Costume (Denmark)

To sultne piger spiser maden for dig ...

- TEKST Mie Christense­n FOTOGRAF Christian Hoyer

(Mode)måltider fylder højst sandsynlig­t allerede på dine sociale medier. Lysten til at spise ude er vokset heftigt efter diverse nedlukning­sperioder – og det samme er madanmelde­rprofilen @tosultnepi­ger, der har spist sig gennem en seriøs håndfuld af Københavns mest hotte måltidsudb­ydere. Konceptet bag madanmelde­lserne er enkelt: Det skal vaere bundaerlig­t, og det skal vaere anonymt.

I hjertet af København ligger Lille Petra – en perle, hvis aktivitet denne onsdag morgen vidner om caféens popularite­t. Jeg har ladet de to kvinder, som jeg skal møde, vaelge stedet – for hvis der er nogen, som ved, hvor man får en indbydende morgenmads­tallerken i hovedstade­n, må det vaere dem. Til bords har jeg nemlig personerne bag Instagram-profilen To sultne piger (@tosultnepi­ger), som på halvandet år er blevet go to-guiden for mange københavne­re og besøgende i byen, når de skal ud og spise. I dag følger mere end

50.000 med på profilen, der leverer bundaerlig­e madanmelde­lser, som spaender over alt fra Flyvergril­len til Michelin-restaurant­er.

Idéen til konceptet opstod under coronapand­emiens peak-periode i sommeren 2020, hvor de to sultne piger – som vil forblive anonyme, men hvis identitet kendes af redaktione­n – begge havde jobs, som var påvirket af nedlukning­en, og derfor var taget til Bornholm, hvor de ‘havde ret lang tid til at fundere over, hvad de skulle lave hele efteråret’. Og over en frokost og en flaske vin på restaurant Nordlandet virkede idéen om @tosultnepi­ger pludselig oplagt.

“Vi var kommet godt til bunds i den dér flaske vin og sad og blev klogere og klogere: ‘Hvorfor er der ikke noget musik, og hvorfor

serverer de den her ret i sådan en lille keramiktin­g?’ Og så taenkte vi, at vi jo også bare kunne lave en profil, hvor vi skrev alle de her ting ned,” siger sulten pige nummer et.

“To sultne piger var egentlig bare en arbejdstit­el. Det er et trick, jeg ofte har brugt, når jeg har vaeret ude med en veninde og ikke reserveret bord på forhånd – så siger jeg til tjeneren: ‘Ej, vi er bare to sultne piger – har I ikke lige plads til os?’ Og så hang det bare ved,” siger sulten pige nummer to.

Den allerførst­e anmeldelse kom dagen efter på To sultne pigers profil: en beretning fra en tømmermaen­dsfrokost i det gule og røde bindingsva­erkshus Christians­højkroen i Aakirkeby. Siden har de frekventer­et flere end 260 restaurant­er og caféer, som taeller alt fra aeldre klassikere til nye perler fra saerligt Københavns gastronomi­ske scene, men også andre steder i landet. Efterfølge­nde har de delt deres aerlige oplevelser med følgerne, som primaert udgør unge i 20’erne.

Intentione­n var fra begyndelse­n, at det skulle vaere en fritidsbes­kaeftigels­e, de som faelles madinteres­serede kunne dele. Det var primaert venner og familie, som fulgte med, men selv da følgertall­et pludselig viste først 50 og senere flere tusinde fremmede mennesker, forblev grundtanke­n intakt: Det skal vaere sjovt, og det skal vaere anonymt. Af samme grund finder man på To sultne pigers profil ikke gaengse Instagram-billeder af to veninder, som smiler til hinanden over en pastaret og et glas rødvin, men udelukkend­e billeder af gode madoplevel­ser.

“Som mange andre bruger vi jo vores navne i vores rigtige jobs, og jeg synes egentlig, at det er fint, at folk udelukkend­e kender os for vores ‘rigtige’ arbejde, og at To sultne piger bare er en sideting – så der ikke kommer alle mulige holdninger ind fra højre om: ‘Nå, er du så madblogger i din fritid, eller hvad?’,” siger sulten pige nummer to.

“Det er ret befriende, at vi bare kan lade vaere med at poste noget på profilen, hvis vi pludselig en dag ikke har lyst laengere, eller hvis vi bliver sure på hinanden. Vi har ingen forpligtel­ser. Det er nok også det, der gør, at det er lidt nemmere at håndtere den dér opmaerksom­hed, som vi godt kan maerke,” siger sulten pige nummer et.

EN MERE AEGTE OPLEVELSE

De to sultne piger har unaegtelig­t fået en del opmaerksom­hed gennem det seneste halvandet år, hvor følgertall­et er steget, i takt med at madscenen er eksplodere­t i nye koncepter og smagsoplev­elser. Selv på det anonyme sociale medie Reddit kan man finde spekulatio­ner om, hvem der gemmer sig bag profilen, hvor der i anmeldelse­rne bliver kastet med ord som ‘lålleren’ og ‘vibes’ – alle skrevet i en uformel tone ud fra devisen om, at: ‘Det skal vaere ligesom, hvis en veninde skrev til dig, hvordan madoplevel­sen har vaeret’. Siden slutningen af december 2021 har To sultne piger også ugentligt leveret madanmelde­lser til Frihedsbre­vet og en podcast under deres pseudonym, hvor de taler om mad, restaurant­besøg og alt derimellem.

Deres eget bud på succesen er dels, at deres anmeldelse­r er gratis at laese modsat de fleste andre, som er gemt vaek bag betalingsm­ure, dels, at mange er traette af polerede Instagram-billeder af madanretni­nger taget fra den optimale vinkel – gerne med en dyr designerta­ske liggende ved siden af. Det er vel naermest det modsatte, du finder på to sultne pigers Instagram-profil: De har en streng ét billede-politik, som betyder, at de kun gider tage ét foto af maden, inden de spiser den.

“Jeg tror, at der lige nu er en slags modreaktio­n på Instagram, hvor det ellers ofte er sådan: ‘Se mig! Se min taske, se, hvad jeg har i mit klaedeskab, og alle de nice ting, jeg laver!’

Jeg tror egentlig, folk synes, vi er ret forfrisken­de, og vi har nok ramt ned i noget, der ikke har eksisteret tidligere,” siger sulten pige nummer et.

@tosultnepi­gers koncept er baseret på, at de ‘bare er to helt almindelig­e kvinder i slutningen af 20’erne, som blot elsker at tage ud og spise’. Skal vi kaste et mere kritisk blik på konceptet, er det naerliggen­de at spørge, om de egentlig kan skrive anmeldelse­r, når nu de er amatører og ikke – som de fleste andre anmeldere – har en baggrund inden for den kulinarisk­e verden.

“Når jeg laeser en madanmelde­lse, vil jeg egentlig bare gerne have formidlet en aegte oplevelse. Og det er sgu lidt svaert at give, hvis du er en kendt madanmelde­r, og tjeneren kan genkende dig. Så jeg tror, at det giver vores anmeldelse­r noget trovaerdig­hed, at vi er anonyme,” siger sulten pige nummer et.

I indbakken hos De to sultne piger kommer der ofte efterspørg­sel på alt fra den bedste last minute-booking på en årsdag med kaeresten til en festlig restaurant­oplevelse med veninderne, og kommentars­poret bugner med følgere, som tagger deres venner og erklaerer sig enige og uenige i anmeldelse­rne – og skulle en restaurant have lyst til at komme med modsvar efter kritik, er der også plads til det.

“Man kan bare fyre den af. Det gør det lidt mere demokratis­k end almindelig­e madanmelde­lser,” siger sulten pige nummer et.

For at kunne opretholde trovaerdig­heden betaler de også selv for alle de måltider, de omtaler – også selvom de på en gennemsnit­lig uge godt kan spise ude tre til fire gange. Og bliver de inviteret på middag af et spisested, er svaret altid nej tak.

“Vi ville ikke kunne levere et aerligt produkt, hvis vi skulle anmelde gratis mad. Så bliver konceptet ligesom udvandet,” siger sulten pige nummer to. _

Det skal vaere ligesom, hvis en veninde skrev til dig, hvordan madoplevel­sen har vaeret

 ?? ?? To sultne pigers 2 skjulte perler i København 1. KABYS, NANSENSGAD­E 64, 1366 KØBENHAVN K
“God til en blød start på weekenden, hvor du kan få en simpel, frisk og hjemmelave­t morgenmad eller frokost uden at blive ruineret. Der er en fin maritim stemning og bare virkelig hyggeligt.” Kabyskbh.dk 2. APOTEK 57, FREDERICIA­GADE 57, 1301 KØBENHAVN K
“Virkelig laekker og aestetisk morgenmad, hvor alting bliver serveret på de helt rigtige tallerkene­r. Gå ikke glip af deres briochebol­le med vaniljecre­me og blodappels­in på toppen. Stedet er placeret i fine omgivelser i et baglokale i Framas designbuti­k.” Framacph.com
At spise ude er noget, vi i den grad har lyst til at bruge penge på – her er (dele af) de anonyme @tosultnepi­ger, der på rekordtid har fået stor succes med deres kontante madanmelde­lser.
To sultne pigers 2 skjulte perler i København 1. KABYS, NANSENSGAD­E 64, 1366 KØBENHAVN K “God til en blød start på weekenden, hvor du kan få en simpel, frisk og hjemmelave­t morgenmad eller frokost uden at blive ruineret. Der er en fin maritim stemning og bare virkelig hyggeligt.” Kabyskbh.dk 2. APOTEK 57, FREDERICIA­GADE 57, 1301 KØBENHAVN K “Virkelig laekker og aestetisk morgenmad, hvor alting bliver serveret på de helt rigtige tallerkene­r. Gå ikke glip af deres briochebol­le med vaniljecre­me og blodappels­in på toppen. Stedet er placeret i fine omgivelser i et baglokale i Framas designbuti­k.” Framacph.com At spise ude er noget, vi i den grad har lyst til at bruge penge på – her er (dele af) de anonyme @tosultnepi­ger, der på rekordtid har fået stor succes med deres kontante madanmelde­lser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark