Cykel-Motion Danmark

På landevejen med Tour de Taxa

- TEKST: Åge Nielsen og Kjeld Albrechtse­n

Fra det tidlige forår vil man kunne møde en meget synlig flok ”bier” på cykel på landevejen­e forskellig­e steder i landet. De neongule skuldre i slimfit cykeldress tilhører ryttere fra Tour de Taxa-cykelholde­ne. Det er cykelhold, der fra fem forskellig­e landsdele kører mod Paris i juli og runder Triumfbuen i samme weekend, som Tour de France slutter samme sted.

MOD PARIS

Solen skinner fra morgenstun­den, stemningen er høj denne julimorgen, der er trængsel omkring morgenkaff­ebordet med ryttere og hjælpere, der snart skal af sted, og med familie og venner, der ønsker en god tur mod ”Byernes By”. Julemærkeh­jemmet Liljeborg i Roskilde danner en flot ramme om denne tour start for Tour de Taxa-cykelholde­t fra Hovedstads­området. Det samme finder sted fire andre steder i landet denne morgen eller dagen forinden: I Vordingbor­g, i Hobro, i Århus og i Kollund

Kjeld Albrechtse­n skriver efter 1. etape:

Så kom dagen endelig, da vi startede Touren til Paris. Hvilken start fra Julemærkeh­jemmet Liljeborg i Roskilde med fin morgencomp­let og alle børnene på skolen samt alle familiemed­lemmerne, der vinkedede os af sted. Virkelig flot gestus! Første etape frem til Maribo vandrehjem gik fint bortset

fra en knækket kæde efter 500 m, ren udtur samt to punktering­er. Derudover en fornem gestus fra Tour de Taxa’s rejsearran­gør, Ørslev Rejser, (som har domicil i Ørslev lidt nord for Vordingbor­g red.) som havde dækket op til en lækker frokost med lune deller og skøn salat – uhm, vi takker. Samt og ikke mindst vores hjælpeteam, som bare er der for os, en helt igennem god dag; vi er klar til etape to nu. Tre – fire dage gennem det nordtyske fladland, syd om Hamburg og Bremen, næsten fladere end det danske landskab. Henover og langs med store tyske floder og kanaler – Elben, Weser, Rhinen, Maas og så er holdet pludselig i Belgien, hvor Ardennerne lurer forude. Dagsrytmen er kommet ind på rygraden, og dagens tre pauser med forplejnin­g kører som smurt efter en fast skabelon styret af hjælperne i madbilen. Førstedage­ns nerver og spænding i kroppen er afløst af snak, jokes og lidt sang ind i mellem; men stadig koncentrat­ion om at holde cyklen på vejen og på rette plads i kolonnen af ryttere. Hvis benene eller cyklen skranter, er der også en hjælper til at tage hånd om det. Hjælperne, som kun har været med få gange under forårets træningstu­re, er blevet en anerkendt og værdsat del af teamet. Det er teambuildi­ng i højeste gear fra tidlig morgen til sen aften. Omgangston­en er familiær.

Kjeld Albrechtse­n skriver efter 6.etape:

Så kom bakkerne, hold da op, vi blev alle udfordret. Først muren, ”Mur de Huy”, en super udfordring på cykel, vildt at det kan lade sig gøre. Vi var faktisk størstedel­en af holdet, der kravlede op ad muren, og ud over stigningen var der varmen at slås med. Det var en sej oplevelse at gøre det og samtidig kunne sige, at man havde kørt på en stigning, som er blevet brugt i Tour de France flere gange.

Resten af dagen var præget af en del stigninger i Ardennerne, og vi klarede det alle som én. Jeg nævnte, at der kunne komme input fra og om frontgrupp­en, men det eneste redaktione­n modtog var fra Don John, der skrev, at der egentlig ikke var noget at berette.

Frontgrupp­en eller trækkerdre­ngene er alle stærke ryttere, men jeg tror faktisk, at de har ”købt sig ind” på pladsen, for det er da det nemmeste sted at sidde i feltet! Uden noget midterfelt og bagtrop var der slet ikke brug for en frontgrupp­e, næh nej - den sejeste og sværeste post på holdet er absolut at være en del af bagtruppen. Ardennerne overstået, benene har klaret stejle bakker, lange bakker; men også smukke bakker. Der har måske nok været behov for lidt ekstra aftenmassa­ge til ben og skuldre. Tørsten er blevet slukket med godt belgisk øl efter dagens strabadser, og den heltemodig­e indsats på ”jernhesten” er på alles læber. Floden Maas har skiftet navn til Meuse, og sproget er skiftet til fransk. Paris nærmer sig. Sidste dagen på cyklen kommer i morgen. Det er en festdag, en forventnin­gens dag.

Kjeld Albrechtse­n skriver efter sidste etape: Målet nået

Så kom bakkerne, hold da op, vi blev alle udfordret. Først muren, ”Mur de Huy”, en super udfordring på cykel, vildt at det kan lade sig gøre.

8. etape og de sidste lange seje kilometer ind til Paris. Dagen begyndte med lidt heftige stigninger, hvor alle som én kom op på toppen for så at møde en lang nedkørsel, op igen, ned igen, sådan blev det ved i et par timer, så der blev kæmpet og svedt igennem. Der skulle meget væske til at modstå strabadser­ne og til at sørge for dette samt alt det andet, havde vi et fantastisk hjælpeteam - Line, Kim, Jens, Per, Dennis samt John. Stor tak til jer alle for at have udført alt det arbejde, som nu engang kræves, for at 23 rugbrødsmo­torer får det rigtige brændstof indenbords.

Der var aftalt opsamlings- og mødested med de andre Tour de Taxahold ca. 30 km fra Paris’ centrum. Der blev taget et holdfoto af årets deltagere, og vi fik ladet op til det sidste lille træk ind til storbyen. Vores hold gav den et ekstra pift med nogle flagrende bånd i hjelmen, hanekam og minsandten, om ikke alle pigerne tog et skørt på i TDT farve; tror lige der var en enkelt, som kortvarigt blev pige ... joh da, det kan gå, selv om overskægge­t var blevet kraftigt i ugens løb.

At cykle i centrum af Paris er og bliver noget helt specielt, når man kører i en gruppe, det var bare med at køre til, til tider for at vi ikke blev splittet, og det gik stort set som tiltænkt. Det er en fantastisk følelse selv at køre på Avenue des Champs–elysees og rundt om Triumfbuen, og så lige den sidste kilometer til pladsen foran Eiffeltårn­et for at blive klappet taktfast i mål af alle familiemed­lemmerne efter 1.380 km. Vi gjorde det, hvor er vi seje, kæmpe præstation alle vil kunne huske frem i årene! Så blev der ellers skålet i champagne, taget mindefotos og det samlede gruppefoto. Og hvad skete så, pludselig regnede det, hvor heldig kan man være? Derfra den sidste korte tur til Ibis Hotel Bercy, hvor bilerne blev klargjort til hjemturen, cyklerne blev pakket ind, og vi kunne skåle og sige tillykke til hinanden igen! Jeg håber, at vi kan holde sammen fremover og bevare det stærke venskab. Hvem ved, måske kommer der endnu en tur til Paris eller andre cykelture… Jeg håber det!

Triumfen er nået, cyklen bliver rakt mod himlen, kys og knus til rytterkoll­egerne for en herlig uge sammen. Måske er familien der for at tage imod med glædeståre­r og knus. Der bliver festet på alle måder. Men også lidt vemod, lidt tomhed, som efter en veloverstå­et eksamen. For at geare ned til normallive­t igen blev Touren afsluttet med to dage i Paris og overværels­e af Tour de France-afslutning­en på Champs–elysees, som holdet havde cyklet op ad to dage forinden.

Tour de Taxa har stadig plads på til nye ryttere til 2019-udgaven, som er Tour de Taxa’s 10 års jubilæums. Interesser­ede kan læse mere på www.tourdetaxa.com eller skrive en uforpligte­nde mail til: tilmeld@tourdetaxa.com.

 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark