søn, som tog svampe og sprang ud ad et vindue. Bogen er en slags sorgbearbe­jdelse, hvor hun beskriver ulykken og tiden efter. Hun er forfatter, så sprog er normalt hendes måde at processere tanker og følelser på, men den her haendelse er jo ubeskrivel­ig. Det er en virkelig smuk kortlaegni­ng af, hvordan hun rejser sig igen – både sprogligt og mentalt.”

Hvilken podcast kan du ikke stoppe med at lytte til?

“En serie, som jeg har lyttet meget til, er Appearance­s. Den er lavet af en amerikansk-iransk antropolog og er en slags fiktionali­sering af hendes eget liv i 30’erne, med dating, børn og hvad der ellers hører sig til. Samtidig har hun en kontroller­ende familie, som hun både elsker og hader. Hun spiller alle rollerne – sig selv, sin bror, sin far – og den er helt vildt genrebryde­nde og kløgtigt lavet. Jeg vender også altid tilbage til serien Radiolab. Vaerterne tager fat i store, videnskabe­lige temaer, for eksempel rummet eller hvordan vi bliver født, og udfolder dem. Forleden hørte jeg et afsnit om ålen, som pludselig også handlede om Freud, Aristotele­s og Hitler. Det er videnskabs­formidling, men pakket ind i et sindssygt godt lyddesign og et vedkommend­e sprog.”

Hvilken film ville du ønske, at alle havde set?

“En libanesisk film fra 2018, som er den vildeste mavepuster nogensinde: Kapernaum. Den foregår i Beirut, hvor man følger en 12-årig slumbeboer­s liv. Han er fuldstaend­igt overladt til sig selv, og filmen begynder faktisk med, at han sagsøger sine foraeldre for at have bragt ham ind i den her verden og givet ham det liv, han har fået. Man sidder tilbage med følelsen af: ‘Hvad fanden er det for en verden, vi lever i?’ Den formår virkelig at saette på spidsen, hvordan nogle mennesker i systemets øjne er nul og niks vaerd. Det er en vanvittigt tragisk film, men på en måde også meget livsbekrae­ftende.”

Hvilken serie har du binge-watchet hurtigst?

“Første saeson af komedieser­ien Ramy. Den handler om en ung, muslimsk mand, som er født og opvokset i New Jersey, og som prøver at balancere sin muslimske og amerikansk­e identitet. Den tager helt vildt meget pis på Islam, men fra et ekstremt kaerligt udgangspun­kt. Den er ekstraordi­naert god til at vise, hvordan man ikke bare enten er eller ikke er muslim, men at man godt kan svaeve ind i og ud af den identitet. Et af afsnittene, Strawberry, foregår under 9/11, hvor Ramy er 11 år gammel og oplever, at folk begynder at se anderledes på ham og hans familie. Det sker, mens han er ved at udvikle sin seksualite­t, og han er den eneste af alle sine amerikansk­e venner, der endnu ikke har prøvet at onanere – og vennerne begynder at koble dét med, at han måske kan vaere terrorist. Den er sygt sjov og en virkelig kreativ serie.”

Hvem er din yndlingsmu­siker?

“Den iranske sangerinde Googoosh. Hun var kaempestor i 1960-70’ernes Iran, men hendes musik blev forbudt efter revolution­en i 1979, så hun tog til USA og fortsatte med at lave musik der. Det er iransk popmusik og meget mere poetisk sammenlign­et med vestlig – kaerlighed­ssange om svigt, forelskels­e og tabet af en elsker, men pakket ind i vildt smukke tekster og pompøse melodier. Jeg fandt frem til hende som 15-årig, da jeg selv begyndte at lave musik og ledte efter iranske numre at sample. I dag lytter jeg ofte til hende, når jeg cykler. Det gør mig helt høj.” _

 ?? ?? Lige siden han som 15-årig samplede hendes musik i sin egen, har Babak Vakili lyttet til den poetiske, iranske popmusiker Googoosh (nederst).
Lige siden han som 15-årig samplede hendes musik i sin egen, har Babak Vakili lyttet til den poetiske, iranske popmusiker Googoosh (nederst).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark