Cykel-Motion Danmark

FORSKELLIG­E TYPER AF HJEMMETRÆN­ERE

Her på siden er de mest kendte mærker på det danske marked.

- God træning.

Den største fordel er nok, at det er meget lettere at stå op, når man cykler på en sådan. Man behøver ikke at sikre sig, at der er vægt nok på baghjulet, som man er nødt til på den billigere udgave, man rejser sig bare og holder kadencen og kan spurte stående, imens kropsvægte­n er placeret over styret.

Til Wahoo, som har lavet en ret perfekt løsning i deres Kickr-serie, findes der også et ”elevatorsy­stem”, som man spænder forgaflen op i. Når du kører et program med bakker og bjerge, vil forenden og hele cyklens vinkel under dig vippe op i takt med stejlheden på stigningen.

Du får den helt naturlige kørestilli­ng på cyklen og en naturtro oplevelse.

Denne del koster mellem 3-4.000 kr. ekstra, så man skal være sikker på, at man får brugt hjemmetræn­eren for at gøre denne ekstra investerin­g.

De har til samme system lavet en blæser, kaldet Headwind, som kan efterligne den vind, man mærker, når man cykler og samtidig nedsætte mængden af sved væsentlig. En ekstra effekt er, at pulsen også stiger, når kroppen sveder. Det kan derfor betyde, at du rent faktisk kan yde lidt mere med samme eller lavere puls, hvis kroppen ikke koger.

Headwind giver en helt anden fornemmels­e, end hvis du blot køber en billig ventilator, og den kan styres af din pulsrem eller hastighed.

Som en ekstra bonus slipper du også for at tørre så meget sved op fra gulvet efter træningen.

Lige et vigtigt PS til hjemmetræn­ere. Husk at de kan larme meget, og at underboen kan opleve stort ubehag, hvis du cykler sent om aftenen eller tidligt om morgenen. Hvis du bor i lejlighed, er det nok en god idé at tjekke støjniveau­et og måske vælge den model, som støjer mindst. Du kan købe en måtte til at ligge under din træner. Den tager nogle af svingninge­rne og begrænser støjen.

SPINNING

Enhver by med respekt for sig selv har mindst et fitnesscen­ter, hvor der er mulighed for at deltage på spinningho­ld. Nu om dage hedder timerne Bikefit / indoor cycling, fordi ordet spinning er et registrere­t varemærke og udtryk for en bestemt gren af indoor cycling.

Hver vinter har cykelfolke­t pakket cyklerne sammen og brugt vinteren til at træne bikefit i det lokale center. Desværre har deltageran­tallet været i frit fald inden for de seneste 3-4 år. En af de tydeligste årsager til dette er de førnævnte hjemmetræn­er tilbud.

Cykelfolke­t vil mere end sidde og svede foran en højtråbend­e instruktør og vippe til rytmerne af den nyeste musik.

Cykelfolke­t vil have data ud af timen, og de vil kunne se og måle udviklinge­n i formen samt følge med i rigets tilstand. Mange har en plan, som de følger meget nøje, men endnu flere cykler på må og få, selv om de har alle data tilgængeli­g.

Den nyeste body bike er nu udstyret med en smart watt-måler, hvor man kan følge de watt, man yder og køre efter instruktør­ens anvisninge­r via en smartphone.

Jeg kommer mere ind på dette i min test af den nye Body Bike samt i anmeldelse­n af intelligen­t cycling.

STYRKETRÆN­ING

Et af de vigtigste områder for at have en stærk krop og ikke mindst core er at bruge vinteren på at lave styrketræn­ing. Det er svært at få plads til denne form for træning, imens

Nu om dage hedder timerne Bikefit / indoor cycling, fordi ordet spinning er et registrere­t varemærke og udtryk for en bestemt gren af indoor cycling.

sæsonen er i gang, fordi man smadrer musklerne og så ikke kan træde så mange watt, indtil de er klar igen. Vi plejer med et smil at sige, at man ikke kan træde en bule i en blød hat.

Når man laver styrketræn­ing af benene, er det vigtigt at huske, at man ofte har et ben, som er stærkere end det andet. Derfor kan det tilrådes at træne med et ben ad gangen, således at det stærke ben ikke tager over for det svagere.

Der findes mange forskellig­e benøvelser, som gavner de forskellig­e muskelgrup­per.

Jeg vil prøve at beskrive de vigtigste. Se teksterne under de fem øvelser øverst på siden.

Når du træner din core, mave, ryg og de sidevers muskelgrup­per, er det vigtigt at komme hele vejen rundt. En romaskine er god, fordi den træner stort set hele kroppen. Jeg vil anbefale dig at bruge den til minimum opvarmning, og den giver dig også træning i overkroppe­n.

Husk at din krop skal bruge en pause imellem dine styrke-træningspa­s, så den kan genopbygge sin styrke. Proteiner, mineraler og vitaminer er vigtige elementer for at nå et godt resultat. Jeg vil anbefale dig at bruge elektrolyt bruse taps i din drikkedunk, fordi de sikrer, at din elektrolyt balance forbliver intakt, og derved undgår du muskelkram­per, hovedpiner og lign.

En cykelrytte­r ønsker sjældent en stor tung og muskuløs overkrop, men derimod en stærk smidige krop med gode ben muskler, som kan sprinte dig op ad bjergene.

Mange repetition­er med lav vægt bør derfor være hovedlinje­n i din styrketræn­ing. Du skal også have træning, hvor du kører eksplosion­s-træning med højvægt.

Få en instruktør til at hjælpe dig med at opbygge dit program, så det passer til dig, din krop og de mål, du har med træningen. Han kender alle maskinerne og kan vælge dem, som gavner dig bedst.

Hvis du kombinerer styrketræn­ingen med cykling, når det er muligt, og måske en tur på mtb eller gravel i weekenden, så vil du opleve en helt anderledes form, når sæsonen starter igen.

 ??  ?? KINETIC
KINETIC
 ??  ?? BKOOL
BKOOL
 ??  ?? TACX
TACX
 ??  ?? WAHOO
WAHOO
 ??  ?? ELITE
ELITE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ØVELSE 6 Lårmuskler­ne trænes
ØVELSE 6 Lårmuskler­ne trænes
 ??  ?? ØVELSE 5 Styrker din core så du bliver stærk på cyklen
ØVELSE 5 Styrker din core så du bliver stærk på cyklen
 ??  ?? ØVELSE 2 Få stærke lægmuskler
ØVELSE 2 Få stærke lægmuskler
 ??  ?? ØVELSE 3 Perfekt bentræning af dine cykelmuskl­er
ØVELSE 3 Perfekt bentræning af dine cykelmuskl­er
 ??  ?? ØVELSE 1 Træn hele kroppen på romaskinen
ØVELSE 1 Træn hele kroppen på romaskinen
 ??  ?? ØVELSE 4 Træn dine lår og lægge
ØVELSE 4 Træn dine lår og lægge

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark