Cykel-Motion Danmark

Gravel-bike - din nye bedste ven

Gravel- biken er godt i gang med at blive ”det nye sort”. Alle taler om den, og de, der har prøvet en gravel- bike, er begejstret. Men hvad er gravel egentlig?

- TEKST: Ole Madsen FOTO: Specialize­d

Vi kender cykelcross og landevejsc­ykling. En gravel-bike er en mellemting - dog med en anelse anderledes geometri.

I princippet er alle cykler som kan cykle på grus egnede til gravel-cykling. Men har man først oplevet at sidde på en rigtig gravel-bike, så er man ikke i tvivl om forskellen.

Der er bare så meget mere fart og glæde ved at suse gennem skoven på en let cykel og mærke komforten fra de tykkere dæk samtidig med, at rystelsern­e i styret synes mindre, end de fleste forventer.

Jeg blev overrasket over en så stor følelse af kontrol, selv om styret er smalt i lighed med styret på en almindelig racercykel. Der findes gode

styr, som har en anderledes udformning end racercykle­ns, de ligner et racerstyr, der har fået et voldsomt tryk, så den buede del spredes mere ud til siderne. Kønt? Tja, det handler som bekendt om, hvad øjet ser, men styret skulle give en øget kontrol over cyklen ved kørsel i sand og løst underlag.

MIN FØRSTE TUR I SKOVEN

Jeg havde sat mig for at prøve en tur både på de brede stier og på de smalle single tracks, men måtte hurtigt sande, at på de smalle og lidt krogede stier med rødder kræver det en meget rutineret rytter at have fuld kontrol over cyklen.

Jeg havde lånt en gravel-bike, som jeg skulle anmelde og benyttede mig af lejlighede­n til at prøve vidunderet af.

På brede skovstier og grusveje findes der ikke en bedre cykel. Gravel-cyklerne findes i mange udgaver, mærker og modeller.

I forhold til min ellers ret nye MTB giver gravel-cyklen mig en langt bedre oplevelse af frihed og ikke mindst fart. Selv om jeg skiftede spor på stien og derved krydsede rabatten med lidt løsere underlag, følte jeg aldrig, at det var usikkert.

Da jeg kom hjem og var i gang med at vaske cyklen, var min tanke bare, at sådan én må jeg eje, og så er det ellers i gang med at undersøge markedet.

GRAVEL-LØB

Der er kommet godt gang i gravel-løb rundt om i Danmark. Et af de største er uden tvivl Dirty Jutland løbet, der afholdes i april.

I forhold til min ellers ret nye MTB giver gravel-cyklen mig en langt bedre oplevelse af frihed og ikke mindst fart.

Løbet var total udsolgt på få dage, og folk stiller til start på både crosscykle­r, MTB og rigtige gravel-bikes.

DGI har som mange andre også afholdt et gravel-løb. Denne gang ved Engesvang, og der er flere lignende løb på vej.

Skulle du have lyst til at udforske gravel, kan du et andet sted i bladet læse en kort lille teser om Specialize­d Gravel Day 2019, der afholdes sidst i marts.

Ideen med dette arrangemen­t er at give folk mulighed for at prøve, hvad gravel er og måske selv få lyst til at eje én sådan.

Gravel-bike er nok for mange tænkt som en vinterspor­t på linje med MTB og cykelcross, men det er oplagt, at sommerløb også vil komme på programmet. Har du først tabt dit hjerte til denne form for cykling og den frihed, som den giver, så slipper du den ikke igen, selv om landevejen kalder.

Hold øje med løbskalend­erne og mærk suset ude på gruset!

Har du først tabt dit hjerte til denne form for cykling og den frihed, som den giver, så slipper du den ikke igen, selv om landevejen kalder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark