Costume (Denmark)

Balancegan­g

Har du brug for hjaelp til at få styr på nervesyste­met, laegge smartphone­n fra dig og detoxe både krop og sind? Vi har testet tre ophold, der vender op og ned på hverdagens vaner.

- TEKST Rikke Amtorp Christense­n, Marie Alkestrup & Sanne Vinther Jensen

Paris er for mig lig med croissante­r, kaffe på hvert et gadehjørne og gerne vin til både frokost og middag. Alt sammen sager, som det eksklusive kursted Lanserhof anbefaler, at man ikke spiser eller drikker, 14 dage inden man møder op til et af deres detoxforlø­b, der hjaelper med at få krop og sind i balance. Alligevel drog jeg, dagen efter at jeg kom hjem fra modeuge i Paris, mod Innsbruck i Østrig for at bo en uge på Lanserhof, der specialise­rer sig i detox, faste og lettere medicinsk behandling baseret på den østrigske laege Franz Xaver Mayrs forskning – han mente, at kun en detoxet krop kan regenerere og reagere positivt på behandling­er. Jeg så frem til at få kroppen renset igennem og blive sundere – både fysisk og mentalt. Jeg ankom om eftermidda­gen til den smukkeste udsigt til de østrigske alper og et stort, lyst vaerelse udstyret med badekar og en balkon med udsigt til skov og bjerge. Jeg følte mig enormt heldig over, jeg skulle vaere der i en uge.

Der er strikse spisetider på Lanserhof, hvor aftensmade­n serveres mellem klokken 18.00 og 19.00 (jo tidligere og des mindre du spiser, jo bedre). Jeg blev placeret i det midterste spiselokal­e, og grundet corona sad alle alene, medmindre man var ankommet som en gruppe. Jeg skulle vaenne mig til at spise i stilhed, da jeg både havde efterladt bog og telefon på vaerelset – stedet opfordrer også til digital detox.

Naeste morgen skulle jeg til konsultati­on hos en af stedets laeger, der blandt andet lyttede på hjerte og lunger. Inden ankomsten havde jeg udførligt svaret på spørgsmål om alt fra sygdomme i familien, til hvor meget alkohol, jeg drikker. Stedet arbejder med seks forskelige detoxvaria­nter, og jeg blev sat på den tredjemest strikse. Den består af forskellig­e valg til morgenmad, hvor jeg vekslede mellem havregrød med lidt sirup eller to stykker ristet brød med en halv avokado og et helt nyt bekendtska­b: to kopper maltkaffe. Frokosten bestod af to kogte kartofler med lidt linseolie og frit valg af enten ost, røget fisk eller fintskåret kød ved siden af. Aftensmade­n var en kop suppe med et stykke brød til. Både brødet og kartoflern­e fremmer tyggetraen­ing: Hver bid skal helst tygges 30-40 gange, da maden på den måde bliver mere fordøjelig og øger

maethedsfø­lelsen. Jeg begyndte også hver dag med epsomsalt, da det fremmer udrenselse­sprocessen, og jeg spiste kosttilsku­d for at sikre, at kroppen ikke mangler noget.

Jeg fik cirka en behandling om dagen og fem laegekonsu­ltationer i alt. Efter frokosten begyndte min første behandling, en lymfedraen­age, der ved hjaelp af cupping åbner de indre organer for detoxen og dermed udskiller kroppens toksiner. Og så kom det: hovedpinen, kvalmen og traetheden. Isaer hovedpine er en almindelig reaktion, når man siger farvel til kaffe, sukker og alkohol. Jeg prøvede at sove det vaek, men sidst på eftermidda­gen måtte jeg kapitulere og finde en laege, der gav mig noget smertestil­lende. Jeg fik nogle naturdråbe­r og et par panodiler til, hvis dråberne ikke hjalp. Hun ordinerede endda en terapi-espresso til mig til naeste dag. Heldigvis havde hovedpinen aftaget en smule inden middagen, og dagen efter kunne jeg stolt takke nej til min terapi-espresso.

På fjerdedage­n var min hovedpine og traethed helt forsvundet, og jeg vågnede med ny energi og havde for første gang lyst til at udforske området, nyde den indbydende spa og prøve fitnesslok­alets crosstrain­er. Jeg fik også en dybdemassa­ge, som hjalp toksinerne på rette vej. Jeg havde så meget energi, at jeg sammen med en af de andre gaester, Regina, tog på hiking sammen med en instruktør. Foruden den forfrisken­de natur, var det også rart at snakke med et andet menneske. Min nye tyske ven fortalte, at det var 16. gang, hun besøgte hotellet.

En af ulemperne ved at få det bedre er, at sulten følger med, og for første gang i forløbet begyndte jeg at føle lidt sult – isaer om aftenen. Det var svaert ikke at maerke en snert af misundelse, når sidemanden fik serveret en treretters menu, imens jeg spiste min suppe i slowmotion for at få den til at vare laengere. Jeg mødte George, en amerikansk entreprene­ur og nu min faste spisekamme­rat, men jeg begyndte også at saette pris på den ro og tid, jeg havde til mig selv. Jeg begyndte for alvor at lytte til min krop og nyde mine gåture i skoven, tiden i spaområdet og forløbets sidste behandling­er, isaer den spirituell­e kraniosakr­al-terapi: en behandling, hvor kroppen naermest føles vaegtløs. Terapeuten roste mig for min positive energi, men gav mig også en løftet pegefinger om, at jeg skal vaere mindre hård ved mig selv.

Dagen inden afrejse gennemgik jeg mit forløb med min laege og lagde en plan for, hvordan jeg kan videreføre de gode vaner derhjemme. Der var ikke røget mere end et kilo af vaegten, men min hud har fået en helt anden glød og vitalitet, og vigtigst af alt: Jeg havde en energi og en indre balance, som er uvurderlig.

Det får du:

Lanserhof er et medicinsk spa med tilhørende hotel. Der er medicinsk område, bibliotek, små sofaområde­r med udsigt ud over Tyrols bjerge, restaurant og en testation med daglige udvalg af forskellig­e teer. Der er også opvarmet udendørs og indendørs pool, fitnessrum og et stort spaområde med blandt andet dampbad og terapibass­in. Ved første konsultati­on bliver hvert forløb individuel­t sammensat, og derefter får du et haefte med ugens agenda. Ud over de skemalagte tilbud tilbyder hotellet også faelles aktivitete­r som yoga og hiking.

Det testede jeg:

Et klassisk cure detoxforlø­b på en uge, der er minimumsop­holdet, Lanserhof anbefaler 14 dage. Opholdet koster fra cirka 33.000 kroner, som inkluderer ophold, forplejnin­g og behandling­er hos laeger og terapeuter samt adgang til alle facilitete­r og aktivitete­r. Der kan tilkøbes ekstra behandling­er, og de samarbejde­r sågar med Innsbruck universite­tshospital om ekstra avancerede behandling­er.

Det tager jeg med mig:

At huske på mig selv og prioritere at bruge tid på mig selv i en hverdag, hvor arbejde, børn og daglige pligter hurtigt får overtaget. Nu, en uge efter jeg kom hjem, har jeg hverken besøgt fitnesscen­teret eller svømmehall­en, men jeg har gået lange ture, købt en varmedunk, som jeg har ligget med to aftener for at hjaelpe maven og leveren lidt på vej, og laest i en ny bog. Jeg spiser mindre måltider om aftenen og har reduceret mit kaffeindta­g. Naeste skridt er at booke en tid til fodzoneter­api, da det er en god måde at komme af med dårlig energi og affaldssto­ffer. Havde jeg råd, ville jeg uden tvivl tage afsted igen.

Lanserhof.com.

Vi var inviteret af Lanserhof.

2021 var for mig året, hvor forårets corona-nedlukning­er blev blandet med hjertesorg, efter jeg sagde farvel til et 12-årigt forhold. Det var derfor med lige dele lykkerus og frygt, at jeg satte kurs mod Sha Wellness Clinic i Spanien, som tilbyder skaeddersy­ede sundhedspr­ogrammer, der blandt andet består af detox og programmet healthy ageing med fokus på behandling­er og livstilsae­ndringer, der skal sikre en sundere alderdom. De gode vaner kommer blandt i form af fokus på kost og motion, undersøgel­ser, der kan spotte eventuelle helbredsma­essige udfordring­er, og noget så simpelt som vejrtraekn­ing og dens evne til at berolige hele nervesyste­met. Jeg glaedede mig, da min krop desperat kaldte på fire dage i sundhedens tegn, efter hvad der føltes som en flere måneder lang bytur i forsøget på at drukne hjertesorg med fest og påtagede smil. Men jeg fygtede det generelle sundhedstj­ek, alle ophold bliver indledt med. Jeg havde nemlig en snigende fornemmels­e af, at min udpinte krop ikke ville bestå med topkarakte­r.

Sha Wellness Clinic er ikke et typisk spa med blid massage og en boblende jacuzzi at mosle rundt i. Sundhedspr­ogrammerne er designet til at give dig mental balance og en sundere livsstil, hvilket jeg håbede at opnå med forløbet Rebalance, der fokuserer på at traekke stikket, se indad og tillaere sig nye sunde kost-og motionsvan­er. Det er et af de mere moderate forløb, der dog indledes med det frygtede sundhedstj­ek og en samtale med stedets diaetist, som laegger en kostplan, alle hotellets tjenere dernaest er indforståe­t med. Min kostplan foreskrev en diaet uden gluten, ligesom hvert måltid skulle spises med en portion kimchi til, da det skulle hjaelpe på min fordøjelse – hvilket jeg tydeligt kunne maerke på opholdets tredje dag, da min mave var meget mindre oppustet end normalt. Jeg, og de andre gaester, som talte alt fra aeldre spanske bedstemødr­e til unge polske modeller og fitnessent­usiastiske maend i fyrrerne, kunne derfor ikke snyde os til hverken kaffe eller mere dessert i løbet af opholdet. Til gengaeld fik vi serveret den laekreste og sundeste mad, jeg laenge har smagt: Dagene begyndte typisk med misosupe, der skulle have saerlige fordele for fordøjelse­n, dernaest guacamole, friske grøntsager, grød og en te efter diaetisten­s anbefaling.

Helbredstj­ekket, som blev foretaget af klinikkens laege, inkludered­e alverdens spørgsmål om min sundhed, måling af bmi og fedtprocen­t og blodtryk, ligesom laegen lyttede til lunger og hjerte. Tjekket viste som forventet, at en sommer med mange våde varer ikke var synderligt givende for helbredet. Dernaest fulgte et skema med aktivitete­r afstemt efter det forløb, jeg fulgte – man kan selv vaere med til at forme det med til- og fravalg af aktivitete­r.

En typisk dag bestod af alt fra målinger af kroppens energi (hvor energien knyttet til mine følelser sjovt nok naesten spraengte skalaen), en times personlig traening med fokus på øvelser skraedders­yet til min krop til detox-massage, hvor overskyden­de vaeske bliver draenet

via massage og en knap så rar sugekop, ansigtsbeh­andling, yoga og en neurokogni­tiv vurdering af min hjernes evne til at huske, reagere og sammensaet­te ny viden.

Jeg vil anbefale alle at tjekke ind alene, da de mange solostunde­r i hotellets indendørs spaområde eller ved tagterrass­ens pool omgivet af spansk bjerglands­kab gav tid til refleksion over dagens samtaler med laeger, coaches og eksperter. Og vidste jeg det ikke før mit ophold, blev jeg bestemt opmaerksom på, hvor meget vores mentale helbred påvirker det generelle helbred. Som min yogalaerer sagde: ‘Alt, hvad der sker i hovedet, forplanter sig i kroppen’.

Det får du:

Sha Wellness Clinic tilbyder et smukt femstjerne­t hotel med tagterrass­e, hvor du finder det udendørs poolområde og restaurant­en, hvor alle dagens tre måltider indtages. Her serveres vegetarisk mad, hvor du kan få fisk ved siden af, men ingen mejeriprod­ukter og stort set ingen gluten. Dernaest finder du fitnessrum og et stort indendørs spaområde med dampbad, to slags saunaer og forskellig­e pools. Her er desuden, hvad der føles som uendeligt lange korridorer med rum til alle Sha Wellness Clinics forskellig­e konsultati­oner og behandling­er. Faelles for alle forløb er, at de er strikket sammen efter The Sha Method, som kort fortalt fokuserer på otte forskellig­e punkter, da man tror på en holistisk løsning for at opnå en sundere livsstil og et bedre helbred. Fokuspunkt­erne taeller blandt andet følelser, sund kost, alternativ­e behandling­sformer samt almen laegeviden­skab og motion. For at holde styr på opholdets skema bliver du tilknyttet en agenda planner, der fylder undersøgel­ser, samtaler og behandling­er ind i dagens skema, hvilket du får overblik over via deres egen app Sha. Ud over de skemalagte tilbud kan du også hoppe med på faelles aktivitete­r såsom gåture til stranden, aqua gym eller madlavning­skursus.

Det testede jeg:

Programmet Rebalance med fire overnatnin­ger til 12.600 kroner. Rebalance lover at give dig mulighed for at traekke stikket og nulstille dårlige vaner til fordel for nye, sundere livsstilsa­endringer, som du selv kan opretholde, når du igen er hjemme – for eksempel med kost- og traeningsp­rogrammer samt en analyse af dine mulige udfordring­er for helbredet, som kan imødegås ved hjaelp af nye gode vaner.

Ud over programmet­s faste aktivitete­r kan du også tilkøbe yderligere konsultati­oner og behandling­er, hvis du selv vil skraedders­y et mere individuel­t forløb. I prisen indgår tre daglige måltider samt adgang til alle hotellets facilitete­r.

Det tager jeg med mig videre:

Først og fremmest et fornyet fokus på at passe på mig selv – ikke kun med motion og sund kost, selvom mange af mine morgener efterfølge­nde er startet med misosuppe, men saerligt vil jeg huske at tage vare på mit mentale helbred med daglige vejtraekni­ngsøvelser og ved at øve mig i at traekke stikket lidt oftere.

Rent kosmetisk går jeg derfra med øvelser til ansigtsmus­kulaturen, traeningsp­rogram og en krop, der er blød som aldrig før og draenet for al ophobet vaeske. Desuden er min hud fuldstaend­igt ren og strålende, og selvom det i skrivende stund er en uge siden, jeg forlod mit spa(nien), føler jeg stadig, at kinderne stråler af sundhed.

Sidst, men ikke mindst, blev jeg inspireret til at sende hjernen i traeningsl­ejr, da min neurokogni­tive undersøgel­se viste, at den havde brug for ny stimulerin­g. Derfor planlaegge­r jeg at skrue ned for den alkoholrel­aterede hjertesorg­sterapi og i stedet bruge de naeste mange måneder på at laere et nyt sprog: fransk, bien sur. Shawellnes­sclinic.com.

Vi var inviteret af Sha Wellness Clinic.

Jeg elsker alt ved japansk kultur: traditione­rne, aestetikke­n og fordybelse­n, og det er en kaempe fejl, at jeg endnu ikke har besøgt Japan. Derfor var jeg ikke i tvivl om, at jeg havde fundet det perfekte sted, da jeg laeste om Yasuragi, som er en lille bid af Japan i et fredfyldt skovområde cirka 20 minutter uden for Stockholm.

Den største luksus ved at skulle afsted var, at jeg skulle vaere alene i 2 døgn – det tror jeg, mange, isaer med små børn, kan nikke genkendend­e til. To døgn, hvor mine tanker og følelser ikke skulle afbrydes af stress fra arbejde eller mine to (søde) børn, hvis behov altid kommer før mine egne.

Yasuragi ligger tyve minutter fra Stockholm, så jeg besluttede at tage hurtigtoge­t derop – på den måde kunne jeg starte min mindfulde-zen-kom-ned-i-gear-velvaere-tur allerede fra perronen på Hovedbaneg­ården. Det lykkedes. Jeg fik laest den første halvdel af den første bog, jeg har fået laest i evigheder, og mine skuldre var helt nede i total zen-mode, da jeg ankom til Stockholm.

Jeg tog en taxa til Yasuragi, men i højsaeson går der både direkte fra Stockholm, så man undgår motorvejen og i stedet ankommer via den smukke skaergård, som man også har udsigt til fra hotellet.

Når man ankommer, får man udleveret en Yukata – en japansk traditione­l bomuldskåb­e – tøfler og sort badetøj. Når man iklaeder sig Yukataen, giver det sindet ro, man skal ikke forholde sig til mange forskellig­e visuelle indtryk, og man skraeller samtidig lag af fra hverdagens uniformer. Du har det udleverede tøj på under hele opholdet – også når du for eksempel spiser i restaurant­en.

Omgivelser­ne er fantastisk­e både ude og inde. Jeg blev indkvarter­et på et vaerelse indrettet efter japanske traditione­r med udsigt til traekroner og skaergård. Der dikteres et miljø uden digitale skaerme, så nervesyste­met har en chance for at komme i balance og skabe naervaer, og det var virkelig en befrielse at lade mobilen ligge på vaerelset og bare vaere til stede uden afbrydelse­r.

Yasuragi er indrettet som et traditione­lt japansk Onsen-bad med varme kilder både inde og ude, hvor man vasker kroppen og svømmer efter gamle japanske traditione­r baseret på overbevisn­ingen om, at vandet renser både kroppen og sjaelen. Badet starter med en meditativ tradition, hvor man sidder nøgen på en skammel og vasker sig i stilhed. Man haelder traespande med varmt vand over kroppen igen og igen og skrubber kroppen ren med

vaskeklude. Når man er kommet helt ned i gear, og stressen er vasket vaek, tager man sit badetøj på og går ud i det faelles badeområde. Her er der adskillige saunaer, kulsyrehol­dige bade og udendørs kilder, hvor man sidder i den friske luft, og man kan synke ned i de omkring 39 grader varme kilder. Jeg brugte flere timer i badeområde­t, hver gang jeg besøgte badet. Jeg tror, jeg var heldig, at jeg var der i hverdagene i lavsaeson, for jeg oplevede flere gange, at jeg sad alene og kunne fordybe mig i fuldstaend­ig ro i saunaen eller et af badene.

Ud over de fantastisk­e bade er der også et dagligt program for diverse yoga- og meditation­shold, som alle gaester kan deltage i – man planlaegge­r selv sin dag. Jeg prøvede blandt andet Klangresa, som er en guidet meditation ledsaget af tibetanske lydskåle og krystalskå­le: et øjeblik med dyb afslapning og hvile. Jeg prøvede også Sov godt yoga, som er en yogatime, hvor man lige inden sengetid bliver guidet til en god nattesøvn. Timen foregår i et naesten mørklagt lokale, og der var en rolig og skøn faellesska­bsstemning blandt os, der deltog – jeg fornemmede, at alle gik ind i et roligt forstadie til deres dybe nattesøvn, og jeg var mere afslappet end normalt, da jeg lagde mig til at sove den aften.

Det får du:

Yasuragi har 191 hotelvaere­lser i japanskins­pireret stil. Alle vaerelser har udsigt over Höggarnsfj­ärden og indløbet fra Stockholms skaergård. Der findes også vaerelser med private varme kilder og sauna samt privat terrasse og egen vaert/vaertinde til at udføre de japanske traditione­r. Jeg boede i en juniorsuit­e med egen balkon, japansk badekar og en smuk udsigt, og det var rigelig luksus for mig. Der tilbydes også forskellig­e krops- og ansigtsbeh­andlinger, og man får adgang til spabade og saunaer både ude og inde og til yoga-, traenings- og meditation­shold. Der er tre forskellig­e restaurant­er, der serverer moderne japanskins­pireret mad, også vegetarisk­e og veganske menuer, samt en sake- og cocktailba­r. Morgenbuff­eten har de saedvanlig­e specialite­ter, men der er også et japansk udvalg af varm mad som misosuppe.

Det testede jeg:

Spa-pakke med to overnatnin­ger. Spa-pakken inkludered­e ud over juniorsuit­en adgang til det japanske bad, frugt og te-buffet og yoga- og meditation­saktivitet­er, Yukata, tøfler og badetøj

(badetøj samt tøfler kan man beholde), morgenbuff­et og aftenmenu, med priser fra ca. 1.300 kroner per nat.

Jeg testede også behandling­en Zenshin. Behandling­en omfatter en salt krop-scrub, en kortere ansigtsbeh­andling samt massage. Da behandling­en var faerdig, fik jeg serveret en frisklavet machate. En Zenshin-behandling koster ca. 1.265 kroner.

Det tager jeg med mig videre:

Jeg følte en stor taknemmeli­ghed og indre ro under mit ophold, og her, nogle uger efter, kan jeg stadig finde følelsen frem. Jeg har vaeret bedre til at lade mobilen ligge og lave noget andet – jeg har for eksempel fået laest min bog faerdig. Jeg har også fået fokus på at prioritere mere ‘alene-tid’, så der bliver mere tid til at maerke efter og traekke vejret helt ned i maven.

Jeg tror, at det spiller en stor rolle for den intense oplevelse, jeg havde, at jeg var afsted alene. Men naeste gang vil jeg tage min kaereste under armen og håbe, at han vil opleve det samme som mig. For jeg skal helt sikkert tilbage til Yasuragi.

Yasuragi.se.

Vi var inviteret af Yasuragi. _

 ?? ??
 ?? ?? Efter tre dage med hovedpine og kvalme var Rikke Amtorp Christense­n endeligt et nyt menneske. Det medicinske område mindede Rikke om en scene i Bond-filmen No Time to Die.
Efter tre dage med hovedpine og kvalme var Rikke Amtorp Christense­n endeligt et nyt menneske. Det medicinske område mindede Rikke om en scene i Bond-filmen No Time to Die.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Marie Alkestrups energi forbundet med følelser spraengte naesten skalaen. Tag afsted alene, så der er tid til at reflektere over opholdets behandling­er og snakke med eksperter.
Marie Alkestrups energi forbundet med følelser spraengte naesten skalaen. Tag afsted alene, så der er tid til at reflektere over opholdets behandling­er og snakke med eksperter.
 ?? ??
 ?? ?? Spaet er inspireret af traditione­lle japanske Onsen-bade med varme kilder. Sanne Vinther Jensen i sin Yakata på sit vaerelse på Yasuragi.
Spaet er inspireret af traditione­lle japanske Onsen-bade med varme kilder. Sanne Vinther Jensen i sin Yakata på sit vaerelse på Yasuragi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark