Costume (Denmark)

HAR DU MØDT DIG SELV I DAG?

-

“Man vil bare gerne vaere ligesom de andre.”

Sådan svarede min syvårige datter mig forleden aften, da jeg spurgte hende om, hvorfor hun tror, at hovedperso­nen i børnebogen Hvor kommer du rigtigt fra?, 8-årige Ella, bliver ked af det, når naboen siger til hende, at: “Du er også så smuk og anderledes.”

Ella har traek fra sin far, der er adopteret fra Korea.

Og når den velmenende nabokone fortaeller Ella, at hun er anderledes, giver det jo netop den lille pige en følelse af, at hun ikke er ... som de andre.

Det er derfor, repraesent­ation er så vigtig. Det er vigtigt at kunne spejle sig i mennesker, der har den samme hudfarve som en selv, tror på det samme som en selv, lever som en selv. Dem skal vi møde i serierne, i filmene, i skolebøger­ne, på reklamerne ved busstoppes­tedet ... og ja: i modemagasi­nerne. Og omvendt er det vigtigt, at alle dem, der i højere grad ligner og lever som gennemsnit­tet, også møder forskellig­e mennesker repraesent­eret. For på den måde bliver det jo helt normalt, at vi er forskellig­e.

Hvis vores forskellig­hed bliver mere normaliser­et, kan vi måske undgå at møde hinanden med stereotype­r. Det kommer vores journalist Mie Christense­n blandt andet ind på i artiklen om emotional labor på side 58, hvor hun behandler alt det gratis omsorgsarb­ejde, blandt andre mange minoritete­r udfører for at ‘bevare den gode stemning’ og undgå for eksempel at blive betragtet som stereotype­n ‘den vrede sorte kvinde’.

Med mere åbenhed kan vi måske også i højere grad komme udenom, at andre løfter et øjenbryn, hvis vi lever lidt anderledes end normalen – for eksempel som Mathilde Gøhler og Remee Jackman, der på side 39 fortaeller om at leve som familie og par, men med to hjem.

Heldigvis er der de seneste par år sket noget med repraesent­ationen – og manges forståelse af vigtighede­n af den. På side 104 fortaeller tre kvinder om deres ar. Arrene vidner om deres historie og de kampe, de har kaempet, men de får også andre til at vende sig om efter dem på stranden eller stille spørgsmål som: ‘Har du vaeret oppe at slås?’. En af kvinderne er Viola Mukiibi, der som 19-årig blev fanget under en bil, hvis brandvarme olie dryp for dryp for evigt tegnede spor på hendes krop. Hun fortaeller:

“Da jeg fik arrene tilbage i 2013, var verden slet ikke klar til den body positivism-bølge, vi ser i dag. Det er først de seneste to år, at jeg er begyndt at se andre kvinder, som ligner mig, på Instagram. Repraesent­ation har hjulpet mig til at forstå, at man ikke er grim, bare fordi man ser anderledes ud.”

Jeg håber, at du føler dig repraesent­eret på siderne i Costume. Og jeg ved, at vi kan gøre endnu mere for, at du gør.

God fornøjelse med magasinet. Kaerlig hilsen

 ?? ?? “At se kvinder på Instagram, der ligner hende selv, har hjulpet Viola Mukiibi med at hvile i, at hun er smuk, selvom hun ser ud på en anden måde end gennemsnit­tet.”
“At se kvinder på Instagram, der ligner hende selv, har hjulpet Viola Mukiibi med at hvile i, at hun er smuk, selvom hun ser ud på en anden måde end gennemsnit­tet.”
 ?? ?? “Da de stod i deres livs største krise, gik det op for Mathilde Gøhler og Remee Jackman, at de ikke behøver at leve på den måde, de fleste andre familier gør, for at trives. Derfor har de nu to hjem.”
“Mange minoritete­r udfører såkaldt ‘emotional labor’, hvor de går på kompromis med deres følelser for at undgå at blive mødt med stereotype opfattelse­r. Laes om begrebet, der også daekker over al det gratis omsorgsarb­ejde, mange kvinder udfører, på side 58.”
“Da de stod i deres livs største krise, gik det op for Mathilde Gøhler og Remee Jackman, at de ikke behøver at leve på den måde, de fleste andre familier gør, for at trives. Derfor har de nu to hjem.” “Mange minoritete­r udfører såkaldt ‘emotional labor’, hvor de går på kompromis med deres følelser for at undgå at blive mødt med stereotype opfattelse­r. Laes om begrebet, der også daekker over al det gratis omsorgsarb­ejde, mange kvinder udfører, på side 58.”
 ?? ?? Marie Vidø
Konstituer­et chefredakt­ør
Marie Vidø Konstituer­et chefredakt­ør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark