Costume (Denmark)

POPPYKALAS / THILDE

“... jeg har fået mod til at eje alt det, jeg er. Jeg kan jo ikke vaere på andre måder.”

- TEKST Marie Ølsted Goltermann

Thilde Maria Haukohl Kristensen, også kendt som Poppykalas, er en talentfuld blomsterde­signer og billedkuns­tner, der har fået internatio­nal anerkendel­se for sine unikke blomsterud­smykninger, installati­oner, malerier og editorials. Med en imponerend­e portefølje af udstilling­er på prominente steder herhjemme som SMK, Glyptoteke­t og Arden Asbaek Gallery skaber hun i dag bestilling­svaerker for kunder i USA.

Er der en kunstudsti­lling, vi absolut ikke må gå glip af?

“Nu er det jo sommer, og naturen byder sig til. Derfor ville jeg køre en tur til Skåne, naermere bestemt Wanås, ved Wanås Slott, hvor man i deres enorme skove kan opleve internatio­nal kunst under blå åben himmel. Yoko Ono og danske Jeppe Hein har skabt site-specific vaerker til den magiske park, hvor vaerker gemmer sig på eventyrlig vis. Hvert år kommer der nye til.”

“En stor drøm er også at opleve Niki de Saint Phalles mystiske Tarot Have i den italienske by Capalbio, hvor maerkvaerd­ige gigantiske monstre i staerke farver vokser i hendes helt egen skulpturpa­rk og fortolknin­g af personligh­ederne i tarotkort som eksempelvi­s Verden, Eremitten og Narren. Jeg ville elske at lave min egen skulpturpa­rk på vores nedlagte landbrug på Møn og male alle gårdens udendørs vaegge med motiver – det må blive, når jeg bliver aeldre.“

Hvilken bog har senest gjort et saerligt indtryk på dig?

“Åh, jeg har laest mange, men jeg vil nok fremhaeve Glenn Bechs mageløse ‘Jeg anerkender ikke laengere jeres autoritet’. Den var som et flerårigt undertrykt brøl, der endelig kom ud og forløste min skam. Der var noget, der faldt på plads inden i mig. Alt det usagte blev sagt.

Er der en film, du ikke kan slippe?

“‘Apolonia, Apolonia’ er en dokumentar­film, jeg stadig drømmer om, og som jeg bliver nødt til snart at se igen. Her følger Lea Glob Apolonias kunstneris­ke og meget personlige rejse i 17 år. Det er kunst, seksualite­t, kaerlighed og vaerdier – en vild blanding, som ord ikke kan indfange. Se den!”

“Der ligger også en inspireren­de film om en af mine yndlingsku­nstnere, Hilma af Klint, på Viasat. Den er lige til at spise. Jeg er meget optaget af hendes farveskala og den spirituell­e kunstpraks­is.”

Hvor kan vi få en god spiseoplev­else?

“Pomle Nakke, taet ved Falster, ligger helt ned til vandet i det fineste hus, hvor du også kan nyde din mad udenfor, helt roligt og rart. Maden er delikat og skabt efter årstiderne med råvarer fra lokalområd­et og egne marker. Alt er skabt i samklang med naturen, lige efter mit hjerte, toppet med smukke, kunstneris­ke serveringe­r med spiselige blomster. What’s not to like?”

Del (venligst) et hemmeligt tip til, hvor vi kan finde vilde blomster?

“Der findes fortryllen­de lupinmarke­r på Lolland i Søllested og faktisk også en taet på Grønttorve­t i Ishøj, hvor margueritt­erne også vokser vildt. Der skulle også vaere noget ved Utterslev Mose. Men ellers bugner grøfterne med de hvide, flimrende vilde gulerødder, så hold ind til siden og pluk løs.”

Tildes forhold til sanser

Hvordan er du et sanseligt menneske?

“... nogle gange er jeg måske naermest lidt for sanselig, ha ha, så indimellem har jeg brug for at skaerme mig for sanselige indtryk, fordi det bliver for overvaelde­nde for mig. Det gør jeg med meditation, kundalini yoga og pauser i naturen. Jeg kan blive rørt til tårer af stor skønhed, og det er også derfor, at det er blevet min levevej at skabe skønhed igennem mine blomsterar­rangemente­r, oliemaleri­er og nu også min bog. Jeg har nok lidt synaesteti­ske traek – det vil sige, at forskellig­e sanseoplev­elser i hjernen blandes, så farven rød kan smage som jordbaer i min mund, eller et bestemt stykke musik kan dufte af geranium.”

Hvilke tanker og følelser forbinder du med ordet “sanser”?

“Vi har allesammen vores helt eget ‘rum af minder’ forbundet med eksempelvi­s blomsterdu­fte, der betyder noget saerligt for os – fra vores bryllupsbu­ket, en begravelse eller en tung, krydret rosenduft i vores bedstemødr­es haver på en varm sommerdag. Sådan en rosenbusk havde min kaere bedstemor i hvert fald i Thy. Den var af den gamle rosensort, også kendt som en historisk rose, så den kunne duftes hele vejen ind gennem gården (jeg har hørt, at nogle historiske roser kunne duftes på flere kilometers afstand).”

“I min bog skriver jeg meget om alt dette og har flere opskrifter på, hvordan du kan skabe duften af din egen barndom, og der er også opskrifter på dufte, jeg har lavet blandt andet til forestilli­ngen ‘Den Hemmelige Have’ på Glyptoteke­t med aeteriske olier. På den måde kan vi forlaenge blomsterdu­ften og traene vores duftsans. ‘Stop and smell the roses’.”

 ?? ?? Tilde er med i en udstilling, som hedder Summer 23. Det er en gruppeudst­illing med 10 kunstnere, og den laegger op til hendes første soloudstil­ling nogensinde hos Galleri Sandberg i Odense, som kan besøges til vinter (2023).
Tilde er med i en udstilling, som hedder Summer 23. Det er en gruppeudst­illing med 10 kunstnere, og den laegger op til hendes første soloudstil­ling nogensinde hos Galleri Sandberg i Odense, som kan besøges til vinter (2023).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark