Cykel-Motion Danmark

Coulee Challenge 1200 i USA

- TEKST OG FOTO: CHRISTIAN RASMUSSEN

Coulee Challenge 1200 er navnet på et lan gdistancec­ykelløb i USA. Coulee er et udtryk, som i USA anvendes ret løst om forskellig­e landskabsf­ormer, der alle refererer til en sla gs dal. Challenge betyder udfordring. Løbet indbød derfor til udfordring af dale på en distance på over 1.200 km. Et udgangspun­kt som lyder ret harmløst, men som viste sig at være betydeligt anderledes og hårdere end forventet.

Jeg har kørt langdistan­cecykelløb gennem flere år og hvert år deltaget i ét løb på mindst 1.200 km i udlandet. Da jeg ikke kun betragter langdistan­cecykling som en udfordring, der skal gennemføre­s hurtigst muligt, men også meget gerne vil have en oplevelse, gik jeg i 2018 efter et løb, som kunne forventes at være noget nyt og anderledes end dem, jeg havde prøvet før.

Da kalenderen for løbene i 2018 kom, fandt jeg derfor hurtigt, at to løb lød særligt interessan­te: Merselo–verona (”Europa på tværs”) og Coulee Challenge 1200 i USA. Begge løb var eftertragt­ede og hurtigt overtegned­e. Merselo-verona blev uden mig på listen. Coulee Challenge fordelte de 90 startplads­er ved lodtræknin­g og her stod jeg på startliste­n.

PRÆSENTATI­ON AF LØBET

Coulee Challenge 1200 køres i staterne Minnesota og Wisconsin i det nordlige Midt-vesten. Mississipp­ifloden, der udspringer i det nordlige Minnesota og ca. 3.900 km senere løber ud i den Mexicanske Golf, danner grænsen mellem de to stater. En stor del af løbet ville derfor foregå omkring Mississipp­i og i det såkaldte Driftless Area. Et område i det sydvestlig­e Wisconsin, som under istiden netop ikke var dækket af isgletsche­re, og derfor er specielt bakket med mange floddale og højderygge.

Det ville være første gang, at løbet blev afviklet. Midt-vesten forbindes af mange som ”flad med køer og majsmarker”, og arrangører­ne ville med løbet gerne vise, at deres område er meget anderledes end sit ry, og at det, efter deres mening, er noget af det smukkeste og mest udfordrend­e cykelområd­e i verden.

• Tidspunkte­t ville være midt i august: 13.-16. august med start mandag den 13. august kl. 04.00. Starttidsp­unktet var planlagt, så de fleste ville kunne udnytte de lyse timer fra første dag. • Løbet havde sit udgangspun­kt fra Americinn i Apple Valley, en forstad

til storbyen Minneapoli­s i Minnesota • Turens længde: 1.213 km. Fordelt med ca. 300 km i Minnesota og ca.

900 km i Wisconsin. • Der skulle forceres ca. 10.100 hm. De ville være fordelt på en række

stigninger på mellem ca. 200 moh og 450 moh. • Ruten var planlagt i en ”8-tals form”, hvor man ville passere enkelte

strækninge­r begge veje. • Undervejs skulle der passeres 23 kontroller. Alle som registreri­ng hos

en bestemt lokalitet, typisk ved en tankstatio­n eller en mindre butik. • Tre steder undervejs ville der være arrangeret overnatnin­gsmulighed med aftensmad og morgenmad. Black River Falls (380 km), Reedsburg (669 km) og Winona (986 km). Der ville blive transporte­ret et bag-drop (bagagetask­e) til alle tre overnatnin­gssteder. • Man skulle være forberedt på varmt og solrigt vejr med risiko for

regnbyger og tordenstor­me. • Der skulle gennemføre­s en SR (200 km, 300 km, 400 km og 600 km)

inden løbet.

FORBEREDEL­SE

Med tilmelding­en i hus begyndte planlægnin­gen og forberedel­serne til turen. Jeg havde fra mine tidligere deltagelse­r i 1200+ løb, efterhånde­n høstet en del erfaringer. Forberedel­serne blev derfor igen denne gang opdelt i praktisk, fysisk og mental forberedel­se.

Praktisk

• Transport mellem Djursland og Apple Valley blev arrangeret med fly fra

Billund til Minneapoli­s med mellemland­inger i Reykjavik. • Overnatnin­g før og efter løbet blev arrangeret på det hotel – Americinn, hvorfra løbet ville starte og slutte samt i øvrigt havde sit hovedkvart­er. Overnatnin­g under løbet var med i løbsplanlæ­gningen. • Ændring til en lettere gearing på cyklen end min sædvanlige. Der var bebudet mange korte 10-20 pct. stigninger. Det ville derfor være nødvendigt med lidt ekstra ”kort” på hånden undervejs, og det viste sig at holde stik. • USA kort til GPS.

Fysisk forberedel­se

• Med ca. 15.000 km i 2017 var fundamente­t lagt. Året rundt cykler jeg mindst én tur på 200 km eller længere pr. måned. I alt havde jeg kørt små 8.000 km fra nytår inden løbet. • De stejle stigninger. Med bopæl på Djursland, ligger der flere gode bakkede områder inden for cykelafsta­nd: Mols Bjerge og Søhøjlande­t ved Skanderbor­g. I alt havde jeg forceret små 60.000 hm inden løbet. • Jeg gennemført­e en Super Randonneur i løbet af foråret: 200 km fra Herning, 300 km fra Ålborg, 400 km fra Ålborg og en 600 km fra Ålborg. Dette var et adgangskra­v til løbet.

Mental forberedel­se

• Gennem den fysiske forberedel­se havde jeg fået tiltro til at kunne køre turen i et nogenlunde konstant tempo. Det gode danske sommervejr havde derudover givet lidt prøver i håndtering af den bebudede varme. En erfaring, som faktisk blev særdeles nyttig. • Med de arrangered­e overnatnin­gsmulighed­er var ruten naturligt inddelt i 4 sektioner på 380 km, 289 km, 317 km og 228 km. Det gjorde den samlede rute mere overskueli­g. Jeg forberedte en forplejnin­gsstrategi med et større måltid for hver ca. 150 km. • Fra mine tidligere 1200 km-løb havde jeg draget nogle vigtige erfaringer om energibeho­v, søvnbehov, håndtering af krisepunkt­er og løbsstrate­gi for at kunne gennemføre et langt løb over flere dage.

Da løbet nærmede sig midt i august, følte jeg mig velforbere­dt og havde en god fornemmels­e.

Ambitionen var primært at gennemføre indenfor tidsgrænse­n. Jeg ville forsøge at have så stort et overskud undervejs, at jeg kunne nyde løbet, stemningen, naturoplev­elsen og ikke mindst området så meget som muligt.

Turens længde: 1.213 km. Fordelt med ca. 300 km i Minnesota og ca. 900 km i Wisconsin.

RUTEN

Ruten var tilrettela­gt som en ”8-tal“-formet tur i det sydøstlige Minnesota og det sydvestlig­e Wisconsin. Ca. 300 km skulle køres i Minnesota og ca. 900 km i Wisconsin. Den nordligste sløjfe ville følge Mississipp­i, mens den sydlige sløjfe ville ligge i hjertet af det såkaldte Driftless område med mange dale og højdedrag.

Ruten ville derfor begynde som relativ flad, mens de fleste stigninger og højdemeter ville komme i Wisconsin. De sidste små 200 km i Minnesota mod mål ved Minneapoli­s ville igen være forholdsvi­s flade.

I ruteplanen var der registrere­t ikke mindre end 48 stigninger med gennemsnit­lige stigningsp­rocenter mellem 2,3 og 8,2.

OPTAKT TIL LØBET

Jeg ankom til Apple Valley tre dage inden løbet og blev indkvarter­et i Americinn, hvor løbet havde sit hovedkvart­er og udgangspun­kt. Rob Welch, løbets organisato­r, kom faktisk og hentede mig i lufthavnen, et billede på den fantastisk­e organisati­on omkring løbet.

I løbet af de næste par dage blev en stor del af deltagerne samlet på hotellet. Det blev til gensyn med nogle, som jeg havde mødt i forbindels­e med tidligere internatio­nale løb samt til en del nye bekendtska­ber. Cyklen blev samlet efter rejsen, den havde tilsynelad­ende ikke taget skade undervejs.

Lørdag, to dage inden løbet, kunne interesser­ede ryttere deltage i en tur rundt i Minneapoli­s og St. Paul (Twin Cities). Dels for at mødes, dels for at se noget af nærområdet, som ikke indgik i selve løbsruten. Vi var 15 deltagere samt nogle arrangører og lokale frivillige, der deltog på turen.

Det var en god optakt. Der blev udvekslet erfaringer og fortælling­er og ikke mindst: Vi fik lært en af de mere oversete storbyer i USA at kende. Mellem 60 og 70 km blev kørt på et meget veludbygge­t cykelvejne­t – ifølge flere lokale et af de mest sammenhæng­ende i Nordamerik­a – og passerede de mest interessan­te områder up-town, down-town, Missisippi (som skærer sig tværs gennem byen), kopien af St.pauls katedral i London mm. Derudover blev cyklen testet inden turen – den kørte perfekt.

Der var tre kontroller undervejs, alle på nogle lokalt kendte steder: Minnehaha vandfaldet ved Minnehaha flodens udløb i Mississipp­ifloden, et kendt hus fra en (for mig ukendt) 80’er tv-serie og Izzis ice cream cafe, en amerikansk berømthed med et kolossalt udvalg af fremragend­e is.

Dagen inden løbet var der registreri­ng og cykelinspe­ktion. Begge dele foregik meget let og smidigt. Aftenen inden løbet var der fælles middag med efterfølge­nde ryttermøde for alle deltagere, frivillige og evt. pårørende. På mødet gennemgik Greg Smith (Driftless Randonneur­s) ruten og Rob Welsh (Minnesota Randonneur­e) andre praktiske forhold i forbindels­e med løbet. Begge havde sammen med den øvrige organisati­on på forhånd gjort det til et særdeles organisere­t løb.

På mødet blev der spurgt ind til to særlige forhold. Løse hunde og afstande mellem forplejnin­gsmulighed­erne. Løse hunde var, ifølge Greg, normalt et mindre problem i dette område, mens der visse steder kunne være langt mellem byerne. Rådet til deltagerne var derfor: ”proviantér, når det er muligt, hvis man er i tvivl”.

Hundene skulle nu vise sig at dukke op undervejs !

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark